Omul GARANTAT de Băsescu, REȚINUT de DNA
Sirianul Yassin Mohamad, personaj implicat in eliberarea jurnalistilor romani ostatici in Irak si Fadel Tahli, au fost retinuti de DNA pentru ca ar fi cerut o mita de 2.000.000 de eruo pentru desfiintarea unei hotarari de condamnare la inchisoare.
In conferinta de presa in care a prezentat "filmul rapirii" ziaristilor, presedintele Traian Basescu a declarat ca Yassin Mohamad "este beneficiarul cinstit al transferului averii lui Omar Hayssam".
Fadel Tahli a fost cercetat si in Dosarul Foresta Nehoiu, in care Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de catre instanta suprema, in iunie 2010.
vom reveni cu amanunte.
Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la datele de 02.04.2015, respectiv 03.04.2015, a inculpatilor:
YASSIN MOHAMAD, cu privire la savarsirea infractiunii de trafic de influenta,
TAHLI FADEL, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de trafic de influenta.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada octombrie 2014 - martie 2015, inculpatul Yassin Mohamad, in mod direct si prin intermediul inculpatului Tahli Fadel, a pretins de la doi denuntatori, suma de aproximativ 2.000.000 euro, prevalandu-se de influenta exercitata asupra organelor judiciare, in vederea desfiintarii, pe cale extraordinara, a unei hotarari de condamnare la pedeapsa inchisorii cu executare aplicate unui condamnat, si el denuntator in cauza, cu consecinta punerii in libertate a acestuia din urma.
Inculpatilor Yassin Mohamad si Tahli Fadel li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati la data de 03 aprilie 2015, Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.