Opt motive surprinzătoare pentru care poți fi reținut pe aeroport

Opt motive surprinzătoare pentru care poți fi reținut pe aeroport

Atunci când îți faci bagajul pentru o călătorie, este important să consulți regulile de călătorie. Astfel, poți evita unele neplăceri cauzate de neatenție. Iată câteva motive pentru care poți fi reținut pe aeroport, relatează BBC.

Fiecare țară are o listă cu articole interzise în bagaj. Foto shutterstock (Arhivă)

Fiecare țară are o listă cu articole interzise în bagaj. Foto shutterstock (Arhivă)

Documente de călătorie expirate sau deteriorate

Regulile referitoare la documentele de călătorie variază în funcție de companie și de țară. Pentru a te îmbarca în avion fără probleme, documentele de călătorie nu trebuie să fie expirate și, în multe cazuri, trebuie să fie valabile pentru o anumită perioadă înainte de expirare. Explicația logică din spatele acestor reglementări este că, în cazul în care se întâmplă ca zborul pentru revenirea în țara natală să fie amânat, să te poți urca la bordul avionului. De exemplu, țări precum Thailanda, Nepal și Turcia solicită o valabilitate a pașaportului de șase luni de la intrarea în țară, în timp ce majoritatea țărilor din Uniunea Europeană solicită trei luni, iar Noua Zeelandă solicită o lună de la data prevăzută pentru plecare.

De asemenea, nu uita să verifici dacă fotografia și datele sunt vizibile și clare. Orice ruptură sau deteriorare cauzată de apă ar putea să vă împiedice îmbarcarea în avion până la eliberarea altor documente.

Actele de călătorie pot valora mai mult decât un pașaport. Unele țări solicită documente suplimentare privind călătoria efectuată anterior, consimțământul părinților (atunci când călătorești cu un minor), documente de vaccinare sau dovada cazării pe durata șederii.

Obiecte interzise în bagaje

Mulți călători se pot gândi că, atâta timp cât nu călătoresc cu substanțe ilegale, bagajele lor sunt în regulă. Nu este așa. Articolele interzise pot varia de la obiecte cu caracter obscen până la arme de foc. Fiecare țară are o listă cu articole interzise, iar unele dintre ele te pot surprinde.

India interzice „hărțile și cărțile în care granițele externe ale Indiei sunt prezentate în mod incorect", în timp ce Japonia interzice „cărțile, desenele, sculpturile și orice alt articol care poate dăuna siguranței publice sau conduitei morale".

Sume mari de bani cash sau obiecte de valoare nedeclarate

În majoritatea țărilor, inclusiv în SUA, trebuie să declari sau să anunți oficialii guvernamentali atunci când intri sau ieși din țară cu sume mari de bani, de cele mai multe ori peste 10.000 de dolari, sau cu obiecte de valoare care costă mai mult de această sumă. Bijuteriile, îmbrăcămintea de lux și chiar dispozitivele electronic ar putea intra și în această categorie.

Medicamente pe bază de prescripție medicală

În anul 2022, Consiliul Internațional de Control al Narcoticelor a publicat o listă de reguli de călătorie în legătură cu medicamentele care conțin substanțe controlată, dar aceasta nu este deloc completă. Dacă ai de gând să călătorești cu medicamente, va trebui să confirmi că ingredientele sunt permise în țara în care călătorești.

Unele sunt permise cu condiția prezentării unei prescripții medicale, dar altele sunt complet interzise. De exemplu, pseudoefedrina, ingredientul activ din Sudafed fără prescripție medicală, este considerată o substanță controlată în Mexic.

Nerespectarea legilor din țara de destinație poate avea consecințe grave.

Plante, animale de companie sau animale exotice nedeclarate

Pur și simplu, există restricții privind aducerea oricărei ființe vii într-o altă țară. Plantele, animalele de companie și alte animale se încadrează în această categorie.

În ceea ce privește animalele domestice, regulile și reglementările variază în funcție de compania aeriană, de țară și chiar de perioada anului.

Orice lucru inflamabil sau exploziv

Lucrurile care ard - țigări, brichete și dispozitive de vapat - sunt, în general, restricționate la majoritatea companiilor aeriene, care oferă instrucțiuni despre cum să le transportați în siguranță, dacă le transportați.

De asemenea, artificiile, chiar și cele mai mici petarde, nu sunt permise la bordul avioanelor.

Zborul sub influența alcoolului

Dacă personalul de la sol sau echipajul de la bord crede că ai băut prea mult și că reprezinți un pericol, atunci ți se poate interzice îmbarcarea.

Potrivit Administrației Federale a Aviației (FAA), „îmbarcarea unui pasager care pare a fi în stare de ebrietate reprezintă o încălcare a secțiunii 121.575 din Federal Aviation Regulations (FAR)". Acest lucru face ca personalul de la sol să fie responsabil pentru oprirea oricărei persoane care ar fi băut prea mult înainte de decolare.

La bord, conform legislației federale americane, pasagerilor le este interzis să consume băuturi alcoolice care nu au fost servite de un însoțitor de bord.

Nu uita, consumul de alcool este strict interzis în unele țări, unde poți fi reținut sau arestat dacă ești sub influența băuturilor alcoolice sau dacă le ai în bagaj.

Amenzi neachitate, mandate de arestare sau pensie alimentară neplătită pentru copii

Deși fiecare caz este diferit, problemele juridice nesoluționate ar putea să vă strice planurile de călătorie. În multe țări, agenții de securitate din aeroporturi și de imigrare pot accesa diverse baze de date pentru a identifica persoanele cu cazier judiciar și cu mandate de arestare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”