Operațiunile psihologice clandestine ale armatei SUA, sub lupta Pentagonului

Operațiunile psihologice clandestine ale armatei SUA, sub lupta Pentagonului

Subsecretarul american pentru politica apărării a cerut un raport asupra tacticilor Pentagonului privind operațiunile psihologice de influență în domeniul informațional după ce platformele Facebook și Twitter au descoperit conturi false suspectate a fi asociate armatei SUA.

Tehnici de dezinformare FOTO SHUTTERSTOCK

Facebook a închis conturi clandestine asociate armatei SUA FOTO SHUTTERSTOCK

Informații despre acest raport au fost dezvăluite anonim pentru WP de către oficiali din cadrul Departamentului American al Apărării și al administrației de la Casa Albă.

Pentagonul a solicitat un audit privind tacticile războiului informațional la care apelează armata SUA în urma unei investigații realizate de cercetătorii specializați în internet de la Graphika în colaborare cu Stanford Internet Observatory, publicată pe 24 august. Aceștia au analizat activitatea din ultimii cinci ani a unor conturi false și site-uri aparținând operațiunilor de influență occidentale în Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Raportul nu a numit entități sau organizații care s-ar afla în spatele acestor profiluri false, specificând doar că s-au identificat campanii de răspândire de informații false similare celor ale unor actori ca Rusia și China.

Facebook și Twitter au închis în această perioadă peste 150 astfel de conturi și site-uri provenind din SUA. Oficiali americani au declarat sub rezerva anonimatului că o parte din activitățile online vizate de auditul comandat de Pentagon sunt legate de Comandamentul Central al SUA (CENTCOM).

Conturile false, descoperite de Facebook și Twitter

Printre postările recente de pe conturile cu identități false se numără avansarea unor narațiuni anti-Rusia ce invocau războiul „imperialist” al Kremlinului în Ucraina și avertizau asupra impactului direct al conflictului asupra țărilor Asiei Centrale. Printre paginile închise de Meta se numără o pagină fictivă de media ce publica conținut redistribuit de la Voice of America și Radio Free Europe.

Unele conturi distribuiau mesaje inflamatorii: de pildă, că unul pretindea că rudele refugiaților afgani decedați reclamaseră că Iranul le-a trimis trupurile cu organe lipsă. Postarea făcută pe Twitter trimitea la un clip ce acompania un articol publicat pe un site afiliat armatei SUA.

Purtătorul de cuvânt al CENTCOM, care supervizează operațiunile militare de informații ale SUA în 21 de țări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia Centrală și de Sud, a refuzat să comenteze. Un oficial din domeniul apărării a dezvăluit pentru WP că, dacă proveniența CENTCOM se confirmă, ar fi „o încălcare absolută a doctrinei și practicilor asociate instruirii”.

Pentagonul a transmis că, în timp ce aceste operațiuni de informații „sprijină prioritățile noastre de securitate națională”, ele trebuie efectuate în conformitate cu legislația și politicile din domeniul apărării.

Independent de acest raport, The Washington Post a aflat că în 2020 Facebook a dezactivat pseudo-conturi create de Centcom pentru a contracara dezinformarea răspândită de China, sugerând că coronavirusul responsabil de covid-19 a fost creat într-un laborator al armatei americane din Fort Detrick, Maryland, potrivit unor oficiali familiarizați cu această chestiune.

Adversarii noștri operează în domeniul informațional. Sunt unii care cred că nu ar trebui să facem nimic clandestin în acest spațiu. Să cedăm un întreg domeniu unui adversar ar fi nechibzuit. Dar avem nevoie de mijloace mai puternice de protecție în materie de politici", a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării.

Pentagonul a solicitat un raport

Subsecretarul american în materie de politici de apărare Colin Kahl a dezvăluit reexaminarea în cadrul unei reuniuni virtuale convocate marți de Consiliul Național de Securitate, unde a cerut un raport cu privire la tipurile de operațiuni efectuate, pe cine vizează, ce instrumente sunt folosite și de ce comandanții militari au ales aceste tactici, precum și cât de eficiente au fost, au declarat mai mulți oficiali.

La sfârșitul anului 2019, Congresul a adoptat o lege prin care armata SUA primește undă verde pentru operațiuni în "mediul informațional" pentru a riposta la dezinformarea străină menită să submineze interesele SUA. Măsura, cunoscută sub numele de Secțiunea 1631, permite armatei să desfășoare operațiuni psihologice clandestine fără să treacă peste ceea ce CIA a susținut că este autoritatea sa secretă, atenuând pe această cale unele dintre fricțiunile care au împiedicat astfel de operațiuni anterior.

"Comandanții au fost foarte entuziasmați", și-a amintit unul dintre oficialii americani. "Erau foarte nerăbdători să utilizeze aceste noi puteri. Antreprenorii din domeniul apărării au fost la fel de nerăbdători să obțină contracte clasificate profitabile pentru a permite operațiuni de influență clandestină."

În același timp, a spus oficialul, liderii militari nu erau pregătiți să supravegheze "operațiunile complexe din punct de vedere tehnic desfășurate de contractori" sau să coordoneze astfel de activități cu alte părți interesate din cadrul guvernului american.

Tacticile războiului informațional

Operațiunile psihologice de promovare a narațiunilor americane peste hotare nu sunt o noutate în armată, dar popularitatea rețelelor sociale occidentale în întreaga lume a dus la o extindere a tacticilor, inclusiv la utilizarea de persoane și imagini artificiale - uneori numite "deep fakes". Raționamentul este că punctele de vedere exprimate de ceea ce pare a fi, să zicem, o femeie afgană sau un student iranian ar putea fi mai convingătoare decât dacă ar fi promovate în mod deschis de guvernul american.

Majoritatea operațiunilor de influență ale armatei sunt deschise, promovând politicile americane în Orientul Mijlociu, Asia și în alte părți sub propriul nume, au declarat oficialii.

Raportul realizat de Graphika și Stanford sugerează că activitatea clandestină nu a avut un impact prea mare. Acesta notează că „marea majoritate a postărilor și tweet-urilor" analizate nu au primit „mai mult de o mână de like-uri sau retweet-uri" și doar 19% dintre conturile inventate au avut mai mult de 1.000 de urmăritori. "Revelator este faptul că două dintre cele mai urmărite resurse în datele furnizate de Twitter au fost conturi care au declarat public o legătură cu armata americană", se arată în raport,

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...