Olanda: Principalii rivali politici s-au contrat virulent la ultima dezbatere televizată înainte de alegerile parlamentare

Olanda: Principalii rivali politici s-au contrat virulent la ultima dezbatere televizată înainte de alegerile parlamentare

Confruntarea televizată dintre principalii rivali politici din alegerile legislative care vor avea loc miercuri în Olanda au adus în prim-plan populismul, criza dintre Olanda și Turcia, Islamul și Uniunea Europeană, teme pe care premierul Mark Rutte și candidatul de extremă dreapta Geert Wilders s-au contrat dur, transmit agențiile internaționale de presă.

Înainte de dezbatere, Rutte i-a avertizat pe alegători să nu se lase prinși în "efectul de domino" al curentului populist, pe care l-a pus în legătură cu Brexit și cu alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, notează BBC.

Aflat la prima dezbatere televizată de la începutul campaniei electorale, Geert Wilders a pledat pentru retragerea Olandei din UE. "Așa vom fi din nou stăpâni la noi acasă", a afirmat politicianul olandez, potrivit DPA.

În replică, Mark Rutte a arătat că propunerea lui Wilders pune țara în pericol. "Părăsirea Uniunii ar fi un gest iresponsabil care ar împinge țara în haos", a spus actualul premier, subliniind că demersul va priva țara de cel puțin 1,5 milioane de locuri de muncă.

Actuala criză diplomatică dintre Haga și Ankara a fost o altă temă asupra căreia cei doi politicieni și-au expus opiniile radical diferite.

Wilders a spus că Rutte ar fi trebuit să îl expulzeze imediat pe ambasadorul turc. "În caz contrar, acceptăm să fim insultați și acceptăm ca forțele noastre de poliție să fie insultate", a afirmat el.

"E o mare diferență între a conduce țara și a sta pe canapea publicând mesaje pe Twitter. Când conduci o țară, iei măsuri raționale", a replicat Rutte, făcând trimitere la activitatea intensă pe care adversarul său o derulează pe rețelele de socializare.

Cunoscut pentru pledoariile virulente în favoarea unor măsuri antiimigrație, Geert Wilders le-a transmis alegătorilor că va pune interesele lor deasupra celor ale migranților.

"Dacă vreți ca banii să le fie destinați solicitanților de azil, Africii și Bruxelles-ului, în loc să ajungă la voi, votați partidul lui Mark Rutte. Dar dacă vreți ca Olanda să ne aparțină din nou, îndepărtați-l pe acest individ și puneți-mă pe mine în biroul premierului", a declarat Wilders.

Premierul Rutte a denunțat, în schimb, "criza politică" în care adversarul lui a împins țara și i-a reproșat că s-ar fi radicalizat și că a avut "declarații extremiste" față de olandezii de origine marocană.

Wilders a afirmat în trecut că marocanii sunt "gunoaie" și promisese că va stopa imigrația musulmanilor, le va penaliza pe femeile care poartă văl islamic și va închide moscheile.

"Nu voi colabora niciodată cu un asemenea partid, domnule Wilders, în cadrul unui Guvern. Niciodată!" a spus Rutte.

Înainte de dezbatere, sondajele arătau că în jur de 60% dintre alegători sunt indeciși și că recentul conflict diplomatic dintre Olanda și Turcia ar fi pus partidele antiimigrație într-o postură favorabilă.

Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de premierul Mark Rutte, e pe primul loc în preferințele electorale, fiind creditat cu 23-27 de mandate parlamentare din 150, mult sub cele 40 de care dispune în prezent, potrivit unui sondaj Peilingwijzer citat de Reuters și BBC.

VVD este urmat de Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, care ar putea deține între 19 și 23 de mandate. BBC notează că sunt șanse minime ca Wilders să poată forma singur un guvern.

Analiștii politici Koen Vossen și Carla van Baalen au declarat pentru Xinhua că scenariul politic cel mai plauzibil este cel al unei alianțe între partidul lui Rutte, creștin-democrați, democrați și încă un partid sau două, în condițiile în care aproape șase partide creditate cu șanse să obțină peste 10 mandate parlamentare au exclus o posibilă alianță cu partidul condus de Wilders.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”