Oprescu susține în continuare varianta împrumutului și că era apropiat "mental" de denunțătorul său (motivare)
Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, susține în continuare că cei 25.000 de euro au fost primiți cu titlu de împrumut de la Bogdan Popa, despre care spune că erau apropiați "mental". În motivarea deciziei din 14 septembrie prin care judecătorii de la Curtea de Apel București au menținut măsura arestării preventive față de Oprescu se află și pasaje din declarația dată de primar în sala de judecată.
Sorin Oprescu nu a contestat în sala de judecată faptul că a primit, pe 5 septembrie, în jurul orei 19,00, la locuința sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, însă a susținut că banii reprezintă un împrumut pentru achitarea unor datorii.
După întâlnirea cu Bogdan Popa, Oprescu s-a deplasat în seara zilei de 5 septembrie la niște prieteni, respectiv la Nadina Nedelea, căreia i-a înmânat 11.000 de euro, după care a fost oprit în trafic de organele de anchetă, asupra lui fiind găsită suma de 5.000 euro.
Primarul a precizat că cei 11.000 euro au fost achitați familiei Nedelea în baza unui contract de PR, iar cei 5.000 de euro erau pentru o prietenă, respectiv Ioana Popescu, consilier juridic la Colegiul Medicilor București, pentru o intervenție medicală, fără a preciza dacă acești bani urmau să fie acordați cu titlu de împrumut.
Rugat de judecători să aducă unele clarificări, Oprescu a susținut că acel contract de consultanță ar fi avut ca obiect promovarea imaginii Primăriei Municipiului București și a primarului general.
Magistrații notează că acel contract nu a fost însă înregistrat în evidențele Primăriei Capitalei, nici chiar Oprescu nefiind în posesia vreunui exemplar al contractului.
"Deoarece contractul nu i-a fost niciodată înmânat de către partea co-contractantă, inculpatul a precizat că nu poate să îl depună la dosar. Inculpatul nu a clarificat nici termenele și nici modalitatea de plată a contravalorii prestațiilor efectuate în baza acestui contract, apreciind că nu ridică nicio problemă pentru siguranța circuitului financiar plata în numerar a sumei de 11.000 euro cu titlu de 'datorie' restantă. Totodată, a apreciat că acest contract este înregistrat, probabil, în evidențele firmei de PR", se arată în motivare.
În privința condițiilor acordării "împrumutului" de către Bogdan Popa, Sorin Oprescu a precizat că, atunci când a venit din concediu, în jurul datei de 17 — 18 august 2015, de față cu consilierii cabinetului Bogdan Popa i-a spus că îi va rezolva problema cu banii, fără a se conveni condițiile acordării împrumutului, încheierea contractului în formă scrisă, termenul de restituire a banilor sau despre ce sumă este vorba.
La solicitarea judecătorilor, Oprescu a explicat care era natura relației sale cu Bogdan Popa.
Astfel, Bogdan Popa l-a vizitat, în cursul anului 2015, de 6 — 7 ori la locuința sa din Ciolpani, vizitele fiind efectuate după ora 21,30, la aceste întâlniri asistând și Cristian Stanca, zis Grenadă, fostul șofer al primarului.
Motivul pentru care întâlnirile aveau loc la Ciolpani era acela că Bogdan Popa "venea cam de 2 ori pe lună ca să lase bani pentru întreținerea casei, utilități, grădină, adică pentru a rezolva probleme legate de casă", iar cu aceste ocazii erau discutate și probleme legate de Primărie, deoarece Oprescu "simțea nevoia de un cadru mai puțin stresant pentru a-și expune problemele".
În continuare, Oprescu le-a spus judecătorilor că nu a existat o apropiere între el și Bogdan Popa, însă, "din dorința de a da o nouă turnură imaginii cimitirelor, unde existau probleme cu Mafia cimitirelor, erau apropiați mental".
Tot el a recunoscut că a tratat "EN PASSANT" incompatibilitatea subalternului său, care i-a spus că "are niște firme", atrăgându-i atenția "să nu fie în incompatibilitate" și declarându-se satisfăcut de explicația că Bogdan Popa "nu este trecut în acte".
Tot pentru remedierea situației de la Cimitire, Oprescu a recunoscut că l-a detașat și pe fostul lui șofer, Cristian Stanca, zis "Grenadă", la Administrația Cimitirelor, însă de un an acesta din urmă lucra în privat ca om de afaceri, fără a putea preciza exact veniturile acestuia, societatea unde este încadrat, știind doar că este om de afaceri și că a avut o spălătorie pe care o are și în prezent, dar nu știe exact cum se numește.
Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, în urma unei decizii a Tribunalului București, decizie menținută pe 14 septembrie de Curtea de Apel București.
Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.
AGERPRES