Operațiune de amploare a DIICOT și DNA în vestul țării: zeci de percheziții într-un dosar care anchetează traficul de migranți. Angajați MAI acuzați de corupție

Operațiune de amploare a DIICOT și DNA în vestul țării: zeci de percheziții într-un dosar care anchetează traficul de migranți. Angajați MAI acuzați de corupție

DIICOT și DNA au desfășurat o operațiune comună, de amploare, în vestul țării, într-un dosar care vizează traficul cu migranți și acte de corupție. Procurorii au efectuat 67 de percheziții domiciliare în 7 județe, inclusiv București, dar și la Biroul pentru Imigrări al județului Caraș Severin și Serviciul pentru Imigrări al județului Arad.

Perchezitii DIICOT în 7 județe - Foto Poliția Română

Perchezitii DIICOT în 7 județe - Foto Poliția Română

Prin coordonarea între DIICOT și DNA, procurorii au efectuat 67 de percheziții domiciliare în șapte județe, inclusiv București, într-un caz care anchetează infracțiuni precum traficul de migranți și corupția. Grupul infracțional organizat, format din 37 de suspecți și 31 de societăți comerciale, care acționa în România, facilita trecerea frauduloasă a migranților către alte state membre UE.

Suspecții, inclusiv foști și actuali angajați ai MAI, au obținut avize de muncă în mod fraudulos pentru peste 1.100 de cetățeni străini, cu sume între 500 și 6000 de euro per aviz.

Dosarul penal vizează săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2022 - 2023, de către funcționari publici din cadrul unor instituții publice de pe raza județelor Caraș-Severin și Arad, în contextul îndeplinirii sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu în legătură cu migrația persoanelor. Acțiunile procurorilor anticorupție sunt coordonate cu cele ale procurorilor din cadrul DIICOT - Biroul Caraș - Severin care desfășoară cercetări într-o cauză penală ce are ca obiect, între altele, comiterea unor infracțiuni privind traficul de migranți, în legătură directă cu infracțiunile cercetate de procurorii DNA. În cursul zilei de 04 iunie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 7 (șapte) locații situate pe raza județelor Caraș-Severin și Arad, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.”, a transmis DNA.

Mod de operare sofisticat

Investigațiile au scos la iveală un mod de operare sofisticat, care a fost activ timp de cel puțin doi ani pe teritoriul României, cu epicentrul în județele vestice ale țării. Această rețea a funcționat sub pretextul aducerii de forță de muncă din afara Uniunii Europene, în special din țări precum Pakistan și Bangladesh, cu scopul real de a facilita trecerea frauduloasă a migranților către țările din spațiul Schengen .

Firmele de recrutare aduceau cetățeni străini și obțineau permise de muncă de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Anchetele au relevat că sunt implicate 31 de societăți comerciale și mult de 37 de suspecți, cetățeni români și străini, în această schemă complexă.

Modul de funcționare al grupului infracțional era bine structurat, operațiunile sale desfășurându-se pe șase paliere distincte. Acestea includ liderii grupurilor de firme, angajați din cadrul MAI, reprezentanții firmelor racolate în scop infracțional și alți membri ai grupului, responsabili cu permiterea folosirii imobilelor pentru stabilirea domiciliului migranților și transportarea acestora către alte state membre UE.

În acest scop au racolat angajați cu putere de decizie sau foști angajați cu influență asupra funcționarilor din cadrul birourilor Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrări, generând astfel o stare de pericol la adresa securității naționale ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetățeni străini cu potențial risc terorist. Până la acest moment, s-a stabilit că grupul infracțional a obținut eliberarea de avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale pentru un număr de 1.181 cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80% ), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan, parte dintre aceștia părăsind România pentru a se îndrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fără a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat.De asemenea, s-a stabilit că membrii grupului infracțional organizat, utilizând relații cu lucrători ai Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin bazate pe acte de corupție, au facilitat șederea pe teritoriul României a unor cetățeni străini ale căror vize expiraseră și trebuiau returnați în țara de origine.”, se precizează în comunicatul DIICOT.

Până în prezent, s-a constatat că grupul infracțional a obținut eliberarea a peste 1.100 de avize de muncă pentru cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh, cu sume considerabile de bani cerute pentru fiecare aviz, în funcție de rapiditatea procesului.

Mai precis, „din investigațiile efectuate a rezultat că pentru un aviz de muncă migranții au plătit sume cuprinse între 500 - 1000 euro, iar cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5000 - 6000 euro pentru o persoană.”, informează DIICOT.

Acțiunea în desfășurare, care implică și aproximativ 40 de mandate de aducere pentru audieri ulterioare, este realizată cu sprijinul unui număr considerabil de instituții de aplicare a legii, inclusiv Poliția de Frontieră, jandarmi și specialiști din cadrul DIICOT și IGPR.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…