Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei, ameninţat că va fi alimentat cu forţa

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei, ameninţat că va fi alimentat cu forţa

Opozantul rus Aleksei Navalnîi - aflat în greva foamei din 31 martie în penitenciarul din Pokrov (100 km est de Moscova), unde ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoarea de doi ani şi jumătate într-un dosar despre care el şi opoziţia rusă susţin că este fabricat politic - a fost ameninţat de administraţia închisorii că va fi alimentat cu forţa, relatează luni AFP şi Reuters, citând contul său oficial de Twitter.

"El cântăreşte 77 de kg", se afirmă pe contul @navalny, de pe care aliaţii săi transmit informaţii despre starea sa de sănătate în închisoare, unde opozantul rus nu are acces la telefon şi internet. Potrivit acestora, Navalnîi a slăbit 15 kg de când a fost transferat la penitenciarul din Pokrov, dintre care opt de când a intrat în greva foamei, astfel încât "administraţia penitenciarului îl ameninţă zilnic că va fi alimentat cu forţa".

Alimentarea forţată a unui deţinut în Rusia este autorizată prin lege şi se poate efectua pe cale orală, rectală sau prin intubare. Un astfel de tratament este considerat de către militanţii pentru drepturilor omului drept formă de tortură.

Aleksei Navalnîi, încarcerat într-un dosar de fraudă văzut ca pretext pentru întemniţare deşi Kremlinul neagă acest lucru, a încetat să mai accepte hrana pentru a denunţa condiţiile detenţiei sale în colonia Pokrov, regiunea Vladimir.

El acuză autorităţile că îi refuză un tratament medical adecvat pentru problemele de spate care îi produc suferinţă, afirmând că nu-şi mai simte mâinile şi picioarele. Potrivit avocaţilor săi, el suferă de o dublă hernie de disc.

Opozantul mai spune că este "torturat" prin privare de somn, gardienii trezindu-l din oră în oră în timpul nopţii.

Autorităţile ruse, acuzate că îl "omoară încet" de Amnesty International, au respins acuzaţiile lui Navalnîi, susţinând că acesta beneficiază de întreaga asistenţă medicală de care are nevoie.

"El în continuare nu are acces la un medic", asigură aliaţii săi, care - potrivit postului de radio Eho Moskvî - afirmă că opozantul rus a fost transferat de la unitatea medicală a penitenciarului la detaşamentul său.

Cel mai virulent critic al Kremlinului din rândurile opoziţiei ruse, Navalnîi a supravieţuit vara trecută unei tentative de otrăviri cu agent neurotoxic din clasa Noviciok, de uz militar.

Opozantul îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin şi Serviciul Federal de Securitate (FSB) că au dorit să-l elimine, ceea ce puterea rusă neagă, refuzând până acum să deschidă o anchetă asupra acestei tentative de asasinat.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la revenirea sa în Rusia din Germania, unde primise îngrijiri după ce fusese otrăvit în august. Condamnat rapid, el a fost trimis la închisoare pentru încălcarea controlului judiciar în dosarul din 2014, când fusese condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

Navalnîi se specializase în ultimii ani în anchete de corupţie vizând elita politică a ţării, între are preşedintele Putin şi anturajul său. El are milioane de abonaţi pe reţelele de socializare.AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”