Oprişan reclamă Parlamentului, CSM şi Ambasadei SUA că DNA face presiuni asupra magistraţilor

Oprişan reclamă Parlamentului, CSM şi Ambasadei SUA că DNA face presiuni asupra magistraţilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, susţine că DNA, care a cerut strămutarea procesului său de corupţie, face presiuni şi îi ”hărţuieşte” pe magistraţii care judecă acest dosar, el transmiţând o scrisoare în acest sens Parlamentului, CSM, ministrului Justiţiei, Ambasadei SUA.

Marian Oprişan a trimis, vineri, o scrisoare Parlamentului, Consiliului Superior al Magistraturii, ministrului Justiţiei, procurorului general al României, Ambasadei SUA la Bucureşti şi Comisiei Europene în care reclamă că DNA dezinformează şi face presiuni asupra magistraţilor care judecă dosarul său de corupţie.

”Cum se poate numi altfel decât tergiversare faptul că în acest dosar politic DNA a făcut nu mai puţin de patru cereri de strămutare, ultima fiind făcută pe 26 august 2014? Când spun că cel care tergiversează procesul politic în care sunt implicat este DNA am dreptate căci, iată, au făcut cea de-a patra cerere de strămutare. Pentru DNA nu au fost buni judecătorii de pe raza judeţului Vrancea, nici cei de pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi. Acum iată că nu mai sunt buni nici judecătorii de pe raza judeţului Cluj. În data de 21 august 2014, procurorii DNA au cerut recuzarea judecătorului de la Judecătoria Cluj şi, după ce cererea acestora a fost respinsă, au solicitat strămutarea dosarului“, spune Marian Oprişan în scrisoare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea susţine că, ”în calitate de persoană direct interesată în aflarea adevărului”, se întreabă, retoric, dacă toate aceste cereri formulate de DNA au fost făcute în interesul aflării adevărului sau pentru că ”procurorii au pe lista lor lideri politici care trebuie condamnaţi cu orice preţ”.

El mai susţine că ”pentru cei îndoctrinaţi de Macovei&Co sau de alţi adversari politici este evident că vinovăţia lui Marian Oprişan nici nu ar mai fi trebuit probată”.

”Am afirmat şi continui să afirm că sunt primul interesat să îmi demonstrez nevinovăţia! Pe de altă parte, am speranţa şi încrederea că judecătorii, cei care trebuie să stabilească adevărul în acest dosar, vor putea face o evaluare corectă, bazată pe probe, a faptelor şi nu se vor lăsa intimidaţi de presiunile evidente la care sunt supuşi de DNA, în ultimele luni de zile“, mai spune Marian Oprişan.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea susţine, totodată, că DNA este o instituţie necesară în România, dar, ”pentru ca justiţia să fie cu adevărat independentă, procurorii trebuie să înceteze să îi hărţuiască pe magistraţii judecători, garanţii statului de drept”.

”Atunci când DNA nu încetează aceste practici, ar trebui să intervină CSM. Am solicitat public CSM să pună capăt presiunilor DNA la adresa magistraţilor judecători, dar până în prezent nu am văzut nicio reacţie a acestei instituţii. Vreau doar să reamintesc tuturor faptul că, înainte ca procurorii să îmi instrumenteze dosarul, preşedintele României afirma că «starea de urgenţă a lui Marian Oprişan este la DNA». Astăzi, aceeaşi DNA pare să îşi aducă aminte de «starea de urgenţă» anunţată de preşedintele României şi să facă tot posibilul pentru ca dosarul politic în care sunt inculpat să ajungă «acolo unde trebuie»“, mai arată Marian Oprişan în scrisoarea transmisă Parlamentului, CSM, ministrului Justiţiei, procurorului general, Ambasadei SUA la Bucureşti şi Comisiei Europene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a mai susţinut că interesul său este acela de a-şi demonstra nevinovăţia, dar că ”toate acţiunile DNA din ultimele luni probează faptul că funcţionează după principiul NKVD, conform căruia «nu există persoane nevinovate, există persoane de care nu ne-am ocupat suficient»“.

Procurorii DNA au solicitat strămutarea dosarului în care şeful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, este acuzat de fapte de corupţie şi care este pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, motivând că "au fost acordate termene nenumărate pentru audierea martorilor".

Cererea procurorilor anticorupţie a fost depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ar urma să se judece la Curtea de Apel Cluj în 8 septembrie.

