Operațiunea secretă care va schimba lumea

Operațiunea secretă care va schimba lumea

Liniștea caldă a după-amiezii a fost tulburată de mici explozii. Unii oameni săreau în aer. Cei din jurul lor fugeau îngroziți. Din mașini se claxona, dar nimeni nu trăgea cu arma, clădirile nu se prăbușeau, pe cer nu erau avioane de luptă, nici proiectile și nu se vedeau incendii. Alarmele antiaeriene au rămas mute. Beirutul, în schimb, era sfâșiat de strigăte, durere și răni deschise din care curgeau râuri de sânge.
Operațiunea secretă care va schimba lumea. Ziua în care pagerele Hezbollah au sărit în aer Beirut, Liban, o salvare se îndreaptă spre spital cu răniți în urma exploziei pagerelor. Armata fluidizează traficul din orașul cuprins de haos - Foto: Hepta.ro

Peste 4.000 de pagere au explodat în data de 17 septembrie în Beirut, Liban și împrejurimi. Mii de persoane au fost rănite și 11 au decedat în urma celei mai spectaculoase, surprinzătoare și eficiente operațiuni militare împotriva grupării teroriste Hezbollah, cel mai probabil executată de forțele militare din Israel.

A doua zi a fost un nou val de explozii, de data aceasta a stațiilor emisie-recepție, ajungându-se la un total de 26 de decese și peste 3.000 de persoane rănite.

Era o după-amiază plăcută în Beirut, temperatura nu trecea de 30 de grade Celsius. Mojtaba Amani se afla în sediul ambasadei, o clădire înaltă, cu șase nivele, aflată la două bulevarde de malul estic al Mării Mediterane.

Diplomatul se afla la birou. La ora 15.30, pagerul aflat printre hârtiile din fața lui a început să vibreze și, apoi, a explodat.

Mojtaba Amani și-a pierdut un ochi, iar celălalt e afectat, suferind și numeroase arsuri pe întreaga suprafață a feței. Acesta a fost transportat de urgență în Iran pentru tratament medical.

Regimul de la Teheran, inițial, a anunțat că diplomatul a suferit răni superficiale, determinând-o pe soția acestuia să dea o declarație: „Soțul meu a fost rănit ușor. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu e nimic grav”.

MojtabaAmani DIPLOMAȚIE CU TERORIȘTI. Mojtaba Amani, ambasadorul iranian la Beirut, avea un pager Hezbollah asupra sa care a explodat, fiind rănit grav – Sursa: Yeshiva World News

Relatarea de mai sus a fost realizată conform informațiilor publicate de New York Times, Jerusalem Post și Teheran Times.

Faptul că un pager comandat de liderii Hezbollah a ajuns să fie folosit de un diplomat iranian aflat în misiune oficială în Liban arată o legătură directă dintre regimul politic de la Teheran și organizația teroristă.

Cel puțin două persoane aflate în ambasada iraniană din Beirut au suferit răni grave în urma exploziei pagerelor pe care le aveau asupra lor, se arată într-un articol publicat de Jerusalem Post.

Depozit masiv de informații despre Hezbollah

Operațiunea secretă de marţi, planificată și executată, cel mai probabil, de serviciile secrete din Israel, deși până la această oră nu există vreo confirmare oficială, a reprezentat o lovitură majoră dată Hezbollah, o organizație teroristă infiltrată în Liban, care lansează atacuri de artilerie asupra Israelului. Hezbollah este finanțată și înarmată de Iran.

Operațiunea „Pagerul” nu numai că a eliminat și rănit câteva mii de de teroriști din Hezbollah, dar a provocat și o lovitură psihologică majoră, arătând cât de slabă e organizația și ce ușor poate fi lovită.

Mai mult, prin exploziile respective, serviciile secrete israeliene au putut strânge informații despre identitatea teroriștilor Hezbollah, despre adresele lor, persoane cu care sunt în contact și cum funcționează interacțiunea dintre membrii organizației.

Exploziile au fost ca o hârtie de turnesol, care a scos la lumină întreaga structură a Hezbollah din Liban.

Fiecare rănit a ajuns la spital, știindu-se deja despre el că e membru al organizației, iar identitatea sa a devenit publică.

„Israel va înregistra rănile, internările în spitale, postările de pe rețelele de socializare, comunicațiile electronice, știrile și fișele medicale, legându-le pe toate de persoanele care au avut acele pagere. Uitați de răniți și de morți; Israelul tocmai a creat un depozit masiv de informații despre militanții Hezbollah cunoscuți și necunoscuți până acum, precum și despre susținătorii, partenerii, prietenii, membrii familiilor, colegii, locurile de muncă, vehiculele și locuințele acestora”, a scris Ben Badejo, economist la Tufts University, pe contul său de X-Twitter.

