Olt: Medici din spitalele din Slatina, Caracal şi Balş, în grevă japoneză
Medici din spitalele din Slatina, Caracal şi Balş sunt, luni, în grevă japoneză în semn de protest faţă de "lipsa unui dialog social" între Guvern şi sindicate pe tema modificării unor sporuri ce se acordă în sănătate, activitatea nefiind afectată în unităţile medicale.
Vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor Olt, medicul Cătălin Dudu, a explicat luni, pentru AGERPRES, că anumitor angajaţi din sănătate, cum este cazul medicilor dermatologi, le-ar putea scădea veniturile cu circa 2.000 de lei dacă unele sporuri ar urma să fie de 25% din salariul minim pe economie şi să nu mai fie, ca în prezent, de până la 15% din salariul de bază.
"Astăzi e propusă pe ordinea de zi a Guvernului adoptarea unei legi de modificare a OUG114, ordonanţă care la un articol prevede şi cum vor fi plătite anumite sporuri în sănătate. Pe lângă administraţia publică este şi sănătatea afectată, un număr de angajaţi din sectorul de sănătate ale căror sporuri vor fi calculate la salariul minim pe economie. În condiţiile în care sporul este acum, pentru acea categorie, între 7% şi 15% raportat la salariul de bază, va fi 25% din salariul minim pe economie. Lucrul acesta face unii dintre angajaţi să câştige salarial o sumă de undeva până în 200 de lei, dar face ca alţii, cum sunt medicii dermatologi, să piardă undeva la 2.000 de lei la salariu. (...) Şi aici vine problema, că în momentul în care faci o astfel de lege care afectează veniturile unor persoane, trebuie discutate cu partenerii sociali şi văzut ce e de făcut, cu sindicatele. Ori noi nu am fost întrebaţi. Nu se ţine cont de părerea noastră, motiv pentru care am recurs la măsuri de protest, cum este greva japoneză", a spus medicul.
El a menţionat că greva japoneză este susţinută de Federaţia "Hipocrat", Uniunea Sindicatelor Medicilor "Alianţa Medicilor" şi Sindicatul "Promedica" şi este în desfăşurare în spitale din mai multe oraşe din ţară, respectiv la Slatina, Caracal, Balş, din judeţul Olt.
Potrivit lui Cătălin Dudu, sunt în grevă japoneză şi medici din Bucureşti, Drobeta Turnu -Severin, Deva, Petroşani, Iaşi, Constanţa, Suceava, Făgăraş.
Medicul a adăugat că în situaţia în care nu se ajunge la un dialog cu reprezentanţii Guvernului, medicii iau în calcul şi alte măsuri de protest, cum sunt mitingurile şi greva.
"Membrii de sindicat, circa 90% dintre medici, sunt în grevă japoneză, dar toată lumea este solidară cu cererile noastre. Dacă nu se reuşeşte, se va recurge la alte metode de protest, mitinguri, manifestaţii, mergând până la declanşarea unei greve", a conchis Cătălin Dudu. AGERPRES/(A - autor: Cristina Matei, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)