Omul ar fi călcat pe continentul asiatic cu cel puţin 270.000 de ani mai devreme decât se credea (studiu)

Omul ar fi călcat pe continentul asiatic cu cel puţin 270.000 de ani mai devreme decât se credea (studiu)

Descoperirea în China a unor unelte din piatră cu o vechime de 2,12 milioane de ani dă înapoi cu cel puţin 270.000 de ani prezenţa omului pe continentul asiatic, conform unui studiu publicat miercuri în jurnalul Nature , citat de AFP.

Până în prezent, cele mai vechi dovezi umane ''non-africane'' datau de acum 1,8 milioane de ani. Acestea erau rămăşiţe umane găsite în Caucaz, în situl Dmanissi din Georgia.

Aceste unelte au fost descoperite de o echipă de cercetători conduşi de Zhaoyu Zhu de la Academia Chineză de Ştiinţe din Shangchen, în sudul platoului Loess din China. Ele au fost aduse la suprafaţă împreună cu fragmente de oase de animale.


Foto: (c) Zhaoyu Zhu / AP


"Această descoperire implică faptul că hominizii (familia de primate care cuprinde omul şi precursorii săi - n.a) au părăsit Africa mai devreme decât ne indică dovezile din Dmanissi", a explicat pentru AFP Robin Dennell de la departament de arheologie al Universităţii Exeter din Marea Britanie, coautor al studiului.

Datarea uneltelor din situl Shangchen a fost realizată cu ajutorul paleomagnetismului, luându-se în considerare variaţiile orientării câmpului magnetic al pământului de-a lungul mileniilor, perfect determinate, cercetătorii putând determina astfel vârsta vestigiilor.


Foto: (c) Zhaoyu Zhu / AP


O metodă irefutabilă, potrivit lui Robin Dennell care consideră că subiectul este atât de controversat încât probele trebuie să fie "rezistente la bombe".

Conform unui comunicat emis de universitatea amintită, rocile au fost fasonate în mod intenţionat. "Scopul principal al acestor pietre cioplite a fost acela de a produce muchii ascuţite care puteau fi folosite pentru a tăia sau a tranşa", a explicat Dennell. "Este o tehnologie simplă dar eficientă, dezvoltată acum 2,6 milioane de ani în Africa de Est", a adăugat el.


Foto: (c) Zhaoyu Zhu / AP


Oamenii care au lăsat aceste urme au fost "probabil o formă timpurie a propriului nostru gen, homo", a mai spus Robin Dennell.

Cele mai vechi fosile ale genului homo, de care aparţine omul modern (adică Homo sapiens, specia noastră), datează din urmă cu 2,8 milioane de ani în urmă. Este vorba despre o mandibulă cu dinţi, găsită în regiunea Afar din Etiopia, în 2013.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”