Olt: Verificări în cinci localităţi, după confirmarea virusului pestei porcine în Teleorman
Medicii veterinari efectuează inspecţia clinică a porcilor din cinci comune din judeţul Olt, aflate în zona de supraveghere a pestei porcine africane (PPA), după ce marţi a fost confirmată prezenţa virusului la o suină găsită moartă în localitatea Slobozia Mândra din Teleorman, potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea.
Miercuri dimineaţă s-a întrunit, la Prefectura Olt, Centrul de combatere a bolilor, în cadrul căruia s-a stabilit verificarea stării de sănătate a animalelor din exploataţiile din localităţile Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni, Tia Mare şi Izbiceni, toate situate în partea sudică a judeţului Olt, pe o rază de 10 kilometri de zona în care a fost găsit porcul mort în Teleorman.
"DSVSA Teleorman ne-a transmis o adresă prin care ne confirmă prezenţa pestei porcine africane la un porc neidentificat, mort, abandonat pe raza localităţii Slobozia Mândra din judeţul Teleorman şi, conform hărţilor GIS, zona de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri, cuprinde şi localităţi din judeţul Olt: Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni, Tia Mare şi Izbiceni. Urmare a adresei DSVSA Teleorman, prefectul judeţului Olt, în dimineaţa zilei de azi (miercuri-n.r.) a convocat Centrul de combatere a bolilor, cu toţi factorii responsabili, în căruia care au fost prezentate măsurile ce trebuie luate în zona de supraveghere ca urmare a apariţiei pestei porcine africane în judeţul Teleorman", a spus Bolborea într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că, în paralel cu examinarea clinică a animalelor, se va continua şi crotalierea acestora, pentru că nu ar putea fi acordate despăgubiri dacă porcii nu sunt înregistraţi în sistemul naţional de identificare.
"S-au stabilit măsurile de supraveghere, în sensul că medicii veterinari vor efectua verificarea în exploataţiile deţinătoare de porci, vor face o inspecţie clinică a animalelor pentru a se asigura din punct de vedere al stării de sănătate. Totodată, ei vor continua şi identificarea suinelor pentru că legea despăgubirilor prevede obligativitatea crotalierii şi înregistrării în sistemul naţional de identificare a animalelor pentru a putea fi oferite despăgubiri în cazul apariţiei pestei porcine africane. Ca urmare a acestei şedinţe, începând din momentul actual s-a demarat procedura de inspecţie în exploataţii cu toţi factorii implicaţi din cadrul DSV", a precizat Veronel Bolborea.
Acesta a precizat că populaţia nu trebuie să se panicheze deoarece "deocamdată nu suntem într-o situaţie critică" şi până acum nu au fost cazuri de pestă porcină africană în judeţul Olt.
În cele cinci localităţi din judeţul Olt, din zona de supraveghere a pestei porcine africane, sunt aproximativ 8.000 de porci, în 3.000 de exploataţii. AGERPRES/(A, autor: Cristina Matei, editor: Diana Dumitru; editor online: Magdalena Tănăsescu)