Omul cu sacoșa/Secretele unui personaj-cheie din Guvernul Orban, audiat deja la DNA

Omul cu sacoșa/Secretele unui personaj-cheie din Guvernul Orban, audiat deja la DNA

Un om de afaceri din Târgu Jiu l-a dat în judecată pe actualul secretar general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, susținând în timpul procesului că Barbu este adevăratul proprietar al unei pensiuni din Rânca (Gorj) și că a negociat cu el o serie de lucrări pe care nu le-a plătit. Instanța l-a obligat pe Barbu să achite lucrările în valoare de 31 de mii de lei, dar omul de afaceri susține că n-a primit decât 12 mii de lei. Barbu a negat în cursul procesului că este adevăratul proprietar al pensiunii, susținând în continuare că este afacerea nepoatei sale, dezvăluie G4Media.

  • G4Media.ro  l-a sunat și i-a trimis mesaje timp de două zile lui Costel Barbu. Acesta fie nu a răspuns, fie a respins apelurile, iar mesajele cu întrebări referitoare la averea familiei le-a vizualizat fără a reacționa.

Despre Barbu, zis și Bitanu, un personaj extrem de controversat, condamnat penal pentru ultraj, mai multe surse susțin că este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai premierului Ludovic Orban. Acesta l-a propulsat în două posturi de secretar general adjunct: al PNL și al Guvernului, ultimul fiind cu rang de secretar de stat.

”Sunt obligată să ofer aceste informații?”, a fost reacția nepoatei lui Barbu, în timp ce acesta și fiica sa au refuzat să răspundă la întrebări.

Pensiunea din Rânca

În stațiunea gorjeană Rânca, Barbu este considerat adevăratul proprietar al unei pensiuni terminate în urmă cu circa șase ani. În acte, proprietar este nepoata sa, Tania Steriopol, o tânără de 31 de ani care lucrează ca agent de vânzări la un dealer auto din București.

Legătura lui Barbu cu imobilul din Gorj a fost trădată și de un proces derulat în intervalul 2016-2019.

Un om de afaceri din Târgu-Jiu, Neculai Barbu, l-a dat în judecată pe Costel Barbu și pe soția sa, Polexia, cerându-le să-i achite contravaloarea lucrărilor de tâmplărie, efectuate la pensiune în 2013.

În acțiune, Neculai Barbu ”a arătat că în perioada august-decembrie 2013, a efectuat o serie de lucrări de tâmplărie în cabana pârâților din stațiunea Rânca (paturi, scară interioară, mobilier din lemn masiv și pal melaminat etc) iar aceștia nu au achitat contravaloarea lucrărilor executate.” (fragment din sentința nr. 404/14 august 2018 a Judecătoriei Zimnicea; sublinierea aparține redacției).

Reclamantul a relatat în acțiune că, în iulie 2013, a fost sunat de Constantin Pănescu, proprietarul Hotelului Panoramic din Rânca, ”care l-a rugat să vină în stațiunea Rânca pentru a vorbi cu un primar din județul Teleorman, care dorește să efectueze mai multe lucrări de tâmplărie la cabana proprietatea sa din aceeași localitate (sublinierea aparține redacției). Precizează reclamantul că, după ce s-a întâlnit cu pârâtul Barbu Costel, au mers la cabana în cauză, unde acesta din urmă a expus ce lucrări dorește a fi efectuate, stabilindu-se de comun acord ca preț al mobilierului suma de xxxxx, plus cheltuielile de transport, precum și că devizul de lucrări și celelalte acte justificative vor fi întocmite la finalul lucrării. Arată reclamantul că atât Pănescu Constantin, cât și pârâtul Barbu Costel l-au rugat să nu se întocmească un contract, întrucât acesta din urmă nu ar fi dorit să se afle că acel imobil este proprietatea sa, având funcția de primar și probleme cu Agenția Națională de Integritate (sublinierea aparține redacției), lăsându-i cheia cabanei.”

Problemele cu ANI

Problemele cu Agenția Națională de Integritate erau reale: cu o lună mai devreme, în iunie 2013, instituția anunțase, într-un comunicat, constatarea existenței ”stării de incompatibilitate în cazul lui Barbu Costel, primar al Comunei Suhaia, Jud. Teleorman, și a soției acestuia, Barbu Polexia Georgiana, funcționar public în cadrul Primăriei Comunei Suhaia. (…) s-au aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17.06.2008 – 10.11.2010, întrucât s-au aflat în raporturi ierarhice directe”.

Polexia fusese referent în cadrul Compartimentului Impozite și Taxe Locale, Control Comercial și Urbanism în Primărie, iar Costel era primar. Compartimentul era în subordinea directă a Primarului. Prin urmare, Barbu și-a pierdut mandatul în 2015, după ce a contestat decizia Agenției la instanțe, fără succes. În mandatele 2016-2020 și 2020-2024 edil-șef în Suhaia a devenit chiar Polexia Barbu, sub egida PNL.

În sentințele proceselor prin care omul de afaceri din Târgu Jiu și-a revendicat banii există și alte indicii care conduc spre varianta că Barbu este proprietarul imobilului: ”pârâta (Costel Barbu n.r.) a comandat edificarea mobilierului din bucătărie și sala de mese, afirmând că în zona respectivă va sta mai mult, având exclusivitate și multiple obligații.”; ”aceasta (Polexia Barbu n.r.) a fost prezentă la efectuarea montării mobilierului în cabana din stațiunea Rînca, județul Gorj”; ”sărbătorile de iarna 2018/2019 le-au petrecut împreună în cabana proprietatea lor chiar dacă în acte proprietar este nepoata acestora”.

”Mi-a plătit doar 12.000 de lei”

Printr-o sentință definitivă din noiembrie 2019, procesul a fost câștigat de reclamant care trebuia să primească 31.700 de lei, contravaloare lucrări efectuate și neachitate. ”Mi-a plătit doar 12.000 de lei până acum. Vreau să îl execut silit pentru a-mi recupera restul de bani”, a declarat Nicolae Barbu pentru G4Media.

El a adăugat că, din câte știe, imobilul a fost cumpărat de Barbu ”la roșu”, fiind ridicat pe un teren concesionat de la Primăria Novaci. Informațiile au fost confirmate de primarul localității, Dumitru Leuștean. ”Cred că da. (terenul a fost concesionat de la Primărie n.r.) El a preluat de la cineva. Anul ăsta nu a fost aici. Nu știu amănunte, afacerea a fost de dinainte să ajung eu primar”, a spus Leuștean.

În timpul derulării proceselor, Costel Barbu a negat, în mod repetat, că este proprietarul pensiunii și a afirmat că s-a ocupat de mobilarea pensiunii în numele unei rude.

Restaurantul grecesc din București

Sursa Foto: Facebook

Pe 28 aprilie 2020, aceeași nepoată Tania Steriopol (foto) a preluat 25% din părțile sociale ale firmei H B C Deals SRL București.

În aceeași zi, au devenit asociați în această societate Claudiu Nicolescu (membru PNL Sector 2) și Ion Florin Stancu, un dezvoltator imobiliar din Popești Leordeni. Inițial, ultimii doi au avut câte 17,5%; pe 12 mai 2020 și-au mărit cotele la câte 37,5%.

Exact în aceeași perioadă, pe 5 mai 2020, Formenerg SA, societate controlată de Ministerul Economiei prin Transelectrica, a scos la licitație, cu ofertă depusă prin plic închis, închirierea pe 5 ani a unui spațiu de 275 de metri pătrați deținut de societate în centrul Bucureștiului, pe Bulevardul Gheorghe Șincai, în zona Tineretului. Destinația: restaurant, iar prețul de pornire: 6,2 euro/mp/fără TVA/lună. Pe 26 mai, contractul a fost atribuit singurului ofertant, H B C Deals SRL care a oferit exact prețul de pornire.

La scurt timp, în spațiul respectiv a fost deschis un restaurant grecesc.

Administrator al firmei H B C Deals a fost numit asociatul Claudiu Nicolescu, subordonat al fratelui Taniei Steriopol în filiala PNL Sectorul 2.

Și Marius Vasile Morariu, numit director general la Formenerg cu puțin timp înainte de licitație, și-a trecut pe contul de Facebook la capitolul „Orientare politică” tot PNL Sector 2. Contactat de G4Media, Morariu a admis că este simpatizant PNL, dar a respins orice aranjament: ”Totul a fost legal. Nu îl cunosc pe domnul Barbu. Restaurantul a fost închis din cauza pandemiei, nu funcționează”.

Pe 10 septembrie, însă, Nicolescu distribuia pe Facebook o postare a restaurantului.

Directorul Formenerg a susținut că asociații H B C Deals au făcut investiții majore în spațiul închiriat, inclusiv prin plata a circa 30.000 de euro pentru achiziționarea unor echipamente de la foștii chiriași care și ei avuseseră acolo un restaurant.

Bogdan Steriopol, fratele Taniei, este prim-vicepreședinte al acestei filiale liberale pe care o conduce Monica Anisie, ministrul Educației. Fost jurnalist sportiv, el a fost cununat de Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf.

Conform presei centrale, Nicolescu este finul lui Anisie și a fost ales recent consilier local în Sectorul 2, iar Bogdan Steriopol a ajuns consilier al acesteia la minister în noiembrie 2019. Ministerul Economiei l-a numit, în vara acestui an, pe Bogdan Steriopol în Consiliul de Administrație de la Rompetrol Rafinare.

Publicația  Cronica de Teleorman  a pus numirea lui Steriopol pe seama influenței din partid a unchiului său Costel Barbu, secretar general adjunct al PNL și numit și el într-o funcție importantă de liberali în decembrie 2019 – secretar general adjunct al Guvernului.

Fabrica de pâine din Drăgănești Vlașca

Pe 23 și 28 mai 2019, prin două operațiuni succesive, Corina Ana Maria, fiica în vârstă de 19 ani și jumătate – la acel moment -, a lui Costel Barbu, a devenit unic asociat al firmei de panificație Ro Impact SRL Drăgănești-Vlașca din Teleorman, preluând părțile sociale de la Florela Prună, consilier juridic la filiala Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare din județ.

Imediat, pe 31 mai, unicul asociat a numit-o administrator pe mătușa sa, Mariana Steriopol, mama Taniei. Contactată de G4Media, Florela Prună a solicitat să fie intervievată în afara orelor de serviciu, dar nu a mai sunat.

Pe lângă societatea Ro Impact, Corina Ana Maria a cumpărat de la Prună, pe 29 mai 2019, un spațiu comercial/de producție și un teren aferente derulării activității firmei, plătind în schimb 83.800 lei.

Conform datelor Ministerului de Finanțe, 2019 a reprezentat un boom financiar pentru firma Ro Impact: cifră de afaceri de 1,11 milioane lei și profit net de 1,26 milioane lei (în 2018, în mandatul Prună, profitul net a fost de 158.575 lei raportat la o cifră de afaceri comparabilă).

Absolventă, în 2018, a unui liceu din București, Corina Ana Maria a devenit, în același an, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din Capitală.

Benzinăria și service-ul din Teleorman și Călărași

În perioada 2019-2020, fiica lui Barbu a mai devenit asociat la două firme.

Din iunie 2020, Corina Ana Maria deține 50% din părțile sociale ale unei societăți care are ca obiect de activitate ”comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”, cel mai probabil fiind vorba de deschiderea unei benzinării.

Firma se numește Petrorom Ulmeni SRL și are sediul în comuna omonimă din Călărași, celălalt asociat fiind un localnic pe nume Adrian Surdu. Un reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Călărași ne-a declarat că instituția nu a primit, până în acest moment, vreo solicitare de aviz de la această firmă. Nici primarul din Ulmeni nu auzise de această investiție.

În august 2019, fiica lui Costel Barbu a fondat, alături de Cristian Ban, firma Auto Cars Service and Detailing SRL în Fântânele-Teleorman. Obiect de activitate: întreținerea și repararea autovehiculelor.

Cele trei case din Suhaia

Pe 11 mai 2012, în cadrul unor tranzacții diferite, nepoata Tania Steriopol a cumpărat trei case în comuna Suhaia din Teleorman, localitate în care primar era, la acel moment, unchiul ei Costel Barbu.

Lista proprietăților deținute de nepoata lui Barbu în Suhaia. Sursa: Adresă Agenția Națională de Cadastru

Una îi aparținuse chiar unchiului și avea două niveluri, o suprafață construită la sol de 227 de metri pătrați și două anexe, imobilele fiind amplasate pe un teren de 1.511 mp. La mică distanță de această casă, nepoata a mai achiziționat o alta, formată din corp principal și două anexe, precum și un teren de aproape 800 de metri pătrați.

Al treilea imobil cumpărat de Tania Steriopol în mai 2012 a avut o istorie în instanță. ”Unul Puiu avea două case. Era bătrân și pe asta a vândut-o lui Cristi (Costel Barbu n.r.). El a renovat-o, are piscină interioară, valorează peste 100.000 de euro”, a declarat Ionel Preda, consilier local PMP în Suhaia.

În noiembrie 2016, Corpul de Control în Construcții al Consiliului Județean Teleorman a descoperit că ”pârâta (Steriopol n.r.) a realizat lucrări de extindere a locuinței parter și mansardă, prin înălțarea acesteia cu două nivele, anume etaj și mansardă, suprafața desfășurată a construcției nou realizate este de circa 360 mp față de 123 mp cât este înscris în Cartea Funciară” (fragment din sentința nr. 323/6 mai 2018 a Judecătoriei Zimnicea).

Sursa Foto: Facebook

Femeia a fost amendată cu 1.000 de lei pentru faptul că nu a avut autorizație de construire și i s-a cerut să intre în legalitate, solicitarea din urmă fiind admisă de judecători: Steriopol era obligată la ”obținerea unei autorizații de construire pentru lucrările efectuate nelegal, sancționate prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 9/16.11.2016, în termen de 6 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, iar în caz contrar să desființeze lucrările executate ilegal”. Un extras de Carte Funciară din septembrie 2020 arăta că cei 360 de metri pătrați ai vilei (foto jos) nu erau încă intabulați.

”Fata asta nu are nici o treabă cu Suhaia. Mama ei Mariana a plecat de tânără la București, iar acolo locuiesc toți. Casa e a lui Barbu”, a declarat un sătean pentru G4Media.

”Sunt obligată să ofer aceste informații?”, a spus Steriopol când a fost sunată de G4Media, ulterior închizând discuția.

Trei localnici din Suhaia au susținut că, din această primăvară, familia Barbu deține o fermă de oi pe malul Dunării, în afara comunei Suhaia. ”Au venit mii de ori cu tiruri. Este un teren de vreo 2 hectare, împrejmuit și s-a ridicat o clădire”, a povestit unul dintre cei de mai sus. ”Au cărat acolo camioane de piatră, se opreau șoferii și ne întrebau unde este Belina 2”, a spus un alt sătean.

Tot în acest an, în Suhaia a fost inaugurată o fermă numită Cheese Land care a început să comercializeze produse din brânză de oaie.

La puțin timp după ce G4Media a sunat la Direcția Sanitar Veterinară Telorman pentru a afla numele societății care administrează afacerea (instituția nu știa nimic despre acest lucru) și după ce l-am întrebat pe Costel Barbu despre fermă, contul de Facebook al Cheese Land a fost închis. Tot atunci fiica lui Barbu și-a scos de pe contul de Facebook toate postările și fotografiile din ultimii șase ani. Ea nu a răspuns la telefon.

Creditori și locuitori din comuna Suhaia susțin că secretarul general adjunct al guvernului și-ar trece proprietățile de mai sus pe numele rudelor cu scopul de a nu le pierde în urma unor executări silite cauzate de mai multe afaceri ale sale care au intrat în faliment în trecut.

  • ”Eu am de încasat de la el 2.000 de lei daune stabilite în urma unui proces de calomnie. Un executor mi-a spus că are datorii de 20 miliarde de lei (2 milioane de lei noi n.r.)”, a declarat Ionel Preda, consilierul local din Suhaia. ”Pensiunea de la Rânca e a lui”, a susținut și Preda.

Într-unul dintre procesele în care și-a revendicat banii pentru mobila din Rânca, Nicolae Barbu a relatat că ”în perioada judecării cauzei de către instanța de fond, recurentul – reclamant a aflat că pârâtul Barbu Costel este insolvabil, că a divorțat de soția sa și că în prezent locuiește în București, ocupându-se cu înșelatul oamenilor naivi din localitatea în care a fost primar (acesta le promite consătenilor săi apartamente la preturi infime, încasează banii, iar ulterior înscenează, pseudofalimente ale constructorului – a fost trimis în judecată pentru înșelăciune).” (sentința 794/1 noiembrie 2019 a Curții de Apel București).

Declarațiile de avere ale lui Costel Barbu au fost goale ani la rând. În 2019, însă, el a trecut trei terenuri și o casă moștenite în Rucăr-Argeș și Suhaia. De asemenea, el a declarat că, în 2017, a împrumutat 50.000 de euro de la un prieten de familie.

Pentru 2019, Barbu a trecut la venituri doar salariul primit în decembrie 2019 în calitate de secretar general adjunct al Guvernului.

În ceea ce privește afacerile, la ultima declarație de avere ca primar, în 2015, el a menționat părți sociale la două firme cu activitate modică, care nu mai depuseseră bilanț din 2012, respectiv 2014. După ce, în 2019, a devenit din nou funcționr public și a depus din nou declarație de interese, Barbu nu a mai menționat nici o societate la care ar avea calitatea de asociat.

