Operațiune uriașă de furt, orchestrată de ruși. Cum a fost jefuită Ucraina de grâne și unde au ajuns banii

Operațiune uriașă de furt, orchestrată de ruși. Cum a fost jefuită Ucraina de grâne și unde au ajuns banii

O operațiune uriașă de furt de cereale ucrainene a fost pusă la cale de Rusia, banii obținuți pe recoltele furate fiind „investiți“ în război. Valoarea mărfurilor sustrase se ridică la 530 milioane de dolari.

Ucraina a fost jefuită de cereale FOTO Shutterstock

Ucraina a fost jefuită de cereale FOTO Shutterstock

Ancheta comună realizată de Associated Press și PBS „Frontline“ a scos la iveală un adevărat jaf făcut de ruși în Ucraina.

Jurnaliştii au investigat rutele a 30 de nave care transportau cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei către porturile din Turcia, Siria, Liban şi alte ţări. În unele situații, rușii au falsificat declarațiile vamale, în timp ce în altele au exportat cereale ucrainene în loturi mici în orașele rusești Rostov și Taganrog. Acolo, le-au amestecat cu cerealele lor și le-au exportat în baza unor acte în limba rusă.

„Fermierii din regiunile ocupate sunt nevoiți să-și vândă recoltele companiilor controlate de ruși la jumătate de preț, față de tarifele de dinainte de război. Celor care refuză, rușii pur și simplu le iau cerealele“, a declarat Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, citat de AP. „Este jaf, dar, de asemenea, este și o infracțiune conform dreptului internațional umanitar“, a declarat David Crane, fost procuror șef al Curții Speciale ONU pentru Sierra Leone.

Acuzație „falsă și fără temei“

Când nava de marfă Laodicea a acostat în Liban vara trecută, diplomații ucraineni au spus că nava transporta cereale furate de Rusia și au cerut oficialilor libanezi să sechestreze nava.

Moscova a numit acuzația „falsă și fără temei”, iar procurorul general al Libanului a fost de partea Kremlinului și a declarat că cele 10.000 de tone de orz și făină de grâu nu au fost furate și a permis nava să se descarce.

Dar o investigație realizată de Associated Press și serialul PBS „Frontline” a descoperit că Laodicea, deținută de Siria, face parte dintr-o operațiune de contrabandă sofisticată condusă de Rusia. Folosind documente falsificate pentru a putea fura cerealele ucrainene, rușii au obținut cel puțin 530 de milioane de dolari numerar, bani care a alimentat mașina de război a președintelui Vladimir Putin.

AP a folosit imagini din satelit și date radio-maritime pentru a urmări zeci de nave care au efectuat peste 50 de curse cu cereale din zonele ocupate de Rusia din Ucraina către porturile din Turcia, Siria, Liban și alte țări, se arată în ancheta realizată de de Associated Press și PBS "Frontline. Reporterii au analizat documentele de transport maritim, au căutat postări pe rețelele sociale și au intervievat fermieri, expeditori și oficiali ai unor companii pentru a descoperi detaliile operațiunii masive de contrabandă.

O potențială crimă de război

Furtul în desfășurare, despre care experții juridici spun că este o potențială crimă de război, este comis de oameni de afaceri înstăriți și companii de stat din Rusia și Siria, unele dintre ele confruntându-se deja cu sancțiuni financiare din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.Între timp, armata rusă a atacat fermele, silozurile de cereale și instalațiile de transport maritime aflate încă sub controlul Ucrainei cu artilerie și lovituri aeriene, distrugând alimente, crescând prețurile și reducând fluxul de cereale dintr-o țară cunoscută drept grânarul Europei.

Rușii „au obligația absolută de a se asigura că civilii sunt îngrijiți și de a nu-i priva de capacitatea de existență și de capacitatea de a se hrăni”, a spus David Crane, un procuror veteran care a fost implicat în numeroase investigații internaționale privind crimele de război. „Este pur și simplu jaf de asemenea,este o infracțiune care poate fi acționată în temeiul dreptului militar internațional.

Putin a semnat vineri tratate de anexare a patru regiuni ocupate ale Ucrainei la Federația Rusă, sfidând dreptul internațional. Statele Unite și Uniunea Europeană au respins imediat „anexarea ilegală”.

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat pentru AP că ocupanții transportă cantități mari de cereale din regiune cu trenul și camionul către porturile din Rusia și Crimeea, o peninsula ucraineană strategică pe care Rusia a ocupat-o din 2014. În ciuda pretențiilor Rusiei că ar fi anexat Crimeea, Națiunile Unite a hotărât că acapararea terenurilor este, de asemenea, ilegală.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”