Opoziția austriacă sare în apărarea lui Orban. Compară presiunea UE asupra Ungariei pentru finanțarea Kievului, cu șantajul

Opoziția austriacă sare în apărarea lui Orban. Compară presiunea UE asupra Ungariei pentru finanțarea Kievului, cu șantajul

Membră a Consiliului Naţional al ţării, din opoziţie, din Partidul Libertăţii din Austria, Petra Steger, a subliniat că statele membre afectate vor fi forţate treptat să iasă din Uniunea Europeană printr-o astfel de politică de excludere.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Presiunea Bruxelles-ului asupra Ungariei cu privire la problema alocării de fonduri suplimentare Kievului poate fi comparată cu șantajul, a declarat deputatul Consiliului Național (camera inferioară a parlamentului) al Austriei, din opoziție, din Partidul pentru Libertatea Austriei (APS), Petra Steger.

Comportamentul față de Ungaria, un stat suveran membru al UE, care pur și simplu nu susține agenda de stânga-globalistă a Bruxelles-ului, este, de asemenea, mai mult decât discutabil și ridică o serie de întrebări. Pentru că dacă Ungaria se află sub o presiune atât de puternică din partea UE, pur și simplu pentru că nu este de acord cu plăți de miliarde de dolari către Ucraina și acum are în vedere chiar și posibilitatea sancțiunilor și procedurilor articolului 7, se pune întrebarea câte state mai sunt afectate de această metodă de șantaj.<...> Statele membre afectate vor cu siguranță împinse treptat din UE prin această politică de excludere.” este textul declarației lui Steger, conform serviciului de presă APS.

Potrivit datelor sondajului sociologic din 26 ianuarie, publicate de Agenția de Presă Austriacă, APS este cea mai populară forță politică din țară (27,6%). Partidul Popular Austriac la guvernare (21,8%) și Verzii (8,8%) au un sprijin total de 30,6% din populație.

Presiunea asupra Ungariei

Pe 29 ianuarie, ziarul britanic Financial Times a relatat, citând un document intern al UE, că Bruxelles-ul elaborează un plan de subminare a economiei maghiare dacă refuză să aprobe finanțarea pentru Ucraina. Potrivit publicației, UE amenință să înghețe complet fondurile datorate Ungariei și să prăbușească cursul forintului pentru a dăuna economiei țării și a reduce atractivitatea investițională a acesteia.

Într-un interviu acordat unui ziar londonez, ministrul maghiar pentru afaceri UE, Janos Boka, a spus că țara sa nu va ceda șantajului și presiunii. El a mai spus că Budapesta a prezentat o propunere de compromis la Bruxelles, dându-și acordul preliminar pentru utilizarea fondurilor de la bugetul UE pentru a oferi asistență Ucrainei și problema datoriei comunitare pentru a acoperi nevoile Kievului. Ungaria va fi de acord cu acest lucru cu condiția ca UE să păstreze posibilitatea de a revizui o astfel de decizie în viitor.

La ultimul summit UE de la Bruxelles din 14-15 decembrie anul trecut, premierul ungar Viktor Orban a blocat amendamentele la bugetul comunitar pentru perioada 2024-2027, care prevedeau alocarea a 50 de miliarde de euro Ucrainei. În schimb, a propus acordarea de asistență financiară către Kiev pe o bază anuală sub control strict pentru cheltuirea fondurilor. Această problemă va fi discutată din nou de liderii UE la o întâlnire de la Bruxelles pe 1 februarie.

Pe 30 ianuarie, într-un interviu acordat revistei franceze Le Point, Orban a confirmat că Ungaria a înaintat UE o propunere de compromis, care prevedea alocarea de fonduri Ucrainei, sub rezerva reaprobării anuale a acestei decizii. Premierul a spus că încă nu sprijină utilizarea bugetului UE în acest scop, „și nici maghiarilor nu le place”, dar „unitatea europeană este o valoare” care ar trebui prețuită.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă