Omicron: Israelul suspendă supravegherea telefoanelor mobile ale persoanelor infectate cu noua variantă de coronavirus
Guvernul israelian a suspendat vineri, după doar câteva zile, supravegherea persoanelor infectate cu varianta Omicron de către Serviciul israelian de securitate internă (Shin Bet), în urma unei puternice opoziţii în ţară, relatează agenţiile de presă EFE şi DPA.
Această măsură controversată, care a fost aplicată şi în prima perioadă după izbucnirea pandemiei de COVID-19, a fost reinstituită odată cu apariţia noii variante a coronavirusului Omicron, permiţând localizarea purtătorilor de viruşi şi a telefoanelor mobile din apropiere pentru a stabili contactele.
În lumina "evaluării actualizate a situaţiei", premierul Naftali Bennett şi ministrul sănătăţii Nitzan Horowitz au decis ridicarea acestei măsuri care a durat câteva zile, a anunţat biroul prim-ministrului joi seara.
"Punem capăt acestei măsuri pentru că, pe lângă protejarea sănătăţii, trebuie să protejăm viaţa privată şi drepturile omului chiar şi în perioade de situaţii de urgenţă", a declarat, în completare, ministrul sănătăţii Nitzan Horowitz.
Cu toate acestea, guvernul israelian a avertizat că reintroducerea acestui tip de supraveghere este posibilă în cazul creşterii morbidităţii în ţară.
La fel ca în cazurile precedente, organizaţiile de apărare a drepturilor omului s-au opus acestei măsuri, pe care o consideră anticonstituţională, argumentând că aceasta încalcă drepturile omului şi libertăţile cetăţenilor.
Ministerul israelian al Sănătăţii a confirmat joi seara cel de-al treilea caz de contaminare cu Omicron în ţară, după analizarea a patru cazuri anunţate săptămâna aceasta, la un pacient vaccinat cu trei doze de Pfizer, care s-a întors de la o conferinţă medicală de la Londra.
Ceilalţi doi infectaţi sunt un cetăţean din Malawi (sud-estul Africii) şi o femeie israeliană, revenită recent din Africa de Sud. În plus, sunt investigate 30 de cazuri suspecte.
Israelul şi-a închis de luni graniţele pentru turişti pentru a limita răspândirea variantei Omicron şi a restabilit carantina de cel puţin trei zile pentru cei repatriaţi.
Premierul israelian Naftali Bennett a autorizat joi aplicarea de amenzi de până la 2.500 de shekeli (700 de euro) călătorilor care nu şi-au făcut un test PCR între trei şi şapte zile de la sosire.AGERPRES