„Nu există un scenariu pentru primele doamne în timp de război, aşa că Olena Zelenska îl scrie pe al ei”, este fraza de început a portretului Olenei Zelenska, pentru ca apoi să fie subliniat că aceasta „a preferat întotdeauna să rămână în culise, în timp ce soţul ei, un comediant devenit politician, a cărui preşedinţie poate încă determina soarta lumii libere, a strălucit în lumina reflectoarelor. Dar de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Zelenska s-a trezit brusc în centrul scenei, într-o tragedie”.
Importanţa rolului Olenei a fost subliniat. „Acum, într-o nouă fază crucială, când Ucraina luptă pentru sprijin internaţional şi ajutor militar nou, rolul primei doamne nu mai este minor sau decorativ. După ce şi-a petrecut primele luni de război ascunsă, Zelenska, care, la fel ca soţul ei, are 44 de ani, a apărut în vizorul publicului, pentru a deveni o faţă a naţiunii sale - chip de femeie, chip de mamă, chip uman empatic. Dacă Zelenski conduce o naţiune de civili care peste noapte s-au transformat în soldaţi, ea duce povara psihologică a poporului”, mai arată Vogue.
Publicaţia trece în revistă vizita Olenei Zelenska în Statele Unite, unde a avut întâlniri cu Jill Biden, Anthony Blinken, liderii marilor partide din legislativ, dar unde s-a şi adresat Congresului. Soţia preşedintelui Ucrainei a început să apară mai des în spaţiul public în luna iunie. De altfel, autoarea notează că la începutul lui iunie, în una din primele intervenţii, Zelenska şi-a exprimat condoleanţele pentru cei 200 de copii ucişi în război, într-un discurs ţinut în faţa Catedralei Sfânta Sofia din Kiev.
De asemenea, Olena Zelenska a dat drumul unui demers pentru ajutorarea celor traumatizaţi de ororile războiului, prin pregătirea diferitor categorii socio-profesionale, de la profesori, farmacişti, asistenţi sociali sau foiţeri de poliţie.
„A fi prima doamnă nu este un rol pe care Zelenska şi-a dorit vreodată să îl joace. „Îmi place să fiu în culise – mi se potrivea”, mi-a spus ea. „Să trec în lumina reflectoarelor a fost destul de dificil pentru mine.” Ea şi Zelenski s-au cunoscut în liceu, au început să se întâlnească la universitate şi au avut o viaţă în lumea divertismentului înainte ca el să câştige preşedinţia în 2019 (...) Protectoare pentru viaţa lor de familie, ea nu dorise ca el să candideze”, precizează autoarea Vogue.
Olena Zelenska a vorbit inclusiv de modul cum au simţit şocul războiului şi al atrocităţilor. „În primele săptămâni după izbucnirea războiului, am fost doar şocaţi”, a afirmă Zelenska. „După Bucha am înţeles că era un război menit să ne extermine pe toţi. Un război de exterminare.” De altfel, la începutul războiului soţia lui Zelenski era la reşedinţa prezidenţială din Kiev, cu cei doi copii, de 9 şi 18 ani. Nici soţul ei nu se aştepta ca Rusia să atace, potrivit mărturisilor sale.
Pentru o perioadă, Olena şi copiii au dispărut, pentru a fi ţinuţi în siguranţă. A făcut teme cu aceştia, iar printre cărţile (re)citite a fost „1984”, de George Orwell. Pentru o perioadă Olena nici nu a putut să comunice cu soţul sau cu părinţii săi. Înainte de război, aceasta îi telefona zilnic mamei sale. Reapariţia publică a primei doamne a avut loc odată cu vizita lui Jill Biden, pe 8 mai.
„Mă simt izolată. Nu pot vizita liber ceea ce vreau să vizitez. În zilele noastre, să mergi la cumpărături este un vis care nu poate fi realizat. Este o sarcină dificilă pentru că simţi în mod constant această povară a responsabilităţii”, a mai spus Zelenska.
Într-o notă sentimentală a fost prezentat şi Volodimir Zelenski, prezentat ca preocupat de tot ce se întâmplă, dar „obosit” de tot efortul de război. Mai mult, preşedintele Ucrainei a vorbit despre cum a fost afectat de perioada petrecută departe de familie, când a fost îngrijorat de soarta acestora.
Preşedintele ucrainean a vorbit şi despre actualele probleme mondiale, despre care a spus că pălesc în comparaţie cu războiul.
„Voi fi foarte sincer şi poate nu foarte diplomat: Gazul nu este nimic. Covidul nu este nimic atunci când îl compari cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Încearcă doar să-ţi imaginezi că lucrurile despre care vorbesc se întâmplă cu casa ta, cu ţara ta. Te-ai mai gândi la preţurile la gaz sau la preţul energiei electrice? Bătălia trece dincolo de Ucraina. Luptăm pentru lucruri care s-ar putea întâmpla în orice ţară din lume. Dacă lumea permite ca acest lucru să se întâmple, atunci nu îşi susţine valorile. De aceea, Ucraina are nevoie de sprijin – sprijin semnificativ”, a spus Zelenski.