Creşterile graduale - începute în iulie 2021- pentru a compensa reducerea producţiei din cauza scăderii cererii, în 2020, provocată de pandemie, se întindeau până în septembrie, astfel că, în practică, finalizarea măsurii va fi în august.
Decizia, luată la o reuniune virtuală a alianţei formate din 23 de ţări, a venit în contextul presiunilor unor state consumatoare, precum SUA, pentru ca OPEC să majoreze şi mai mult producţia, cu scopul de a reduce preţul petrolului, care a oscilat în jurul valorii de 120 dolari pe baril, nivelul cel mai ridicat din ultimul deceniu.
Rusia „a pompat" în aprilie 1,5 milioane de barili pe zi, sub cota ce îi revenea în cadrul alianţei celor 23 de ţări, din cauza impactului sancţiunilor impuse de Occident ca urmare a invaziei în Ucraina.
Uniunea Europeană finalizează un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include un veto pentru importurile de petrol din această ţară care vin pe mare.
OPEC a avertizat la mijlocul lunii mai că sancţiunile ce vizează Moscova vor afecta capacitatea sa de export şi a calculat că Rusia, al doilea mare producător din lume, va furniza anul acesta în medie cu 7,5% mai puţin petrol faţă de cât estimase în urmă cu trei luni.
Arabia Saudită, până acum, anunţase că nu intenţionează să-şi majoreze producţia pentru a compensa scăderea furnizărilor din Rusia determinată de sancţiuni. OPEC şi aliaţii săi vor reevalua situaţia din piaţă la o întâlnire ministerială virtuală ce va avea loc pe 30 iunie 2022.