OMS a anunţat că echipa sa din China a discutat cu cercetători din Wuhan despre originile coronavirusului

OMS a anunţat că echipa sa din China a discutat cu cercetători din Wuhan despre originile coronavirusului

O echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care s-a deplasat în China pentru a identifica originile maladiei infecţioase COVID-19 a participat la "discuţii extinse" cu cercetători din Wuhan, locul unde a fost detectat primul focar al acestei boli, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al OMS, transmite Reuters.

Discuţiile au inclus informaţii noi cu privire la rezultatele unor studii desfăşurate pe animale. Autorităţile chineze au luat decizia de a închide o piaţă de animale din Wuhan la începutul epidemiei, la o zi după ce s-a constatat că unii dintre pacienţi erau comercianţi din acea piaţă.

OMS susţine că acest virus provine, cel mai probabil, de la lilieci şi că este posibil să fi trecut printr-o gazdă intermediară, un alt animal, înainte de a ajunge la oameni.

Rezultatele investigaţiei desfăşurate de OMS sunt aşteptate cu nerăbdare de oamenii de ştiinţă şi de guvernele lumii.

"Echipa a avut discuţii extinse cu omologi chinezi şi a primit noi informaţii despre studii epidemiologice, biologice şi despre analize genetice şi cercetări asupra animalelor" a declarat pentru reporteri purtătorul de cuvânt OMS, Christian Lindmeier, adăugând că unele discuţii cu virusologii din Wuhan au fost înregistrate video.

Misiunea OMS din China, formată din doi specialişti în sănătatea animalelor şi în epidemiologie, a primit sarcina de a pregăti terenul pentru o echipă mai mare de experţi internaţionali şi chinezi care vor încerca să determine modul în care virusul care provoacă COVID-19 a trecut de la animale la oameni.

Oraşul chinez Wuhan ar putea să nu fie locul de origine al noului coronavirus, a declarat luni un oficial cu rang înalt din structura OMS, Mike Ryan, care a anunţat demararea unor studii ample pentru depistarea speciilor de animale care au transmis virusul SARS-CoV-2 la oameni.

"Faptul că semnalul de alarmă s-a declanşat acolo nu înseamnă neapărat că acela este locul în care boala a trecut de la animale la oameni", a declarat Mike Ryan, directorul departamentului de urgenţe din cadrul OMS, într-o conferinţă de presă organizată în format virtual la Geneva.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat la sfârşitul lunii iunie că o mică echipă de la OMS se va deplasa în China pentru a pregăti viitorul studiu.

A fost nevoie de o lună până când experţii OMS şi omologii lor chinezi au trasat liniile directoare ale acestui plan de lucru.

Vineri, experţii dintr-un grup internaţional care consiliază OMS în domeniul pandemiei de COVID-19 au anunţat că agenţia pentru sănătate din cadrul ONU ar trebui să accelereze cercetările ce vizează descoperirea sursei de origine animală aflate la baza apariţiei noului coronavirus. AGERPRES


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

4 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”