Oligarhul rus Mihail Guțeriev s-a întâlnit cu reprezentanți FBI la Praga pentru a le oferi informații despre planurile lui Putin. Ce a dorit în schimb

Oligarhul rus Mihail Guțeriev s-a întâlnit cu reprezentanți FBI la Praga pentru a le oferi informații despre planurile lui Putin. Ce a dorit în schimb

Miliardarul rus Mihail Guțeriev a oferit Biroul Federal de Investigații din SUA (FBI) informații despre planurile lui Vladimir Putin și ale dictatorului din Belarus, Aleksandr Lukașenko în schimbul ridicării sancțiunilor occidentale, scriu publicațiile cehe Denik N și Respekt, citate de Meduza.io.

Oligarhul rus Mihail Guțeriev/ FOTO:Facebook

Oligarhul rus Mihail Guțeriev/ FOTO:Facebook

Potrivit surselor acestora, Guțeriev s-a întâlnit de două ori cu reprezentanții FBI și ai poliției cehe la Praga în 2022. Întâlnirile au fost organizate de un polițist de origine georgiană de la Centrul Național pentru Combaterea Crimei Organizate (NCOZ) din Republica Cehă, la care se crede că miliardarul rus a apelat pentru ajutor.

În articol, intermediarul este menționat prin inițialele L.G. Numele complet al polițistului nu a fost dezvăluit deoarece autoritățile cehe de aplicare a legii îl anchetează. Acesta este suspectat de scurgere de informații oficiale despre persoane de interes pentru poliția cehă. Se crede că acesta ar fi cooperat cu suspecții, inclusiv transmițându-le informații din bazele de date închise ale poliției. În cadrul poliției cehe, L.G. s-ar fi specializat în investigarea infracțiunilor legate de crima organizată rusofonă.

În timpul percheziției casei polițistului și a conturilor sale, au fost găsite zeci de milioane de coroane. Ancheta verifică versiunea conform căreia suspectul ar fi putut primi o parte din bani de la Guțeriev pentru furnizarea serviciilor unui intermediar.

Publicațiile susțin că Guțeriev, prin intermediul lui L.G., a oferit FBI-ului și poliției cehe o înțelegere: în schimbul ridicării sancțiunilor, miliardarul a promis să furnizeze agențiilor de informații occidentale anumite informații care „le vor permite să înțeleagă mai bine planurile și intențiile” lui Putin și Lukașenko în timpul războiului din Ucraina.

Conținutul specific al discuțiilor nu este dezvăluit. Cu toate acestea, Respekt sugerează că, din moment ce Guțeriev rămâne încă sub sancțiuni occidentale, FBI nu a considerat importante informațiile pe care acesta le deținea.

Potrivit interlocutorilor jurnaliștilor, întâlnirile au fost supravegheate de Serviciul ceh de securitate și informații (BIS), care nu numai că s-a asigurat că serviciile de informații străine, în special cele ruse, nu află despre negocieri, dar a verificat și dacă propunerea de acord nu a fost o provocare din partea serviciilor de securitate ruse.

Mihail Guțeriev sau reprezentanții săi nu au comentat încă aceste informații, susține Meduza.io.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițist de provincie cu două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne

2 Sondaj BCS cu cifre mai aproape de realitate

3 De citit...

4 Fata lui Isărescu, la Fondul Proprietatea...

5 Apar dezvăluiri din interior de ce a decis Iranul să lanseze atacul surprinzător de puternic cu rachete balistice