Omul care l-ar putea doborî pe Donald Trump. Cât de mari sunt problemele juridice ale fostului președinte american
În prezent, Jack Smith supraveghează două anchete penale separate asupra unui fost președinte american, dar este obișnuit să se ocupe de cazuri cu miză mare, scrie Ziare.com.
În ultimele două decenii, Smith, în vârstă de 54 de ani, a urmărit funcționari publici în SUA și în străinătate - cu un palmares mixt de succes.
Procurorul veteran a avut un profil scăzut de la numirea sa drept consilier special în cele două investigații ale lui Donald Trump de către Departamentul de Justiție al SUA.
Anunțând selecția sa în noiembrie anul trecut, procurorul general Merrick Garland l-a numit „alegerea potrivită pentru a finaliza aceste probleme într-o manieră corectă și urgentă”.
Între timp, Trump l-a caracterizat pe Smith drept un om „deranjat” aflat în fruntea unei „vânători politice de vrăjitoare” împotriva lui.
Avocatul special l-a acuzat acum pe fostul președinte pentru 40 de acuzații de infracțiune pentru presupusa manipulare greșită a documentelor clasificate. De asemenea, l-a acuzat pe Trump separat pentru eforturile sale de a răsturna alegerile din 2020.
Originar din New York
La fel ca omul pe care îl investighează acum, John Luman Smith este originar din New York.
Absolvent la Facultatea de Drept de la Harvard, și-a început cariera de procuror în 1994 ca procuror asistent în biroul procurorului districtual din Manhattan.
În următorul deceniu, el a urcat în rândurile biroului procurorului american din Brooklyn, unde a urmărit bande violente, escroci cu guler alb și cazuri publice de corupție.
Odată și-a petrecut un weekend dormind pe holul unui bloc de apartamente pentru a putea convinge o femeie să depună mărturie într-un caz de violență domestică, scrie Associated Press (AP).
Munca lui în echipă a dus în parte la recomandarea sa drept consilier special în cazurile Trump, potrivit New York Times.
În 2008, Smith a plecat în străinătate la Haga, în Țările de Jos, unde a supravegheat investigațiile privind crimele de război în calitate de investigator junior la Curtea Penală Internațională.
El a revenit la Departamentul de Justiție doi ani mai târziu ca șef al unității de integritate publică a Departamentului de Justiție, care urmărește infracțiuni federale, cum ar fi mita publică și frauda electorală.
În timpul mandatului său, procurorii au introdus un dosar public de corupție împotriva fostului guvernator republican al Virginiei Bob McDonnell, într-un caz anulat în unanimitate de Curtea Supremă a SUA în 2016.
Cazurile Trump, Biden și Clinton
Unitatea l-a urmărit, de asemenea, pe fostul candidat democrat la vicepreședinție, John Edwards, dar un juriu l-a achitat pe Edwards pentru o acuzație și a fost blocat pentru altele, iar el nu a mai fost judecat niciodată.
Trump a profitat de aceste exemple pentru a argumenta că Smith a „distrus o mulțime de vieți”. „Ceea ce a făcut este pur și simplu oribil”, a spus fostul președinte publicației Breitbart. „Abuzul de putere – este o conduită greșită a procurorului”.
Smith a avut, de asemenea, multe victorii notabile, inclusiv trimiterea fostului președinte al Camerei Reprezentanților din statul New York, Sheldon Silver, la închisoare pentru acuzații de corupție.
El l-a condamnat și pe fostul congresman republican din Arizona, Rick Renzi, pentru corupție. Renzi a primit ulterior o grațiere prezidențială de la Trump.
În 2015, Smith a acceptat un post la parchetul federal din Nashville, Tennessee, pentru a putea fi mai aproape de familie.
A plecat în 2017 la o companie privată de îngrijire a sănătății. În 2018, s-a întors la Haga, unde a preluat un post de procuror șef al instanței pentru acuzațiile de crime de război în conflictul din Kosovo din anii 1990.
Când Garland i-a oferit lui Smith postul de consilier special la Washington , echipa sa se pregătea pentru procesul fostului președinte al Kosovo Hashim Thaci, scrie Times.
