Olt: Tribunalul a revocat măsura controlului judiciar dispusă față de Vâlcov de către procurori
Magistrații Tribunalului Olt au decis revocarea măsurii măsurii controlului judiciar dispusă, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, față de fostul ministru Darius Vâlcov, pe 20 iunie, potrivit portalului instanței.
Fostul ministru al Finanțelor, Darius Bogdan Vâlcov, a fost inculpat pe 20 iunie 2017 într-un nou dosar de corupție, de această dată unul instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Vâlcov este acuzat de instigare la dare și luare de mită, într-o cauză privind un funcționar de la Oficiul de Cadastru.
Procurorii din județul Olt au dispus, de asemenea, pe 20 iunie, punerea sub control judiciar a lui Darius Vâlcov. Ei au extins urmărirea penală într-o cauză privind un funcționar de la Oficiul de Cadastru, care a primit timp de trei ani mită de la una dintre societățile înființate la inițiativa lui Vâlcov și controlată de acesta.
Darius Vâlcov a contestat în instanță măsura dispusă de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, iar magistrații au decis joi, 22 iunie, în camera de consiliu, admiterea plângerii și revocarea măsurii preventive a controlului judiciar.
"Admite plângerea formulată de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan împotriva ordonanței nr. 114/P/2016 din data de 20.06.2017 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. Revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de inculpat prin ordonanța nr. 114/P/2016 din data de 20.06.2017 a Parchetului de pe lânga Tribunalul Olt", se arată în încheierea postată vineri pe portalul instanței.
Hotărârea este definitivă.
Conform procurorilor, Vâlcov a inițiat constituirea unui număr de 3 societăți "care acționau ca un tot unitar", respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL și SCA Ciobanu și Asociații.
"Întrucât nu răspundeau exigențelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar, inculpatul VDB (n.r. Darius Bogdan Vâlcov) a decis să coopteze în cadrul uneia dintre acestea un funcționar de la OCPI Olt care să verifice în prealabil documentația întocmită de către angajații SC Millenium Topographica SRL — având ca activitate cadastru — astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI", se arată într-un comunicat al Parchetului.
Darius Vâlcov ar fi exercitat, potrivit documentului citat, "activități de determinare mediată", în urma cărora doi angajați ai firmei controlată de acesta i-au dat funcționarului OCPI câte 1.000 de lei lunar în perioada 2012-2015, sumă necuvenită și neevidențiată în actele contabile.
În 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în două dosare instrumentate de DNA. Unul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar altul la Tribunalul Olt. Vâlcov este inculpat pentru trafic de influență și luare de mită. În dosarul care se judecă la Tribunalul Olt, Vâlcov se află sub control judiciar.
AGERPRES