Ora ideală pentru a lua cina. „Bunicii noștri și generațiile anterioare obișnuiau să ia cina imediat după apusul soarelui“
Studii recente au legat cina luată până la ora 20, nu doar de o digestie mai bună, de un somn îmbunătățit și de un risc mai mic de boli cronice, ci și de reducerea riscului de obezitate și chiar de longevitatea unei persoane, notează thesouthfirst.com.
FOTO: Shutterstock
„Pe vremuri, era tradiția noastră să terminăm mâncarea înainte de ora 19.30. Acum, odată cu stilul de viață rapid și cu deschiderea a numeroase restaurante, pub-uri, săli de cinema etc., obiceiurile alimentare s-au schimbat”, a declarat pentru South First Dr. Abhay Gundgurthi, endocrinolog la Sagar Hospitals din Bengaluru. „Cina este adesea masa care se amână cel mai mult, ceea ce duce la o creștere a diabetului, a afecțiunilor legate de inimă și a altor tulburări metabolice.”
Cinele târzii și bolile cauzate de acest obicei
În zonele urbane din India , unde munca și angajamentele sociale se întind adesea până târziu în noapte, găsirea timpului pentru o cină devreme poate fi o provocare.
Mâncatul târziu în noapte poate perturba ritmurile naturale ale organismului nostru, ducând la creșterea în greutate și la probleme metabolice.
„Cina devreme reduce riscul de reflux gastroesofagian (GERD). Restrângerea ferestrei de timp pentru a mânca (prin luarea unei cine timpurii) reduce riscul de obezitate, diabet și multe alte boli”, a scris renumitul neurolog de la Spitalele Apollo din Hyderabad, Dr. Sudhir Kumar, pe X.
„Dacă ne întoarcem mai departe în istorie, bunicii noștri și generațiile anterioare obișnuiau să ia cina imediat după apusul soarelui”, a mai notat el.
Dr. Sudhir a adăugat că cinele târzii și petrecerile târzii sunt un fenomen mai recent.
Momentul ideal pentru a lua cina
În timp ce ora ideală pentru a lua cina depinde de programul zilnic, stilul de viață, cultura, mai mulți cercetători și medici au sugerat că ora ideală pentru cină este între orele 19.00 și 20.00.
„Ora cinei înainte de apusul soarelui este ora ideală. Cu toate acestea, acum, doar cei care tind să urmeze postul intermitent mănâncă în mod normal până la ora 18.00. Dacă nu chiar la ora 18.00, este ideal să mâncăm cel puțin în jurul orei 19.00”, spune Dr. Shashikant Iyengar, Metabolic Coach și Low Carb Practitioner, pentru South First.
Mâncatul cinei în jurul acestei ore se aliniază cu ritmul circadian natural al organismului, ceea ce ajută la o digestie optimă, spune Dr. Satyanarayana Mysore, șeful Departamentului de medicină a somnului și pneumologie de la Spitalul Manipal din Bengaluru, la South First.
„Terminarea cinei până la ora 19.00 îi dă organismului tău suficient timp pentru a digera alimentele înainte de culcare, îmbunătățind calitatea somnului și sănătatea generală. De asemenea, se aliniază cu declinul natural al metabolismului care are loc seara”, explică el.
Dar, toate acestea fiind spuse, cea mai bună oră de cină depinde și de programele individuale. De exemplu, dacă cineva se întoarce târziu de la serviciu, s-ar putea să nu fie fezabil să mănânce imediat. În astfel de cazuri, este totuși recomandabil să lăsați cel puțin două ore între cină și ora de culcare pentru a ajuta digestia și calitatea somnului, adaugă Dr. Mysore.
În cele din urmă, coerența în ceea ce privește momentul mesei este, de asemenea, crucială. Mâncatul la aproximativ aceeași oră în fiecare zi poate ajuta la reglarea ceasului intern al organismului și la îmbunătățirea proceselor metabolice.
Mâncatul cinei la ora 19.00 poate crește longevitatea
Un studiu publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition explorează legătura dintre consumul unei cine mai devreme și o potențială longevitate.
Realizat în L'Aquila, Italia, o regiune cunoscută pentru populația sa numeroasă de nonagenari (persoane cu vârste cuprinse între 90 și 99 de ani) și centenari (cei care ating 100 de ani), studiul s-a concentrat pe momentul cinei și pe tipurile de alimente consumate.
Cercetătorii au constatat că cina era servită de obicei în jurul orei 19:13. Cercetările ulterioare au arătat că toți participanții au urmat un model alimentar caracterizat printr-un regim caloric strict.
Aceștia au menținut un aport caloric scăzut pe o perioadă semnificativă, care se întinde pe parcursul a 17 ore, de la cină până la prânzul din ziua următoare.
De ce ajută mâncatul înainte de apusul soarelui
Dr. Pramod V Satya, consultant în medicină internă la spitalul Manipal din Millers Road, spune pentru South First că terminarea tuturor meselor înainte de apusul soarelui și nemâncatul până a doua zi dimineața nu numai că are beneficii pentru sănătate, dar este bună și pentru pierderea în greutate.
Acest lucru oferă o perioadă bună de post de aproape 14 ore, care se mai numește și post intermitent.
„Motivul pentru care acest lucru duce la pierderea în greutate este că spre seară, organismul tinde să producă mai mulți hormoni steroizi, hormoni de creștere și mai multă insulină. Toate acestea sunt lipogene, reduc zaharurile și le depozitează sub formă de grăsime. Așa că întotdeauna aveți tendința de a produce mai multă grăsime din orice aliment pe care îl consumați seara”, explică Dr. Satya.
„De aceea, postul intermitent privează organismul de calorii atunci când acesta este în măsură să producă o cantitate mare de grăsime. Postul intermitent cu o dietă pe bază de plante s-a dovedit a reduce greutatea și, de asemenea, acționează ca un bun protector împotriva afecțiunilor cardiace. Mâncatul înainte de apusul soarelui va ajuta la reducerea grăsimilor nesănătoase care tind să blocheze vasele mici de sânge”, mai adaugă ea.
Consecvența este cheia
În cele din urmă, consecvența în ceea ce privește momentul mesei este crucială, spune Dr. Gundgurthi. Mâncatul la aproximativ aceeași oră în fiecare zi poate ajuta la reglarea ceasului intern al organismului și la îmbunătățirea proceselor metabolice.
Mâncatul la aceleași ore în fiecare zi îmbunătățește, de asemenea, digestia și absorbția nutrienților și stabilizează funcțiile metabolice.
Această regularitate poate preveni neplăcerile digestive, cum ar fi indigestia și refluxul, poate ajuta la gestionarea eficientă a greutății prin reglarea semnelor de foame și poate menține un nivel stabil de energie și de dispoziție prin echilibrarea glicemiei.
„Un orar constant al meselor, în special al cinei, contribuie la îmbunătățirea calității somnului, permițând organismului să digere alimentele mai bine înainte de culcare”, spune specialistul.
Sursa: adevarul.ro