Deși dornic să se întoarcă la Departamentul de Justiție, Dmith se recupera în acel moment după o intervenție chirurgicală la piciorul stâng după un accident de bicicletă și nu s-a întors în SUA până în ianuarie 2021.
Este cel puțin a doua accidentare majoră pe care a suferit-o în timp ce mergea cu bicicleta.
Tăcerea rivalilor arată dominația lui Trump în cursa din 2024
În anii 2000, și-a fracturat pelvisul după ce a fost lovit de un camion, un incident despre care a susținut într-un interviu că a dus la mai multe vizite de kinetoterapie.
Smith a participat la peste 100 de triatlonuri din 2002, reprezentând chiar și echipa SUA în World Triathlon.
Prietenul și fostul său coleg, avocatul din New York Moe Fodeman, l-a descris pe Smith pentru CNN drept un triatlet „nebun” și „unul dintre cei mai buni avocați pe care i-a văzut vreodată”.
Alți foști colegi au vorbit despre un caracter neînfricat și proactiv al lui Smith și mulți spun că eforturile lui Trump de a-l calomnia nu vor da roade.
Cât de mari sunt problemele juridice ale lui Donald Trump?
Fostul președinte american Donald Trump a fost acuzat de complot pentru a rămâne la putere, în ciuda înfrângerii la alegerile din 2020. Este cea mai gravă amenințare juridică de până acum la adresa fostului președinte, în timp ce acesta își face campanie pentru a reveni la Casa Albă.
Rechizitoriul procurorilor americani vine în urma anchetei privind revolta din 6 ianuarie 2021, de la Capitoliul SUA.
Ancheta a analizat acțiunile lui Donald Trump în perioada de două luni dintre momentul în care a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden și revolta din Washington DC, unde susținătorii săi au luat cu asalt Congresul.
Documentul îl acuză pe Trump de conspirație pentru a afecta, obstrucționa și bloca funcționarea guvernului federal prin necinste, fraudă și înșelăciune.
Abordând acuzațiile pe care Donald Trump le-a făcut, de fraudă electorală, procurorii afirmă că „acestea afirmații erau false și inculpatul știa că sunt false”.
Procurorii mai spun că Trump a încercat și nu a reușit să-l convingă pe vicepreședintele Mike Pence să încerce să blocheze certificarea lui Joe Biden ca președinte, pe 6 ianuarie 2021.
Rechizitoriul enumeră, de asemenea, numeroși oficiali americani și înalți lucrători ai campaniei lui Donald Trump care l-ar fi informat pe președintele în exercițiu că a pierdut alegerile și că nu există dovezi de fraudă electorală.
Donald Trump se confruntă acum cu 78 de capete de acuzare în total, în trei cazuri diferite. El este însă în același timp favorit în competiția din Partidul Republican pentru o nouă candidatură la președinția SUA.
Procurorul special Jack Smith, care conduce ancheta a declarat că „atacul asupra capitalei națiunii noastre din 6 ianuarie 2021 a fost un atac fără precedent asupra sediului democrației americane.” El a adăugat că atacul de la Capitoliu a fost alimentat de minciuni.
Într-o declarație publică din 1 august, Jack Smith a promis un proces rapid, subliniind în același timp că fostul președinte trebuie să fie considerat nevinovat până la proba contrarie.
Trump urmează să apară joi în fața instanței din Washington DC.
Rechizitoriul de 45 de pagini enumeră de asemenea șase co-conspiratori anonimi: patru avocați, un oficial al Departamentului de Justiție și un consultant politic.
Trump, în vârstă de 77 de ani, care candidează din nou la președinție, neagă acuzațiile. Pe rețelele de socializare, el a numit cazul „ridicol”.
Mai mult, echipa lui de campanie a transmis într-o declarație că punerea sub acuzare de marți reprezintă o interferență electorală.
Politicianul republican a fost deja acuzat în alte două dosare: de manipularea greșită a informațiilor clasificate și falsificarea unor documente de afaceri pentru acoperi o plată către o vedetă de filme pentru adulți.