Olguța Vasilescu: Proiecțiile Comisiei Europene, ale BERD și FMI se dovedesc nerealiste

Olguța Vasilescu: Proiecțiile Comisiei Europene, ale BERD și FMI se dovedesc nerealiste

Proiecțiile Comisiei Europene, ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare se dovedesc nerealiste, creșterea economică anunțată de Institutul Național de Statistică fiind mai optimistă decât a estimat-o Guvernul, a declarat marți, la TVR 1, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

"Am văzut proiecții, nu numai cele ale Comisiei Europene, dar și ale FMI și BERD, care se dovedesc nerealiste. Chiar azi a venit Institutul Național de Statistică să spună că așa cum arată la ora actuală creșterea economică este chiar mai optimistă decât a prognozat-o Guvernul. Este de 5,7% față de nivelul anului trecut și cea mai mare din Uniunea Europeană. Pentru primul trimestru. Dar noi am luat toate aceste lucruri în calcul și iată că ceea ce se dovedește este mult mai optimist decât calculele noastre", a spus Olguța Vasilescu, întrebată despre atenționarea Comisiei Europene conform căreia Legea salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale.

Ministrul Muncii a menționat, în context, că de la începutul anului au fost create 110.000 noi locuri de muncă și sunt 13.000 de angajatori în plus, ceea ce dovedește că economia funcționează.

"Eu urmăresc săptămânal graficul locurilor de muncă nou înființate. De la începutul anului până acum avem 110.000 locuri de muncă în plus. Noi estimasem ca până la sfârșitul anului să ajungem la 220.000. Parlamentarii din Opoziție spuneau că suntem mult prea optimiști, de unde o să le scoatem? Iată că economia funcționează, se vede din toate cifrele și vestea și mai bună este că sunt 13.000 de noi angajatori, de firme noi care fac angajări, cu diferite obiecte de activitate", a afimat Olguța Vasilescu.

Comisia Europeană (CE) și-a revizuit în scădere estimările pentru acest an referitoare la creșterea economiei românești și deficitul public și avertizează, totodată, că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale.

Conform previziunilor economice de primăvară publicate pe 11 mai de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creștere a PIB de 4,4%.

Pentru 2018, Comisia Europeană își menține estimările potrivit cărora avansul economiei românești urmează să încetinească la 3,7%.

"Creșterea reală a PIB este estimată să rămână solidă, pe fondul relaxării fiscale și majorărilor salariale (...) Deficitul bugetar va continua să crească din cauza reducerilor de taxe și majorării cheltuielilor publice", se arată în raportul Comisiei Europene.

În ceea ce privește deficitul guvernamental general, conform noilor estimări, acest indicator ar urma să ajungă la 3,5% din PIB în 2017 pentru ca în 2018 să se majoreze la 3,8% din PIB. Comisia Europeană și-a revizuit și în acest caz estimările față de luna februarie, când prognoza un deficit de 3,6% din PIB în 2017 și unul de 3,9% din PIB în 2018.

"Proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa estimărilor fiscale, cu un impact potențial de până la 2% din PIB asupra balanței guvernamentale în 2018", avertizează CE.

În schimb, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat recent de instituția financiară internațională.

De asemenea, FMI și-a îmbunătățit ușor și estimările privind ritmul de creștere înregistrat de economia României în 2018, până la 3,4%, față de avansul de 3,3% preconizat în toamna anului trecut.

În schimb, FMI a lăsat neschimbate estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în 2017, la minus 2,8%, și chiar și-a revizuit estimările pentru anul 2018 până la un deficit de cont curent de 2,5%, în condițiile în care în toamnă prognoza că deficitul de cont curent al României va depăși pragul de 3% în 2018 ajungând la minus 3,2%.

Și BERD a anunțat, în previziunile publicate pe 10 mai, că economia României ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 4%, față de o expansiune de 3,7% previzionată în noiembrie. Anul viitor, creșterea PIB-ului României va încetini la 3,5%, prognozează instituția financiară internațională.

Instituția financiară internațională avertizează, însă, că în urma majorării salariilor, cheltuielile guvernamentale vor rămâne probabil la un nivel ridicat în 2017, existând riscul depășirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB.

Conform estimărilor 'semnal' publicate, marți, de Institutul Național de Statistică, produsul intern brut (PIB) a înregistrat o creștere cu 5,7% pe serie brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2016.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...