Olt: Apa de la șipotele din Caracal, nu e bună de băut; autoritățile au avertizat populația și vor să le închidă
Autoritățile locale din municipiul Caracal vor să închidă cele șase șipote (cișmele cu apă de la izvoare naturale) din oraș din cauză că apa acestora prezintă bacterii coliforme și E Coli și nu este bună de băut, a declarat pentru AGERPRES viceprimarul localității, Octavian Stănescu, care a menționat că de mai mulți ani populația a fost avertizată asupra situației.
Stănescu a subliniat că apa de șipote nu provine din sistemul de alimentare cu apă al municipiului, ci de la izvoare subterane care au fost captate în urmă cu aproape 100 de ani, iar pentru prevenirea consumului de către populație a apei de la aceste șipote se ia în calcul devierea apei în sistemul de canalizare înainte de a ajunge la suprafață.
Viceprimarul a menționat că în imediata apropiere a acestor șipote, situate în centrul municipiului Caracal și în parcul din oraș, sunt plasate avertismente prin care populația este informată că apa nu este bună de băut.
"Situația acesta este neschimbată de peste cinci ani. De două ori pe an se fac analize și rezultatele sunt similare și indică faptul că apa de la șipote nu e bună de băut. Sunt afișe, a fost informată populația și prin anunțuri dar oamenii au continuat să ia apă cu sticle și bidoane de la aceste cișmele probabil petnru că așa s-au obișnuit. Nu putem ști dacă o iau pentru băut sau pentru altceva, dar luăm în calcul să le închidem. Populația a fost informată permanent: apa de la șipote nu e bună de băut. Până acum nu au fost cazuri de îmbolnăviri cu E Coli, dar luăm în calcul, dacă se va continua să se ia apă de la cișmelele respective, să le deviem direct în canalizare", a spus Octavian Stănescu.
El a adăugat că populația poate consuma fără probleme apa de la robinete, de la sistemul de alimentare cu apă al municipiului.
În prima parte a lunii iulie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt a informat autoritățile din Caracal despre faptul că apa de la cele șase șipote din localitate nu este bună de băut, având depășiri față de limita maximă admisă atât la nitrați cât și în ce privește bacteriile coliforme și E Coli.
AGERPRES