Olt: Vâlcov, inculpat într-un nou dosar de corupție; el a fost pus sub control judiciar

Olt: Vâlcov, inculpat într-un nou dosar de corupție; el a fost pus sub control judiciar

Fostul ministru al Finanțelor Darius Bogdan Vâlcov este inculpat într-un nou dosar de corupție, de această dată unul instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, în care este acuzat de instigare la dare și luare de mită într-o cauză privind un funcționar de la Oficiul de Cadastru, potrivit unor surse judiciare.

Vâlcov a fost inculpat și pus marți sub control judiciar în cauza instrumentată de procurorii din județul Olt, care au extins urmărirea penală într-o cauză privind un funcționar de la Oficiul de Cadastru care a primit timp de trei ani mită de la una dintre societățile înființate la inițiativa lui Vâlcov și controlată de acesta.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, transmis marți AGERPRES, procurorii, în continuarea cercetărilor din dosarul penal privind un funcționar de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), au extins urmărirea penală cu privire la alte două persoane, "respectiv suspecții DM și VDB, cu privire la cel din urmă, în cursul zilei de 20.06.2017, fiind luată și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de instigare la dare și luare de mită".

Procurorii au reținut "cu privire la suspectul VDB, care la data de 20.06.2017 a dobândit și calitatea de inculpat (...), că a inițiat constituirea unui număr de 3 societăți care acționau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL și SCA Ciobanu și Asociații".

"Întrucât nu răspundeau exigențelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar, inculpatul VDB a decis să coopteze în cadrul uneia dintre acestea un funcționar de la OCPI Olt care să verifice în prealabil documentația întocmită de către angajații SC Millenium Topographica SRL — având ca activitate cadastru — astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI", se arată în comunicatul Parchetului.

Inculpatul VDB ar fi exercitat, potrivit documentului citat, "activități de determinare mediată" în urma cărora doi angajați ai firmei controlată de acesta i-au dat funcționarului OCPI câte 1.000 de lei lunar în perioada 2012-2015, sumă necuvenită și neevidențiată în actele contabile.

Suspectul VDB nu poate părăsi țara și are interdicție de a lua legătura cu alți inculpați din dosar.

"Reținând motive ce țin de modalitatea faptică de desfășurare a activității infracționale și pentru a preîntâmpina activități cu implicații în domeniul infracțional al corupției, raportat și la atitudinea procesuală a inculpatului VDB, acestuia i-a fost îngrădit dreptul de a se deplasa pe o rază teritorială mai mare decât teritoriul României. De asemenea, i-a fost impusă obligația de a nu comunica cu ceilalți inculpați și martori din dosar", se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Un funcționat de la OCPI Olt a fost pus sub control judiciar la începutul lunii mai, într-un dosar de luare de mită, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

Procurorii au stabilit că, în perioada ianuarie 2012 — martie 2015, funcționarul de la OCPI Olt a primit, necuvenit, câte 1.000 lei lunar din partea administratorului SC Millenium Topographica SRL Slatina (societate de cadastru), în scopul verificării documentației întocmite de angajații firmei menționate. Dacă documentația era conformă, era admisă, iar dacă erau observate neconcordanțe de prezentare, se întocmea referat de completare pentru aceasta.

Potrivit referatului DNA prin care procurorii DNA au cerut în primăvara anului 2015 arestarea preventivă a fostului ministru de Finanțe Vâlcov Darius Bogdan, fostul deputat Daniel Bărbulescu a formulat un denunț în care a susținut că, în vara anului 2011, Vâlcov i-a propus să înființeze o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, SC Millenium Tophografica SRL și Sc Contis SRL, devenită ulterior Sc Contis Consulting SRL, precum și Societatea Civilă de Avocați Ciobanu și Asociații.

"Pentru înființarea, administrarea și dotarea celor 3 firme, Darius Vâlcov i-a dat denunțătorului, în mai multe tranșe, suma de aproximativ 1.500.000 lei, propunându-i acestuia ca după ce vor fi amortizate costurile să devină partener, cu un procent de 20% la firma de cadastru și 40% la celelalte două firme. Denunțătorul Bărbulescu a declarat că, în timpul discuțiilor preliminare, Darius Vâlcov a scris olograf, pe mai multe coli A4, un plan de afaceri în care erau menționate estimările privind cheltuielile și veniturile, precum și procentele care le reveneau fiecăruia în urma derulării celor 3 afaceri. (...) Ulterior înființării celor 3 societăți, denunțătorul a declarat că îi prezenta periodic lui Vâlcov, la un interval de 3-4 luni, situația financiar-contabilă a celor trei afaceri, dar de la înființarea societăților și până în prezent nu i-a dat acestuia nicio sumă de bani", se arăta în referat.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!