Operaţiune de salvare a unei balene care a rămas blocată într-un estuar, în Franța
O operaţiune de ghidare spre mare a unei balene cu cocoaşă care a rămas blocată în estuarul unui fluviu din Bretania, în vestul Franţei, era în curs de desfăşurare vineri dimineaţă, informează AFP, citată de Agerpres .
Balenă cu cocoașă. FOTO Shutterstock
Mamiferul marin are o lungime cuprinsă între şapte şi zece metri și a fost văzut joi dimineaţă în apele fluviului Rance, în amonte de o centrală care foloseşte forţa mareelor şi care separă fluviul de mare.
„Prioritatea absolută este aceea de a face balena să iasă din estuar", a declarat Thierry Buanic, preşedintele asociaţiei pentru protecţia naturii Al Lark.
Balena a profitat de deschiderea unei vane a a uzinei aflate în apropiere de oraşul costier Saint-Malo și ajuns în fluviul Rance. De atunci, mamiferul încearcă cu greu să-și găsească drumul spre larg, deși joi au avut loc mai multe redeschideri ale barajului.
Din fericire, nu există, deocamdată, îngrijorări speciale legate de starea ei de sănătate.
„Este într-o formă bună, nu pare deloc afectată. Principala problemă este diferenţa de nivel dintre Rance şi mare. Deci, începând din această dimineaţă (vineri - n.red.) de la ora locală 09:00, am deschis larg toate vanele centralei maremotrice”, a explicat Thierry Buanic.
Este vorba despre şase vane, care măsoară fiecare 10 metri în lăţime şi 15 metri în înălţime.
„Nivelul apelor din Rance se va apropia de cel al mării şi, în acelaşi timp, acest fapt creează un curent care duce spre mare, din fluviul Rance spre exterior. Sperăm că balena va urma sensul curentului pentru a reveni în mediul ei natural", a mai spus preşedintele asociaţiei Al Lark.
Este pentru prima dată când o balenă cu cocoaşă a ajuns în Rance după inaugurarea acelei centrale maremotrice în 1996, însă s-a întâmplă de mai multe ori ca delfini cu lungimi de 2-3 metri să ajungă în acest fluviu.
La operaţiunea de vineri participă mai multe asociaţii pentru protejarea care acționează cu ajutorul unor ambarcaţiuni, alături de Jandarmeria maritimă şi de cercetători de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală.
Nu se știe dacă exemplarul de balenă cu cocoașă este mascul sau femelă, dar cercetătorul spune că ar fi vorba despre un exemplar tânăr, date fiind dimensiunile: între 7 şi 10 metri lungime
Thierry Buanic spune că nu există nimic extraordinar în faptul că o balenă cu cocoaşă a înotat prin Canalul Mânecii, deşi exemplarele speciei menţionate au tendinţa de a ocoli această zonă din cauza traficului maritim intens.
Sursa: adevarul.ro