Orban (PNL): Legea privind securitatea cibernetică încalcă principiul legalității, enunțat și afirmat de CCR
69 de deputați ai PNL au atacat la Curtea Constituțională Legea privind securitatea cibernetică a României, pe motiv că aceasta încalcă grav democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului, a declarat marți liderul Grupului PNL din Camera Deputaților, Ludovic Orban.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FLUX
"Cei 69 de deputați aparținând PNL care și-au exercitat dreptul de a sesiza CCR consideră că această lege încalcă grav democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului (...). Noi considerăm că principiul fundamental care este în mod evident enunțat și afirmat de CCR, principiul legalității, este încălcat prin această reglementare adoptată de Parlament", a afirmat Orban la o conferință de presă.
El a adăugat că este posibil să fie încălcat și art.148 alin.2 din Constituție, care prevede "clar" faptul că România, ca stat membru al UE, are obligația să respecte prevederile tratatelor constitutive ale UE și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu care "au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actelor de aderare".
Potrivit lui Orban, legea menționată permite serviciilor de informații, MAI și MApN să "primească" acces fără mandat din partea unui judecător la toate informațiile care există în calculatorul unui angajat al unei bănci, administrator de rețea sau societate comercială privată.
"După opinia mea, această nouă tentativă a Guvernului Ponta de a încerca să permită serviciilor de informații și unor instituții de autoritate cum sunt MAI și MApN să intre cu bocancii în viața cetățeanului român reprezintă o gravă încălcare a democrației și o gravă încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului român. Noi, ca liberali, nu putem permite ca acest lucru să se întâmple", a afirmat Ludovic Orban.
El a menționat și o serie de tentative anterioare care s-ar înscrie "pe aceeași linie și prin care s-au încercat lucruri similare", cum ar fi legea Big Brother și cea a cartelelor prepay, care au fost declarate neconstituționale de CCR.
"Considerăm că și această lege este o continuare a acestor tentative de a acorda drepturi nedemocratice unor instituții de autoritate și avem convingerea că această instituție fundamentală a statului român, care este Curtea Constituțională, va declara neconstituționalitatea și acestei legi", a conchis deputatul.
AGERPRES /(A-autor: Sorin Peneș, editor: Antonia Niță)