Orașul din România care „fierbe” după ce o gașcă de golani a snopit în bătaie un olimpic. Șeful Poliției face declarații revoltătoare

Orașul din România care „fierbe” după ce o gașcă de golani a snopit în bătaie un olimpic. Șeful Poliției face declarații revoltătoare

Val de revoltă la Botoșani, după ce un tânăr olimpic a fost băgat în spital de o gașcă de golani. Oamenii sunt scandalizați și cer demisia șefului Poliției, mai ales după modul halucinant în care acesta a comentat situația chiar la o întâlnire cu prefectul.

O gască de adolescenți au terorizat localnicii în zona Pieței Centrale FOTO botosaninews

O gască de adolescenți au terorizat localnicii în zona Pieței Centrale FOTO botosaninews

Botoșaniul fierbe după un incident revoltător. Un tânăr olimpic din municipiul Botoșani a fost bătut, acum patru zile, cu sălbăticie de un grup de golani adolescenți, în zona Pieței Centrale, în apropierea Centrului Istoric al orașului. Băiatul de 18 ani a ajuns desfigurat la spital și are nevoie de o intervenție chirugicală. Incidentul mediatizat intens, mai ales pe rețelele sociale, de tatăl victimei, un om de afaceri botoșănean, a stârnit un val de revoltă în rândul populației. Localnicii au strânit o „furtună” pe rețele sociale care se întețește de la o zi la alta, coagulând absolut toate categoriile sociale. Oamenii cer măsuri concrete și imediate autorităților. În plus, cer demisia șefului IPJ Botoșani, mai ales după declarațiile sale controversate în cazul olimpicului snopit în bătaie.

Olimpic botoșănean băgat în spital de o gașcă de romi

Incidentul a avut loc în noaptea de 31 august spre 1 septembrie, în zona Pietonalul Transilvaniei, o arteră de tranziție între Piața Centrală și Centrul Istoric al municipiului Botoșani. Doi tineri se întorceau acasă. printre care și fiul de 18 ani al omului de afaceri botoșănean, Florin Alexuc. Tânărul este olimpic național la dezbatere publică și este considerat un adolescent model, liniștit și foarte bun la învățătură. Cei doi băieți au fost abordați de un grup de copii și adolescenți. După un schimb de replici, gașca a tăbărât pe cei doi băieți. Unul a reușit să scape, în timp ce olimpicul botoșănean a căzut sub ploaia de pumni. După ce au lovit, agresorii au fugit. Tânărul olimpic a ajuns efectiv desfigurat la spital, iar incidentul a fost reclamat la Poliție. Oamenii legii spun că au fost implicați 16 copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani.

Au fost identificați 11 dintre aceștia. Trei au calitatea de suspect, fiind audiați deja de miercuri la DGASPC, conform procedurii de lucru cu minorii. Pe 12 septembrie vor fi duși la IML pentru a se stabili disernământul. Părinții celor identificați au primit amenzi de 5000 de lei, pentru nesupravegherea copiilor. Culmea, la două zile de la incident, aceeași gașcă umbla nestingherită, tot pe Pietonalul Transilvaniei. Atunci au și fost prinși de polițiști.

„Au fost demarate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, fiind desfăşurate activităţi specifice pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor comiterii faptelor, identificarea persoanelor responsabile de acesta şi tragerea la răspundere penală potrivit vinovăţiei lor. În cadrul activităţilor cu caracter permanent desfăşurate de poliţişti, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c., în zona Pietonalului Transilvaniei, au fost identificate 12 persoane minore, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, stabilindu-se că sunt aceleaşi persoane prezente în zona respectivă în noaptea în care a fost agresată victima. Ulterior, s-a stabilit faptul că trei dintre aceştia, cu vârstele cuprinse între 16 şi 15 ani, l-ar fi agresat pe tânărul de 18 ani în noaptea de 31 august spre 1 septembrie”, se arată în comunicatul de presă al IPJ Botoșani.

Val de revoltă la Botoșani.

Incidentul a stârnit un val de revoltă mai ales pe rețelele sociale. Oamenii cer imperativ autorităților să facă ordine în Centrul Istoric și să asigure liniștea pe străzi, noaptea. Și asta în condițiile în care mai mulți oameni se plâng că au fost agresați, în zona Pieței Centrale și a Centrului Istoric. Multe incidente nu au fost reclamate fie de teama consecințelor, fiind un oraș mic, fie din neîncredere, convinși că nu se va rezolva nimic, eventual amenzi pe care nu le va plăti nimeni. Părinții victimelor au lansat un apel la solidaritate civică. „Indiferent cine ar fi fost în locul fiului meu, nu merita să fie umilit în acest fel! Și mai vreau sa subliniez un lucru, nu cred că fiul meu este singurul care a pățit asta, cred că mai sunt mulți, dar de frică au acceptat umilința și nu au avut curajul sa facă publică povestea lor. Haideți să punem în mișcare spiritul civic, haideți să facem publice poveștile ascunse din diferite motive. Doar prin puterea opiniei publice putem opri această activitate infracțională aflată în plină dezvoltare”, a precizat pe rețelele sociale, Florin Alexuc, tatăl băiatul agresat.

Mulți botoșăneni au umplut efectiv paginile rețelelor sociale cu experiențe negative trăite, în zonele menționate, mai ales după lăsarea serii. „Mereu au fost probleme în zona aia Liceul Pedagogic, Industrial 2 și strada care merge spre Eltrans și Centrul Vechi.”, mărturisește, pe rețele sociale Daniel. „Centrul vechi este plin de hoți ,bețivi și drogați, putori care nu au muncit niciodată și nu muncesc. Piața mare este plină de persoanele din Centru Vechi și Parcul tineretului care golesc buzunarele și gențile oamenilor. Din păcate aceste persoane crează mari probleme locuitorilor acestui oraș”, spune Pintilie, un alt botoșănean. Mesajele sunt cu sutele. Unele se îndreaptă împotriva comunității rome din zona Centrului Istoric și a Parcului Tineretului, altele împotriva tuturor celor certați cu legea, indiferent de etnie.

Șeful IPJ Botoșani: „Un tânăr oricare ar fi el, la ora 1 noaptea doarme”

Culmea, în timp ce botoșănenii „fierbeau” de revoltă pe rețelele sociale, șeful IPJ Botoșani, comisarul Tudor Costîn a dat o declarație halucinantă. „Un tânăr oricare ar fi el, la ora unu noaptea doarme. O altă categorie de tineri cu preocupări infracționale nu doarme. Noi trebuie să vedem de ce un tânăr care trebuia să doarmă la ora unu noaptea, nu dormea la ora unu noaptea. Pentru că există totuși, părerea mea, un substrat să zic așa, ori a fost la o petrecere, ori a fost la pregătire, la chitară, la mandolină, la ce-o fi fost”, a precizat acesta. Reacția opiniei publice a fost imediată.

Și în momentul de față, chiar dacă și-a cerut oficial, scuze, botoșănenii cer demisia șefului IPJ. Atât pentru declarația controversată dar și pentru modul în care este asigurată siguranța pe străzile orașului. „Demisia! În ultima perioadă, situația siguranței publice din Botoșani pare să se degradeze tot mai mult. Deși teoretic este permis să ieși la orice oră din zi sau noapte, în realitate, lipsa de acțiune eficientă din partea Poliției Române face ca străzile să devină tot mai nesigure. Găștile de cartier își fac simțită prezența în diverse zone, iar insecuritatea resimțită de cetățeni crește constant. Oamenii evită anumite locuri sau ore de teama incidentelor, simțindu-se abandonați de autorități. În acest context, lipsa de siguranță devine o problemă alarmantă, iar poliția trebuie să ia măsuri mai eficiente!”, precizează Eduard, pe rețelele sociale.

Totodată oamenii au lansat și un val de critici asupra Poliției Locale. Culmea, în plin scandal, săptămâna aceasta, a fost postat pe Tik-Tok, un clip, în care un grup de adolescenți, mimau gesturi agresive pe o melodie ce incita la violență. „Reprezint Centrul Vechi și toate străzile. Adunăm toată brigada și vă luăm zilele”, este doar un singur vers. Momentan Poliția îl categorisește drept „act artistic”. În tot aceste timp, cetățenii cer insistent autorităților să i-a măsuri concrete mai ales în Centrul Istoric și Parcul Tineretului. Mai ales în Centrul Istoric, care ar trebuie să fie o zonă turistică, de promenadă.

„Cris nu este singur! Noi toți suntem Cris”

Pe rețelele sociale, incidentul a dat naștere unei solidarități fără precedent la Botoșani. Chiar și Mirela Sănduleanu directorul Liceului Pedagogic, acolo unde învață elevul bătut, a luat atitudine. „Cris nu singur! Noi toți suntem Cris! Liceul Pedagogic este Cris! Școala botoșăneană este Cris! Iar familia lui Cris este cea care a avut curajul să vorbească, să întrebe, să caute răspunsuri și să arate cu degetul! Nu doar pentru Cris, pentru noi toți! Și în final, să nu uităm că marea diferență o face educația! Toleranța, respectul, bunul simț și simțul civi! În rest, e doar eșec-al educației, al legii, al familiei, al familiei, al nostru!”, precizează directorul botoșănean.

Sunt botoșăneni care au propus organizarea unui marș de protest la începutul anului școlar, prin care cer autorităților măsuri dure împotriva infractorilor și eliberarea orașului de cei care provoacă probleme în zonele fierbinți. În Centrul Istoric s-au investit sume uriașe pentru transfomarea acestuia în zona turistică. Mai ales că este unul dintre cele mai bine conservate ansambluri urbane de secol XIX din România, un Leipzig în miniatură. De câteva decenii este însă un adevărat cartier cu locuințe sociale. Mulți edili s-au angajat să transforme zona, dar până în prezent, nu s-au făcut progrese notabile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un jeg de om!” / Jurnalista Alina Alexoi de la TVR a fost suspendată internațional pentru jignirea gimnastei Ana Maria Bărbosu

2 „Mama mea este la Templieri, care nu este o lojă masonică, nu face parte din masonerie. Este… nici nu știu cum să-i zic...”

3 „Pune ceva pe tine! Poți să ieși așa pe stradă?” / Doar a coborât din avion la Veneția și a devenit virală

4 O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani

5 Atac cibernetic fără precedent în România. Hackerii au spart site-urile unor instituții publice apoi le-au scos la vânzare