Oligarhii ruși sunt supărați pe Putin, dar și pe Occident. 21 de oameni de afaceri ruși au dat în judecată UE pentru a anula sancțiunile

Oligarhii ruși sunt supărați pe Putin, dar și pe Occident. 21 de oameni de afaceri ruși au dat în judecată UE pentru a anula sancțiunile

Miliardarii ruși cred că Europa și SUA i-au făcut țapi ispășitori într-o situație asupra căreia nu au nicio influență, iar sancțiunile îi aduc înapoi în Federația Rusă, de unde au încercat toată viața să scape. 21 de oameni de afaceri ruși dau acum în judecată UE în încercarea de a anula sancțiunile, potrivit documentelor Curții Europene de Justiție din Luxemburg.

Vladimir Putin FOTO Getty Images

Oligarhii care au rămas în străinătate primesc în permanență apeluri de la Kremlin FOTO Getty Images

În convorbiri private, unii dintre ei recunosc că este puțin probabil ca aceste eforturi legale să fie suficiente pentru a recupera bunurile din Occident. Dar mulți oligarhi sunt gata să lupte cu sancțiunile până la capăt.

Jurnaliştii de la „Financial Times“ au realizat o serie de interviuri cu 7 oligarhi ruşi care se află sub sancţiuni, precum şi cu bancheri influenţi şi directori executivi ai marilor companii, actuali şi foşti oficiali, prietenii şi rudele acestora. Aceste conversații au arătat clar că oligarhii sunt împotriva războiului declanșat de Putin. Ei înțeleg că acesta le-a distrus averile. Dar, în același timp, ei sunt supărați pe Occident, care, în opinia lor, i-a făcut pe miliardarii ruși țapi ispășitori în evenimentele aflate în afara controlului lor.

„Pentru a da o lovitură de palat și pentru a-l răsturna pe rege, mai întâi trebuie să fii în palat. Niciunul dintre acești oameni nu este acolo. Cum ar trebui să influențeze Friedman decizia premierului Marii Britanii? Și dacă miliardarul Mihail Friedman ar fi chiar în casa lui din Moscova, tot nu ar avea contact cu președintele. Cum îi poate influența decizia?” - a declarat ziarului unul dintre oamenii de afaceri ruși aflat pe lista sancționaților.

De la începutul invaziei Ucrainei, oligarhii sancționați care au rămas în străinătate primesc în permanență apeluri de la Kremlin. Sunt chemați să se întoarcă în Rusia. Mulți oameni de afaceri ruși se plâng că sancțiunile îi împing înapoi în Federația Rusă.

„Unii s-au gândit: Am nevoie de toate acestea? Mă întorc la Moscova, unde pot continua să merg la restaurante și să mă simt bine”, a spus un om de afaceri rus sub anonimat. El a adăugat că sancțiunile îi forțează pe reprezentanții elitei la o și mai mare apropiere de Kremlin, chiar dacă ar dori să stea departe.

„Există două tipuri de oligarhi în Rusia. Există oligarhi din anii 1990 și suntem foarte mândri când îi sancționăm prin confiscarea iahturilor. Dar trebuie spus clar: acești oameni nu au nicio influență asupra lui Vladimir Putin”, a spus fostul ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul.

El a adăugat că al doilea tip de oligarhi ruși sunt „oameni foarte bogați care sunt apropiați de Putin. Dar sunt foarte bogați tocmai pentru că sunt apropiați de Putin. Prin urmare, ei nu au nicio pârghie prin care să pună presiune asupra liderului de la Kremlin și să-l forțeze să oprească războiul”.

Pe măsură ce sancțiunile le blochează opțiunile, oligarhii se simt prinși în capcană . Ei trebuie fie să-și accepte soarta în Rusia, fie să se opună deschis războiului și să se confrunte cu consecințele.

„Ei spun că le este frică că vor fi otrăviți. Dar, de fapt, sunt îngrijorați de pierderea banilor și a reputație”, a spus un om de afaceri rus sub anonimat, adăugând că oligarhii „nu știu ce să facă și sunt complet dezorientați”.

Când jurnaliștii de la FT i-au întrebat pe miliardarii ruși de ce nu au făcut mai mult pentru a se opune războiului, unii dintre ei au indicat experiența lui Oleg Tinkov. El a fost forțat să-și vândă participația la Tinkoff Bank, în mai, după ce l-a condamnat pe Putin și „războiul său nebun” pe Instagram. După aceea, Friedman l-a sunat pe Tinkov și i-a spus: „Ești nebun. Trebuia să vinzi înainte de a vorbi”. Pentru unii oligarhi, acest incident servește drept avertisment că o condamnare a războiului împotriva Ucrainei i-ar putea costa o avere. Dar Tinkov susține că oportunitatea de a se exprima liber este mai valoroasă pentru el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!