Condamnat pentru ultraj

Un necunoscut în politica mare până la sfârșitul anului trecut, Costel Barbu a ajuns să fie numit de adversarii politici sau jurnaliștii familiarizați cu culisele partidelor și administrației centrale drept ”om-cheie”, ”Eminență cenușie” în Guvern, ”om de încredere”, ”mâna dreaptă” a premierului Orban, cel care l-a numit secretar general adjunct al Guvernului în decembrie 2019.

Orban nu a răspuns la întrebările G4Media despre suspiciunile legate de averea lui Barbu și relația sa cu acesta.
În august 2020, președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a acuzat pe Barbu că face presiuni asupra parlamentarilor PSD pentru a nu vota moțiunea de cenzură aflată în acel moment în Parlament. El a adăugat că mai mulți membri PSD i-au spus că Barbu îi sună ”să îi invite la cafele.”

La începutul lunii septembrie 2020, fostul primar din Suhaia a fost audiat, în calitate de martor, într-un dosar în care, la puțin timp după aceea, fotul șef al Unifarm, Adrian Ionel, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită în urma unor contracte pentru achiziția de măști în perioada pandemiei.

Nu a fost prima întâlnire a lui Barbu, zis Cristi, zis Bitanu, cu anchetatorii. Presa locală și centrală a scris, în nenumărate rânduri, despre problemele sale cu legea.

În 2009, Barbu a mobilizat sătenii din Suhaia împotriva unui om de afaceri din localitate. Circa 200 de persoane au mers la casa acestuia ”şi cu buldozerul au distrus gardul casei, au incendiat un autoturism Dacia, au răsturnat un Jeep şi au spart geamurile de la casă şi de la uşi”, a scris  Adevărul.

Pe lângă Barbu, alte 19 persoane au fost trimise în judecată pentru distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii şi ordinii publice şi violare de domiciliu. În 2014, în acest dosar, Barbu a primit 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru ultraj.

În 2012, la un  meci de fotbal , el ”a jignit şi ameninţat arbitrul şi observatorul care fuseseră delegaţi la acea partidă. Cum Barbu nu este la prima astfel de abatere, el a primit o suspendare de şase etape, plus o amendă de 200 de lei.”

În 2016, casa din Suhaia unde locuia i-a fost  percheziționată  de Serviciul de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman, politicianul liberal fiind suspect de evaziune fiscală.

În 2017, Parchetul de pe lângă Judecătoria Zimnicea l-a cercetat într-un dosar în care acuzațiile erau de delapidare, abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Barbu nu a fost pus sub acuzare, iar dosarul a fost clasat în 2019 pentru că faptele nu erau prevăzute de legea penală.

Referitor la relația cu premierul, tot Adevărul a susținut, anul trecut, că relația dintre cei doi s-a cimentat în 2017, an în care au avut loc alegeri pentru șefia partidului și când Orban nu era sigur că va fi ales ca lider al PNL. „E unul dintre oamenii de încredere ai premierului. Orban l-a adus la sediul central, ca secretar general adjunct al partidului”, declara o sursă din conducerea partidului pentru Adevărul.

Sursa Foto: Facebook

Și în Suhaia circulă o explicație a apropierii dintre cei doi, datând din aceeași campanie pentru șefia PNL din 2017. ”Orban avea permisul de conducere suspendat și avea nevoie de un șofer care să îl ducă pe la filialele din țară, în campanie. Barbu a fost acela și, de atunci, au devenit foarte apropiați”, a declarat un politician local pentru G4Media.

Varianta este întărită și de o postare pe Facebook din acea perioadă a lui Barbu

Sursa Foto: Facebook/ Costel Barbu

În vârstă de 47 de ani, despre Barbu presa a scris că a fost jandarm și că ar fi absolvit Universitatea Alexandru Ghica din Alexandria.

Barbu a fost primar în comuna Suhaia între 2008 și 2015, din partea PDL. Ulterior, în funcție a ajuns fosta soție, Polexia, recent realeasă pentru un nou mandat din partea liberalilor.

După absorbția PDL de către PNL a venit conjunctura apropierii de Orban și ascensiunea sa în rândul liberalilor, devenind copreședinte al filialei din Teleorman. La recentele alegeri locale, a fost ales consilier județean PNL în acest județ.

Pe site-ul Guvernului, la zece luni după numire, Barbu nu are nici acum un CV disponibil pentru public.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”