„Tocmai au creat un grafic social incredibil de dens și actualizat al unei întregi rețele teroriste, atât în Liban, cât și în țările învecinate. Este incredibil ce au făcut”, a mai adăugat el.

Beirut-explozia-pagerelor

Avantajul pagerelor a venit cu un risc

Lovitura dată prin operațiunea secretă va slăbi mult Hezbollah, dar mai mult decât atât a transmis mesajul că forțele militare ale Israelului pot ajunge, într-un fel sau altul, la orice membru al organizației implicat în activități teroriste.

„Acest atac i-a lovit în călcâiul lui Ahile, deoarece a eliminat un mijloc central de comunicare. Am mai văzut acest tip de dispozitive, pagere vizate, dar nu într-un atac atât de sofisticat”, a declarat Keren Elazari, analist în securitate cibernetică, la Universitatea din Tel Aviv, pentru New York Times.

După atacurile din 7 octombrie, atunci când teroriștii Hamas au produs un adevărat măcel printre civili în Israel și au luat sute de ostatici, liderii Hezbollah au decis să renunțe la comunicarea prin intermediul telefoanelor mobile, care puteau fi interceptate de Israel, și au ales pagerele, un mod de comunicare mai sigur.

Pe aceste terminale, intens folosite în anii ’90, mesajele scrise se transmit într-o centrală telefonică digitală, sunt codificate și retransmise abonaților, conform solicitării celui care a formulat mesajul.

Sistemul simplu, rapid și limitat de comunicare e considerat de specialiști mai greu de interceptat și localizat, dar vine cu un risc.

Modificarea pagerelor realizată printr-o companie din Budapesta

5.000 de pagere au comandat reprezentanții Hezbollah companiei Gold Apollo din Taiwan, care produce acest tip de terminal.

În urma exploziilor, managementul Gold Apollo a anunțat că a oferit licența de producție a pagerelor și unei companii din Ungaria, B.A.C. cu sediul în Budapesta. Site-ul acestei firme nu mai poate fi accesat, iar reprezentanții acesteia nu au făcut nicio declarație.

Într-un mod sau altul, în sistemul de producție al pagerelor s-a interpus o entitate care a reușit să introducă o cantitate de explozibil în fiecare dintre ele, declanșată apoi printr-un program ce a supra-încălzit bateria aparatului, program codificat într-un mesaj transmis către toate cele 5.000 de pagere Hezbollah.

Pentru ca procesul să fie mai ușor de înțeles, e aceeași situație ca atunci când pe telefonul mobil se primește un mesaj de la producător că există o actualizare a programului, de exemplu, pentru optimizarea bateriei.

Printr-un click dat pe link-ul primit, utilizatorul activează procesul de încărcare a programului.

În prima fază s-a crezut că explozia pagerelor a fost provocată direct, printr-un virus digital transmis aparatelor, dar forța detonării, pagubele produse și gravitatea rănilor i-au făcut pe experți să anunțe că în pagere a fost introdusă o cantitate de explozibil.

„Aceste pagere au fost probabil modificate într-un anumit fel pentru a provoca astfel de explozii - dimensiunea și puterea exploziei indică faptul că nu a fost vorba doar de baterie”, a declarat Mikko Hypponen, consultant în securitate cibernetică Europol, pentru New York Times.

Când creativitatea înseamnă putere

Dar asta nu înseamnă că evenimentul din Beirut nu a atras atenția celor din lumea tehnologiei.

Dintr-o dată a fost expusă întregii lumi vulnerabilitatea aparatelor mobile de comunicare.

Dacă până acum dezbaterea se desfășura în jurul problemelor legate de posibilitatea de a fi interceptate, urmărite și înregistrate, acum oamenii au văzut că pot deveni victime, într-un anumit context, doar pentru că țin în mână sau în buzunar un mic aparat electronic.

Evenimentul șocant din Liban mai arată și decalajul tehnologic dintre democrațiile liberale și sistemele dictatoriale. Închiderea societății înseamnă prăbușirea creativității, înapoiere și, în final, lipsă de performanță.

E o lecție și pentru Rusia, care cantonată într-un război de cucerire, și-a pierdut cele mai valoroase minți, și-a distrus economia și posibilitatea de dezvoltare, în timp ce restul lumii a mers înainte. Decalajul creat i-a creat o vulnerabilitate majoră în fața Chinei și o decuplare de Europa și Occident. SURSA: spotmedia.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

3 ULTIMA ORĂ Soldații ruși care contraatacă în Kursk au fost încercuiți de trupele ucrainene

4 Rumoare în Polonia după ce s-a aflat că un milionar ar fi inundat un oraș ca să-și salveze resortul turistic

5 Ce urmează să se întâmple? / SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane