Michelle Bachelet a precizat în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, la Geneva, că ONU ”investighează acuzaţiile de deportări forţate ale copiilor din Ucraina în Federaţia Rusă”.
Potrivit acestor acuzaţii, unii copii au fost ”răpiţi din orfelinate pentru a fi apoi oferiţi spre adopţie în Rusia”, a mai spus ea.
Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului nu este în măsură să confirme aceste acuzaţii şi nici numărul copiilor în cauză, a adăugat Michelle Bachelet. Se presupune că aproximativ câteva mii de copii au fost mutaţi din Ucraina în Rusia de la începutul invaziei lansate la sfârşitul lunii februarie de Moscova.
În martie, ONU a atras atenţia asupra riscului adopţiei forţate a copiilor ucraineni, în special a celor aproximativ 91.000 de copii care locuiau în şcoli-internat la începutul conflictului - mai ales în regiunile estice aflate în război din 2014.
”Suntem îngrijoraţi de presupusele intenţii ale autorităţilor ruse de a permite relocarea copiilor ucraineni în familiile care locuiesc în Federaţia Rusă, care nu par să includă măsuri de reîntregire a familiei şi nici să respecte interesul superior al copilului”, a subliniat Michelle Bachelet în faţa Consiliului.
”Vom continua să monitorizăm situaţia îndeaproape”, a conchis ea.
”Adopţia nu ar trebui să aibă loc niciodată în timpul sau imediat după o urgenţă umanitară”, a avertizat săptămâna aceasta directoarea regională al Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al ONU (UNICEF) în Europa şi Asia Centrală, Afshan Khan.
Aceşti copii nu pot fi consideraţi orfani, deoarece ”orice decizie de a muta un copil trebuie să se bazeze pe interesul lor superior şi orice mişcare trebuie să fie voluntară”, a spus ea.
În ceea ce priveşte copiii ”care au fost trimişi în Rusia, lucrăm îndeaproape cu mediatori şi reţele pentru a vedea cum putem documenta cel mai bine aceste cazuri”, a explicat Asfhan Khan, adăugând că în prezent nu este posibil accesul la aceşti copii.