Om de afaceri, condamnat la închisoare

Om de afaceri, condamnat la închisoare

Magistrații Tribunalului Prahova s-au pronunțat, luni, după trei ani de proces, în dosarul în care procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe omul de afaceri prahovean Nicolae Ceapchie, devenit între timp Nicolae Stanciu, inculpat sub acuzațiile de inițiere de grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform sentinței publicate pe portalul instanțelor de judecată, Nicolae Stanciu (fost Ceapchie) a fost condamnat pentru săvârșirea celor trei infracțiuni, iar în final a primit o pedeapsă de patru ani și șase luni de detenție.

O pedeapsă similară a primit soția condamnatului, Ana Ruxandra Stanciu, care a fost găsită vinovată de aderare la grup infracțional organizat și înșelăciune în dauna mai multor societăți comerciale, între care și firme de leasing.
În același dosar a fost inculpat și Mădălin Ceapchie, nepotul lui Nicolae Stanciu (fost Ceapchie) condamnat tot la patru ani și jumătate de detenție pentru aderare la grup infracțional organizat și complicitate la înșelăciune. Alți doi inculpați trimiși în judecată alături de cei trei au primit pedepse de câte patru ani de închisoare.

Prin aceeași sentință, cei cinci inculpați și societățile comerciale pe care le controlau și care au fost introduse în procesul penal ca părți responsabile civilmente sunt obligați să achite daune de 1.374.74 euro și de 2.225.679 lei societăților pe care le-au fraudat.

Sentința Tribunalului Prahova poate fi contestată, tribunalul fiind instanță de fond în acest dosar.

În luna iunie 2011, cei cinci inculpați au fost trimiși în judecată de către DIICOT, alături de mai multe societăți comerciale pe care le controlau și care au fost părți responsabile civilmente în proces, pentru fraudarea mai multor societăți comerciale și a unor firme de leasing.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009 - 2011 grupul infracțional organizat și condus de Nicolae Stanciu (fost Ceapchie) a fraudat cu aproximativ zece milioane de lei Marfin Bank România SA, OTP Leasing, SC Afin Leasing IFN SA, dar şi alte societăți cu care firmele controlate de ei au avut relații comerciale. Astfel, conform procurorilor, gruparea condusă de Ceapchie a luat în leasing zece TIR-uri pe care nu le-a achitat, iar în momentul deschiderii anchetei DIICOT, în 2011, a fost găsit și pus sub sechestru un singur autotren, celelalte fiind scoase din țară, iar anchetatorii bănuind că au fost vândute în zona Orientului Mijlociu, acolo unde semnatul GPS de pe TIR-uri s-a pierdut. De asemenea, gruparea condusă de Ceapchie și de concubina sa, Ana Stanciu, devenită între timp soția omului de afaceri, a luat tot în leasing și alte utilaje, între care unele folosite pentru construcții, asfaltări și reabilitarea infrastructurii rutiere, pe care nu le-a mai achitat, o parte din aceste utilaje fiind găsite și puse sub sechestru.
De-a lungul procesului penal, martorii care au apărut în fața instanței au afirmat că grupul controlat de Ceapchie folosea violență și chiar amenințări cu moartea la adresa celor pe care îi înșela. De altfel, unul dintre inculpații condamnați în acest dosar a fost pedepsit inclusiv pentru port nelegal de armă supusă autorizării.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”