Opt alpiniști au murit în timpul escaladării unui vulcan activ
Opt persoane au murit în timpul escaladării vulcanului Kliucevskaia Spoka, situat în estul îndepărtat al Rusiei, iar alți patru alpiniști au rămas blocați după ce condițiile meteorologice de ger și vânt puternic au blocat operațiunile de salvare, relatează Reuters .
Kliucevskaia Spoka este cel mai înalt vulcan din Eurasia. Foto ilustrativă: EPA-EFE (Arhivă)
Autoritățile locale au transmis inițial că șase alpiniști au murit și alți șase au rămas blocați pe cel mai înalt vulcan activ din Eurasia.
„Încă doi au murit”, a declarat Roman Vasilevski, premierul adjunct al teritoriului Kamceatka, conform Interfax. Informația a fost transmisă de un ghid montan, care a supraviețuit și a comunicat cu oficialii printr-un telefon prin satelit.
Cei 12 alpiniști s-au aventurat, marți, 30 august, pe vulcanul de 4.754 de metri, cel mai înalt munte din Siberia, dar s-au confruntat cu probleme, sâmbătă, când o parte dintre ei au căzut de la altitudinea de 4.200 de metri, conform autorităților.
Salvatorii au încercat să ajungă la alpiniști, duminică, însă au trebuit să se întoarcă, deoarece vântul puternic a împiedicat aterizarea elicopterului.
„Erau programați să aterizeze la o altitudine de 3.300 de metri, dar din cauza vântului care bătea cu 30 de metri pe secundă, nu au reușit, deși au fost efectuate două încercări la câteva ore distanță”, a comunicat echipajul de salvare.
Temperaturile pe acest vulcan pot ajunge până la –14 grade Celsius peste noapte. Tatiana Yukhmanova, un reprezentant al autorității locale de apărare civilă, a afirmat că salvatorii vor încerca să ajungă din nou la alpiniști ziua următoare, dacă condițiile meteorologice permit acest lucru.
Kliucevskaia Sopka este cel mai înalt dintre cei peste 160 de vulcani din Peninsula Kamceatka și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Totodată, autoritățile atenționează că muntele, alcătuit din mormane de roci vulcanice, zăpadă și gheață, este considerat periculos din pricina altitudinii sale și a riscului unei erupții vulcanice.
Sursa: adevarul.ro