Oprescu: Arena Națională poate adăposti până la 25.000 de sinistrați; 12 școli asigură circa 4.500 de locuri
Arena Națională poate adăposti până la 25.000 de sinistrați în cazul producerii unei catastrofe iar sălile de sport din 12 școli asigură circa 4.500 de locuri, a declarat vineri primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
El a precizat în cadrul unei conferințe de presă privind supraviețuirea în situații de urgență că 12 școli (câte două în fiecare sector) au fost complet utilate și dotate cu echipamente și materiale necesare situațiilor de urgență post-evenimente: paturi de campanie, pături, generatoare, lanterne și tărgi.
Potrivit acestuia, în cadrul aceluiași proiect, Municipalitatea va săpa și amenaja puțuri de apă de mare adâncime pentru asigurarea de surse independente de apă potabilă.
Unitățile de învățământ care vor găzdui sinistrați în caz de cutremur de intensitate sunt: Liceul Lovinescu, școlile nr. 80, nr. 103, nr. 117, nr. 45, nr. 143, Colegiul Tehnic Material Rulant pentru Transport Feroviar, Colegiul Anghel Saligny, Școala nr. 165, Școala nr. 40, Școala nr. 96, Liceul Iulia Hasdeu, a spus Oprescu.
El a semnalat că Arena Națională a fost utilată și dotată cu materiale și echipamente necesare supraviețuirii în situații de urgență: 12.600 de paturi de campanie, 16.500 de saci de dormit, 3.000 de marmite.
Oprescu a explicat că Arena Națională a fost aleasă pentru adăpostirea posibililor sinistrați în caz de situații de urgență pentru că se află în administrarea Primăriei, poate găzdui un număr mare de persoane sinistrate (până la 25.000), este situată într-o zonă relativ apropiată de centrul Capitalei, dispune de căi facile de acces, infrastructura internă complexă și modulară (toalete, cabinet medical, spații de depozitare, etc.), posibilitatea campării extern-intern.
Potrivit edilului Capitalei, Consiliul General al Municipiului București a aprobat dotarea cetățenilor aflați în imobilele expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic ce prezintă pericol public (186 imobile) cu truse de prim ajutor pentru situații de urgență.
Sorin Oprescu a mai declarat că în perioada 10 mai —10 iulie 2014 au fost distribuite 4.806 de truse dintr-un total de 6.000 către locuitorii din 119 de imobile. El a menționat că trusele rămase vor dota suplimentar cele 12 școli, precum și celelalte locații în care Primăria înființează tabere de sinistrați.
El a spus că, de-a lungul timpului, Primăria Capitalei a achiziționat și predat către Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Municipiului București-Ilfov o serie de materiale și echipamente necesare desfășurării în bune condiții și în timp optim a intervențiilor.
"Am achiziționat de la autospeciale până la echipament de scafandru, drujbe, motopompe, lanterne. Valoarea investițiilor făcute de Primăria București în anii 2013 și 2014 a fost de 3 milioane de lei cu TVA", a menționat edilul Capitalei.
Potrivit lui, Municipalitatea implementează Sistemul de Management al Situațiilor de Urgență la nivelul Capitalei, care-și va desfășura activitatea într-un centru operativ ce este finalizat și în maximum două luni va fi pus în funcțiune.
Sorin Oprescu a adăugat că implementarea proiectului va permite, în timp real, identificarea, procesarea și furnizarea unor decizii și metode de intervenție optime care să evite — pe cât posibil — și să reducă pierderile umane și materiale în cazul situațiilor de urgență la nivelul Capitalei. AGERPRES