Orban despre absenţa la întânirea cu liderii partidelor: Prefer să nu fiu invitat prin scrisori transmise în media
Premierul Ludovic Orban a afirmat joi seara că preferă să fie invitat în mod direct la o discuţie cu liderii partidelor parlamentare, nu prin scrisori transmise în media, şi atât timp cât răspunde la telefon.
"Eu sunt un om al dialogului şi dialoghez cu orice persoană, cu orice cetăţean, în măsura în care există cu adevărat o disponibilitate la dialog. Să particip la întruniri în care să bifeze un lider sau altul un succes politic nu-mi stă în fire. Şi, când sunt invitat, prefer să nu fiu invitat prin scrisori deschise transmise prin media, atât timp cât numărul meu de telefon este cunoscut şi răspund la telefon oricui mă caută", a precizat Orban la TVR 1.
Referitor la atitudinea USR, premierul a arătat că nu se simte trădat, iar faptul că liderul partidului a participat la videoconferinţa de marţi nu înseamnă neapărat că Uniunea şi-a schimbat poziţia, "deşi s-au cam aliniat simbolic PSD".
"Faptul că au participat la videoconferinţă nu înseamnă neapărat că şi-au schimbat poziţiile, deşi s-au cam aliniat simbolic în spatele PSD-ului prin această participare. Nu, dimpotrivă (nu se simte trădat - n.r.), eu am un dialog constant cu partenerii noştri de la USR, de la PMP şi simpla participare la o discuţie n-a reprezentat o abandonare a unei linii politice. Pur şi simplu a fost, aşa, poate un pic de naivitate", a apreciat premierul.
Întrebat cum comentează posiblitatea depunerii unei moţiuni de cenzură, şeful guvernului a spus: "Noi suntem preocupaţi în primul rând de lupta contra epidemiei şi de pregătirea măsurilor de relansare economică".
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că toate partidele, cu excepţia PNL, au înţeles să se unească în Parlament şi să vorbească "pe o singură voce" atunci când vine vorba de măsurile urgente care se impun în sprijinul românilor şi al mediului de afaceri. El s-a referit la o întâlnire a liderilor partidelor parlamentare, la iniţiativa sa.
"Astăzi am avut o discuţie cu toţi liderii forţelor politice parlamentare care au răspuns apelului pe care l-am făcut zilele trecute. Şi astăzi, PNL a fost singurul partid care a refuzat orice formă de dialog pe tema situaţiei actuale în care se află România din cauza crizei sanitare şi economice. Prin urmare, toate partidele, cu excepţia PNL, au înţeles să se unească în Parlament şi să vorbească pe o singură voce atunci când vine vorba de măsurile urgente care se impun în sprijinul românilor şi al mediului de afaceri", a scris Ciolacu marţi pe Facebook.
Şi preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a anunţat că marţi a avut o întâlnire cu liderii celorlalte partide parlamentare şi au convenit să îi ceară premierului Ludovic Orban o întâlnire săptămânală cu privire la măsurile pentru ieşirea din criză.
"Am participat în această după-amiază la o discuţie cu liderii celorlalte partide parlamentare. Subiectele au vizat criza de sănătate publică, efectele economice şi sociale pe care ea le implică şi măsurile ce pot fi luate la nivel parlamentar. Am convenit să îi solicităm premierului Orban o întâlnire săptămânală cu partidele parlamentare cu privire la măsurile pentru ieşirea din criză. De asemenea, îi solicităm premierului să trimită la Parlament toate măsurile pe care le are în vedere în această perioadă. Credem că o dezbatere serioasă a acestor măsuri poate contribui la îmbunătăţirea lor în beneficiul întregii societăţi", a precizat liderul USR, într-o postare pe Facebook. El a menţionat că discuţia a reprezentat "un exerciţiu de consultare firesc" între partidele din Parlament. AGERPRES