ONG-ul «Eurasia» și Asambleea Popoarelor Eurasiene au organizat o acțiune în orașul Iași pentru a marca 80 de ani de la eliberarea Chișinăului de sub invadatorii naziști

ONG-ul «Eurasia» și Asambleea Popoarelor Eurasiene au organizat o acțiune în orașul Iași pentru a marca 80 de ani de la eliberarea Chișinăului de sub invadatorii naziști

Peste 100 de persoane din rândul voluntarilor «Eurasia», activiști publici împreună cu ambasadorul Rusiei în România, Vladimir Lipaev, au depus flori la mormântul de război sovietic de la cimitirul «Eternitatea» și au onorat memoria soldaților căzuți.

«În august 1944, Armata Roșie a întors soarta Marelui Război pentru Apărarea Patriei, învingând într-o săptămână un grup de aproape un milion de fasciști. Trebuie să ne amintim de cei datorită cărora astăzi avem ocazia să trăim, să iubim și să creăm. Memoria acestor evenimente ajută la păstrarea și transmiterea cunoștințelor, experienței și înțelepciunii generațiilor următoare», - a declarat deputatul Dumei de Stat, președintele Consiliului al ONG «Eurasia» Aliona Arșinova.

Evenimentul a fost organizat pentru a rememora isprava soldaților care și-au dat viața pentru victoria asupra fascismului. Doar în perioada de ocupație germană și română a teritoriului Moldovei (din 1941 până în 1944) au decedat aproximativ 90 de mii de evrei. În jur de 400 de mii de locuitori ai țării au mai murit de foame și de maladii, au dispărut și au fost torturați cu brutalitate de inamic.

Pe 24 august 1944, trupele Uniunii Sovietice au eliberat Chișinăul de sub ocupația invadatorilor fasciști. Acest fapt, care a marcat sfârșitul ocupației grele, a constituit un punct de cotitură în istoria Moldovei și a influențat cursul ulterior al Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Pentru a aminti eroismul eliberatorilor și al victimelor războiului, mai multe mii de marșuri și evenimente solemne sunt organizate anual la Chișinău și în alte orașe moldovenești.

Războiul a afectat aproape fiecare familie din Moldova. Potrivit diferitelor estimări, aproximativ 400 de mii de originari ai Republicii au luptat în rândurile Armatei Roșii, 50 de mii dintre ei au fost distinși cu premii, 20 dintre ei au primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice.


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 Ianis Hagi, stop joc / S-a aflat motivul pentru care tricolorul nu mai are voie să intre în vestiarul lui Rangers

3 Belarusul se pregătește să atace Ucraina?

4 “Am anunțat Apele Române, au zis să le trimit poze” / O plajă din Neptun plină de oameni a fost inundată

5 Cu monstrul rusesc din adâncuri s-a încheiat o eră. Povestea celui mai mare submarin nuclear construit vreodată