ONG: 18 formațiuni au fost înscrise în Registrul partidelor politice în ultimele circa zece luni

ONG: 18 formațiuni au fost înscrise în Registrul partidelor politice în ultimele circa zece luni

Peste 120 de cereri de înregistrare de partide politice au fost formulate în ultimele circa zece luni, 18 formațiuni au fost înscrise în Registrul partidelor politice, a precizat managerul de proiect al Centrului pentru Inovare Publică, Adelin Dumitru.

"Au fost 129 de cereri de înregistrare (după noile reglementări aprobate anul trecut — n.red), nu au fost a 129 de comitete de inițiativă, pentru că unele au preferat să aplice de mai multe ori. Sunt vreo șase sau șapte partide care, după ce au fost respinse în primă instanță, decât să își prelungească termenele sau să facă apel, au preferat să pornească un nou dosar. Două dintre ele au avut succes și dosarele au fost admise la această a doua încercare. 78 dintre cereri au fost soluționate, 44 admise și 34 respinse. Dintre acestea doar 18 au fost înscrise în Registrul partidelor politice, adică au personalitate juridică și pot participa la alegerile locale, celelalte încă așteaptă să capete personalitate juridică", a spus Adelin Dumitru, marți, la o dezbatere.

El a menționat că 51 de cereri sunt în curs de judecare.

"Unele nu au primit termene, unele sunt la al doilea, al treilea, al șaselea termen, au ajuns chiar până la opt termene, trei au fost inițial admise, dar s-a făcut apel, la două dintre ele nu avem informații, iar la unul apelul a fost făcut din partea Ministerului Public, șase au fost respinse, dar petenții au contestat decizia și astfel încă se judecă", a menționat reprezentantul ONG.

Potrivit Centrului pentru Inovare Publică, modificarea legii partidelor și posibilitatea înregistrării unei formațiuni politice cu cel puțin trei membri nu au produs "schimbări notabile" până la această dată.

"De ce nu e atât de ușor să-ți faci partid? Toate dosarele se depun la Tribunalul București și se judecă la București. Indiferent unde au reședința cei minim trei cetățeni care vor să înregistreze un partid, dosarul trebuie să ajungă la Tribunalul București", relevă sursa citată. În plus, durata înregistrării poate fi de patru ori mai mare decât prevede legea. "Creșterea exponențială a numărului de zile este cauzată de judecarea dosarelor la București, unde instanțele sunt supraîncărcate", menționează reprezentantul ONG citate.

Centrul pentru Inovare Publică și Fundația pentru o societate deschisă au organizat, marți, dezbaterea "Bariere și oportunități după schimbarea legii partidelor", la care au fost invitați, printre alții, consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan, președintele Tribunalului București, Laura Andrei, Codru Vrabie, reprezentant al Funky Citizens și Nicoleta Chiriță, coordonator program la Centrul de Resurse pentru Participare Publică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?