„Orașul pierdut“ din inima Atlanticului. Locul misterios, aflat la 700 de metri adâncime, a șocat cercetătorii VIDEO

„Orașul pierdut“ din inima Atlanticului. Locul misterios, aflat la 700 de metri adâncime, a șocat cercetătorii VIDEO

Aproape de vârful unui munte subacvatic, în apropiere de creasta Mid-Atlantic Ridge, este locul de unde iese câmpul hidrotermal Lost City. Turnurile zimțate, scăldate într-o lumină albastră fantomatică, spun o poveste despre descoperire, rezistență și amenințări iminente.

Descoperit în anul 2000, câmpul hidrotermal Lost City s e află la peste 700 de metri sub suprafața oceanului , învăluit în mister, scrie wionesw.com , citată de stirileprotv.ro .

Orașul pierdut se află la 700 de metri adâncime în Oceanul Atlantic FOTO X

Orașul pierdut se află la 700 de metri adâncime în Oceanul Atlantic FOTO X

Acest mediu de ventilație, care durează de cel puțin 120.000 de ani, este o mărturie a interacțiunii unice dintre mantaua de susținere și apa de mare, o saga fără egal în adâncurile oceanului.

În ciuda locului său extrem, viața prosperă în Orașul Pierdut. Gurile de ventilație eliberează hidrogen, metan și gaze care susțin comunități microbiene înfloritoare în absența oxigenului, potrivit Science Alert. De la melci la crustacee, o serie de creaturi trăiesc în coșurile sale, demonstrând adaptabilitatea vieții în ecosistemele neconvenționale.

O privire în habitatele extraterestre

Hidrocarburile care emană de la gurile de aerisire ale Orașului Pierdut stârnesc intriga, sugerând o potențială paralelă cu habitatele extraterestre.

Oamenii de știință meditează la întrebarea privind originea vieții în medii asemănătoare, speculând asupra posibilităților de pe corpuri cerești precum Enceladus, Europa sau Marte.

În contrast puternic cu fumegările negre, tradiționalele guri de aerisire vulcanice subacvatice, gurile de aerisire din calcite din Orașul Pierdut sfidează așteptările. Acestea produc cantități abundente de hidrogen și metan, divergente față de emisiile bogate în minerale ale fumătorilor negri. Dimensiunile acestor guri de aerisire sugerează o istorie și o activitate prelungită.

Mineritul amenință acest habitat

Atracția Orașului Pierdut se extinde dincolo de fascinația științifică, atrăgând interese comerciale. În 2018, Polonia a obținut drepturi de exploatare minieră în jurul zonei, ceea ce reprezintă o amenințare substanțială pentru acest ecosistem delicat. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la potențialele deversări rezultate din activitățile miniere, îndemnând la protejarea Orașului pierdut.

Rezonează apeluri urgente pentru desemnarea sa ca sit al Patrimoniului Mondial, o pledoarie pentru a proteja această minune subacvatică de impactul ireversibil al mineritului și al degradării mediului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri