Oprescu: Vreau să reînfiinţăm ambulatorii şi un centru medico-social pentru dependenţii de droguri
Primarul general Sorin Oprescu le-a spus, vineri, managerilor spitalelor din subordine că îşi doreşte să reînfiinţeze măcar un ambulatoriu de specialitate în fiecare sector, să dezvolte un centru medico-social pentru dependenţii de droguri şi să fie atrase fonduri europene, PMB participând cu 25 %.
Oprescu: Vreau să reînfiinţăm ambulatorii şi un centru medico-social pentru dependenţii de droguri (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Oprescu a discutat vineri, cu managerii spitalelor administrate de municipalitate, aceasta fiind prima întâlnire după organizarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de conducere.
"N-aş putea spune că nu se întrevede o perioadă când primăria, spre sfârşitul anului, încearcă să intre într-un echilibru financiar cu ceea ce înseamnă furnizarea banilor pentru acoperirea utilităţilor. După ce ne facem socotelile, vă rog să faceţi necesarul de medicamente şi materiale sanitare, pentru ca bolnavii să aibă o viaţă cât de cât civilizată şi mă refer la actul medical şi la îngrijiri. Vreau să arătăm românilor că se poate, dar nu se poate oricum", le-a spus edilul directorilor de spitale.
Cu acelaşi prilej, primarul general al Capitalei a spus că îşi doreşte reînfiinţarea a cel puţin unui ambulatoriu de specialitate în fiecare sector.
"Aş vrea să înţelegeţi că doresc foarte mult, dacă veţi fi de acord, să reînfiinţăm cel puţin şase ambulatorii, câte unul pentru fiecare sector. Aş vrea să aducem lume medicală tânără, iar ambulatoriile să funcţioneze în sistemul de stat, şi nu în privat, pentru că oamenii nu au bani. Să încercăm să punem sistemul corect, şi nu aşa cum este acum, respectiv cu medicul de familie 'stăpânul inelelor', care va trimite bolnavul la spital numai când va fi nevoie şi nu când este prea târziu", a mai spus Oprescu.
Primarul le-a mai spus managerilor că ar trebui să se concentreze şi pe realizarea de proiecte cu fonduri europene. "UE nu mai dă bani decât cu participare de 25 la sută, şi nu cu 2-3-5% ca până acum. Dacă veţi face aceste aplicaţii şi noi mergem cu ele în septembrie, pentru aplicaţiile care vor fi acceptate vom veni şi noi cu partea noastră de bani. Există un sistem destul de simplu care îmi permite să împrumut bani, dar este important să vă încadraţi în timp. Avem nevoie de fonduri europene pentru uniformizarea transmisiei de date între spitale. Va începe implementarea cardului de sănătate, veţi avea nevoie de cititoare, pe care bineînţeles că trebuie să le cumpere primarul, pentru că sunt spitalele primarului", a adăugat edilul.
Sorin Oprescu a anunţat şi că are în plan un centru medico-social destinat dependenţilor de droguri. "Aş vrea să organizăm un centru medico-social în cadrul căruia va funcţiona o comunitate terapeutică post-cură pentru persoanele toxico-dependente", a spus el.
Edilul s-a referit şi la alte priorităţi legate de spitalele administrate de municipalitate, precizând că singurele construcţii noi de anul acesta sunt cele de la spitalele "Foişor" şi "Gomoiu".
Astfel, Oprescu aşteaptă de la Spitalul "Cantacuzino" un proiect privind construirea unui pavilion nou şi mutarea clinicii de obstetrică-ginecologie în secţia de chirurgie. De asemenea, la Spitalul "Carol Davila" ar fi necesară construirea unei pasarele care să asigure legătura directă între cele două corpuri de clădire.
"Sunt mulţumit că am reuşit o serie de investiţii, însă mai sunt multe lucruri de făcut. Mergem pe principiul că o utilare la nivelul anului 2014 reprezintă, de fapt, cheia unui act medical de calitate.
Imediat ce vom termina lucrările celor două spitale (Gomoiu şi Foişor - n.r.), resursele financiare se vor îndrepta către celelate priorităţi", a mai spus edilul şef.
Sursa: mediafax.ro