Oraşele fantomă din Ucraina rămase în urma războiului

Oraşele fantomă din Ucraina rămase în urma războiului

Nina Zaharenko a plâns când s-a urcat într-un microbuz care evacua civili în timp ce armata rusă înainta spre oraşul în care a făcut facultate, şi-a întâlnit soţul şi şi-a crescut două fiice. Doamna Zaharenko are acum 72 de ani şi poate părăsi oraşul Bahmut din regiunea Doneţk pentru totdeauna. Armata rusă se află acum la marginea oraşului şi îşi intensifică bombardamentele. Atacul face parte dintr-o ofensivă de centimetru cu centimetru în provincia Doneţk, după ce Luganskul a fost cucerit.

Atacurile asupra Bakhmut, o zonă vitală pentru forţele ucrainene în ultimele săptămâni, oglindesc tactica pământului pârjolit folosită de Rusia pentru a ocupa ultimele două oraşe din Lugansk, alungând apărătorii ucraineni - şi aproape toţi oamenii.

Bloc distrus în Bakhmut - Doneţk FOTO AFP

Cel puţin jumătate din populaţia anterioară invaziei de 6,1 milioane de oameni din cele două provincii – cunoscute în mod colectiv sub numele de Donbas – a fugit în ultimele luni de lupte, spun oficialii ucraineni şi grupurile internaţionale umanitare. Fuga civililor a lăsat cele două armate să lupte pe câmpuri şi străzi în mare parte abandonate, iar guvernul Ucrainei se confruntă cu problema a milioane de oameni fără case pe termen lung.

Un lucru pare clar: puţini oameni se vor întoarce în Donbas în curând. Nu este doar problema evidentă a oraşelor ruinate şi a fabricilor distruse. Chiar înainte de război, regiunea industrială se confrunta cu perspective proaste. Fabricile şi minele de cărbune de aici sunt un motor puţin probabil pentru orice renaştere.

Cele aproape cinci luni de război au deteriorat structurile care menţin oraşele să funcţioneze - fabrici, aeroporturi, gări - şi au distrus clădiri rezidenţiale, şcoli, spitale, biserici şi centre comerciale. Prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmihal, a declarat la conferinţa internaţională a donatorilor din Elveţia că peste un sfert de milion de oameni şi-au înregistrat casele ca fiind deteriorate sau distruse şi costul reconstrucţiei a fost estimat la 750 de miliarde de dolari .

Şi bombele continuă să cadă.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat conferinţa donatorilor că sarcina de a reconstrui ţara va fi „colosală”. Bombardarea fără discernământ al Rusiei este o încercare de a distruge nu doar Ucraina, ci şi viziunea unei Europe democratice, a spus el printr-un link video.

Marţi, bombardamentele Rusiei au început să se intensifice în regiunea Doneţk, ceea ce înseamnă că ar putea începe o nouă ofensivă, au spus oficialii ucraineni. În Sloviansk, unul dintre oraşele din Doneţk care se află în cale armatei ruse, primarul Vadim Liah i-a îndemnat pe locuitori să fugă, spunând că oraşul se află acum în prima linie.

„Artileria loveşte deja oraşul”, a avertizat el într-un interviu la televiziunea ucraineană, spunând că 40 de case au fost distruse de bombardamente cu o zi înainte.

Loviturile cu rachete asupra oraşului de marţi au sugerat că la o zi după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat trupelor din Lugansk să se odihnească , alte unităţi ale armatei ruse erau deja în mişcare. Analiştii militari cred că Rusia va încerca în continuare să încercuiască oraşele Bahmut, Sloviansk şi Kramatorsk.

Când se lasă noaptea, doar una sau două ferestre se luminează de-a lungul străzilor întregi din regiune. Vitrinele magazinelor sunt acoperite. Pieţele oraşelor sunt goale.

Să conduci în jurul Donbasului acum înseamnă să vezi un teritoriu fără oameni. A doua şi a treia linie de tranşee defensive sunt tăiate peste câmpurile agricole, iar fermierii apar rar. În Bahmut, un oraş cu o populaţie antebelică de aproximativ 100.000 de oameni, străzile sunt goale, câinii fără stăpân mor. Câteva vehicule militare se deplasează încoace şi încolo.

Înainte de invazia rusă din februarie, aproximativ jumătate din locuitorii din Donbas locuiau în zone controlate de ucraineană şi jumătate în două enclave susţinute de ruşi, îndepărtate din Ucraina în 2014.

În regiunea Doneţk, 80% din populaţia dinaintea invaziei a plecat, spun oficialii regionali.

Majoritatea afacerilor sunt blocate, dar nu şi cea a lui Igor Feşcenko — a care se ocupă cu închiderea ferestrelor. Familia lui a plecat, dar el a rămas să câştige bani instalând plăci de plastic peste ferestre, fie înainte, fie după ce acestea au fost sparte de bombardamente.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?