Oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski, finanțator al președintelui Zelenski, arestat pentru fraudă și spălare de bani
Oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski, un finanțator proeminent al campaniei președintelui Vladimir Zelenski din 2019, a fost arestat în urma unei anchete de fraudă. Această arestare vine ca parte a eforturilor intensificate ale Ucrainei de a combate corupția pe fondul conflictului actual cu Rusia .
Igor Kolomoiski, unul dintre cei mai bogați ucraineni, a fost arestat. FOTO Shutterstock
Tribunalul districtual Shevchenkivskyi din Kiev a dispus arestarea lui Kolomoisky pentru 60 de zile, în timp ce autoritățile cercetează acuzațiile de fraudă care i se aduc, după cum a relatat Ukrinform, un organ de presă de stat, citat de CNN .
Cunoscut pentru importantele sale întreprinderi media și bancare, Kolomoiski a acumulat o avere imensă de-a lungul anilor, ceea ce îl face una dintre cele mai bogate persoane din Ucraina.
Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii l-a acuzat anterior pe Kolomoiski că și-a folosit influența politică și puterea în scopuri personale. În martie 2021, acesta s-a confruntat cu sancțiuni din partea autorităților americane pentru presupusa implicare în activități de corupție, care au subminat statul de drept și au erodat încrederea publică în instituțiile și procesele democratice din Ucraina.
Oligarhul, anchetat inclusiv de serviciile de informații
Acuzațiile aduse lui Kolomoiski includ fraudă și spălare de bani, investigate atât de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), cât și de Biroul de Securitate Economică. Ancheta se concentrează asupra acuzațiilor potrivit cărora acesta ar fi spălat peste 500 de milioane de grivne ucrainene (aproximativ 130,5 milioane de dolari) între 2013 și 2020 prin transferarea fondurilor în străinătate, cu ajutorul băncilor aflate sub controlul său.
Detenția lui Kolomoiski până la 31 octombrie a fost însoțită de opțiunea de a plăti o cauțiune în valoare de peste 500 de milioane de grivne ucrainene (14 milioane de dolari). Printre condițiile pentru eliberare stabilite de tribunal se numără restricții privind circulația sa, prezența obligatorie la interogatorii și predarea pașapoartelor pentru călătorii internaționale. În plus, îi este interzis să contacteze martori sau alți suspecți implicați în procedurile penale.
Procuratura Generală a Ucrainei supraveghează ancheta preliminară privind presupusele abateri financiare ale lui Kolomoiski. Ancheta a evidențiat rețeaua complexă de tranzacții financiare care implică afacerile sale și transferurile internaționale, ridicând întrebări cu privire la amploarea implicării sale în presupusele activități de spălare de bani.
Ucraina, a doua cea mai coruptă țară din Europa
Arestarea lui Kolomoiski vine în contextul intensificării măsurilor de combatere a corupției în Ucraina, pe fondul conflictului în curs cu Rusia. Raportul Transparency International pe anul 2021 a clasat Ucraina pe locul al doilea în topul celor mai corupte țări din Europa, subliniind nevoia urgentă de reformă și de responsabilitate în cadrul instituțiilor națiunii.
Această arestare recentă se aliniază cu angajamentul președintelui Vladimir Zelenski de a eradica corupția din țară. Pe măsură ce conflictul cu Rusia continuă, Ucraina a urmărit în mod activ persoanele acuzate de corupție, inclusiv personalități de profil înalt care ar fi acumulat averi prin mijloace ilicite. În cadrul investigațiilor au fost confiscate obiecte de lux, ceasuri scumpe, mașini de lux și sume mari de bani.
Vasyl Maliuk, șeful SBU, a subliniat hotărârea guvernului de a trage la răspundere persoanele corupte, în special în aceste vremuri dificile de război. În februarie, Maliuk a declarat: „Fiecare infractor care are îndrăzneala de a face rău Ucrainei, mai ales în vremuri de război, trebuie să înțeleagă clar că va fi încătușat”.
Amplă campanie anticorupție, demarată de Zelenski
Președintele Zelenski însuși a luat măsuri decisive împotriva corupției din cadrul administrației sale. La începutul acestui an, el a demis mai mulți oficiali de rang înalt ca răspuns la un scandal de corupție care a implicat achiziționarea de provizii în timpul conflictului în curs cu Rusia. Această remaniere a marcat un pas semnificativ în abordarea corupției în cadrul guvernului ucrainean.
Printre cei implicați în anchetele de corupție se numără șeful interimar al autorității fiscale din Kiev, care ar fi jucat un rol într-o schemă de trecere cu vederea a impozitelor neplătite în valoare de miliarde de grivne. În plus, fostul ministru de interne Arsen Avakov a fost legat de o anchetă legată de un accident de elicopter care s-a soldat cu mai multe victime. Avakov a negat că ar fi comis vreo infracțiune.
Într-o altă măsură recentă, președintele Zelenski a demis oficialii care supravegheau centrele regionale de recrutare militară din cauza acuzațiilor de îmbogățire ilicită, de beneficii ilegale și de transport neautorizat peste graniță de persoane susceptibile de a presta serviciul militar. Această decizie subliniază angajamentul guvernului față de responsabilitate și transparență, chiar și în cadrul instituțiilor militare.
Sursa: adevarul.ro