"Din anul 2010 au fost acordate termene nenumărate pentru audierea martorilor. Subliniem, de asemenea, că de la un termen la altul, pe parcursul celor patru ani de când dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, s-au acordat termene de la 49 de zile, 56 de zile şi chiar 105 zile de amânare de la un termen la altul, pentru audierea celor 72 de martori. Pe parcursul cercetării judecătoreşti, judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deşi cunoaşte că dosarul cauzei este de peste 8 ani pe rolul instanţelor de judecată, iar din cei opt ani, de 4 ani se află pe rolul acestei instanţe“, se arată în cererea de strămutare depusă de procurori.

Procurorii mai susţin solicitarea prin faptul că procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Inspecţia Judiciară din CSM cu privire la posibile abateri disciplinare săvârşite de magistraţii clujeni care judecă dosarul preşedintelui CJ Vrancea.

În 21 august, procurorii DNA au cerut schimbarea judecătorului care se ocupă de dosarul în care preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, este acuzat de fapte de corupţie, Oprişan nefiind prezent la cel de-al 32-lea termen de judecată al procesului de la Judecătoria Cluj-Napoca. Ulterior, cererea de recuzare a judecătorului a fost respinsă.

În 5 iunie, Laura Codruţa Kovesi a sesizat Inspecţia Judiciară din CSM cu privire la posibile abateri disciplinare săvârşite de magistraţii clujeni care judecă dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan.

Surse oficiale precizau, pentru MEDIAFAX, că DNA solicită verificări cu privire la faptul că, deşi Oprişan a fost trimis în judecată în iunie 2006, dosarul în care acesta este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals nu a fost soluţionat nici până în prezent.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) confirmau ulterior că sesizarea a fost înregistrată în 5 iunie, urmând să fie făcute verificări prealabile pentru a se vedea dacă există indicii privind posibile abateri disciplinare.

De asemenea, DNA preciza că dosarul în care este vizat Marian Oprişan se află de 1.263 de zile pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, acordându-se 29 de termene.

Potrivit sursei citate, pe parcursul celor 1.263 zile, judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deşi cunoaşte că dosarul cauzei este pe rolul instanţelor de judecată de peste opt ani, din care patru ani la Judecătoria Cluj-Napoca.

Preşedintele Judecătoriei Cluj-Napoca, Lucian Marian, declara, tot în 5 iunie, că va reacţiona "în consecinţă" dacă va fi informat de "doamna Kovesi sau DNA" privind posibile abateri disciplinare săvârşite de magistraţii clujeni care judecă dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan.

În aceeaşi zi, preşedintele CJ Vrancea, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan, susţinea că nu a făcut nici măcar o cerere de amânare în dosarul de la Cluj, precizând că interesul său este de a-şi demonstra nevinovăţia şi nu de a tergiversa procesul, "aşa cum susţin reprezentanţii PDL şi DNA".

De asemenea, el sublinia că "dacă acest dosar s-a prelungit timp de opt ani, acest fapt s-a datorat, în exclusivitate, excesului de zel al procurorilor DNA care au solicitat, de mai multe ori, strămutarea dosarului de la o instanţă la alta".

În 2006, când Oprişan a fost deferit justiţiei, DNA spunea că Judecătoria Focşani este cea competentă pentru a soluţiona cauza. În 14 noiembrie 2007 însă, magistraţii de la Judecătoria Focşani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, pentru refacerea urmăririi penale.

În februarie 2008, dosarul lui Marian Oprişan a ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Vrancea. O lună mai târziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, după ce instanţa supremă a admis strămutarea acestuia.

Atunci, strămutarea a fost cerută de procurori, care au susţinut că Oprişan ar fi oferit locuinţe unor judecători din zonă şi că popularitatea acestuia ar putea afecta judecata imparţială a magistraţilor.

La sfârşitul lunii decembrie 2009, dosarul a fost trimis la Judecătoria Focşani, în urma declinării de competenţă. Dosarul nu a rămas însă pe rolul instanţei vrâncene, el ajungând, pentru a doua oară, la Judecătoria Cluj-Napoca.

Astfel, din 7 iulie 2010, dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de strămutare a cazului.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ Mircea Diaconu , Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.

Procurorii au susţinut că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) unor firme neeligibile.

Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la "Căprioara" şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila "Rucăr" şi "Hanul dintre Vii", situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii