Olanda-Argentina. Unul dintre cele mai dramatice meciuri de la CM 2022
Naționala Argentinei a învins Țările de Jos la penalty-uri în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar. Întâlnirea a avut loc sâmbătă seara pe Stadionul Naţional din Lusail.
Lionel Messi. Foto: EPA-EFE
Argentina s-a impus meritat într-unul dintre cele mai dramatice meciuri de la Cupa Mondială 2022, în care a avut 2-0, a fost egalată, dar a luptat până la capăt şi tenacitatea i-a fost răsplătită prin portarul Emiliano Martinez, care a apărat două lovituri de la 11 metri.
Echipa Albiceleste a condus prin golurile înscrise de Nahuel Molina (35) şi Lionel Messi (73 - penalty), dar ''portocala mecanică'' nu a renunţat la luptă şi a smuls egalarea prin ''dubla'' lui Wout Weghorst (83, 90+11). Deşi a avut o posesie superioară, echipa antrenată de Louis van Gaal nu a creat pericol timp de 80 de minute, cele două goluri fiind şi singurele şuturi pe poartă ale batavilor.
Argentina a încercat să construiască şi a avut prima oportunitate prin Messi (22), dar şutul său de la circa 20 de metri a trecut peste poartă.
Olanda a răspuns printr-un şut imprecis al lui Bergwijn (24). De Paul (33) a tras slab de la 18 metri, iar Noppert nu a avut probleme.
În min. 35, Messi a avut o acţiune de personală, încheiată cu o pasă genială în careu pentru Molina, printre Ake şi van Dijk, iar fundaşul lateral dreapta a marcat pe lângă portar. Pentru Molina a fost primul gol la naţională în 25 de selecţii. Messi a ajuns la 7 assist-uri la Cupa Mondială (dintre care cinci numai în meciurile eliminatorii). Messi a mai avut o oportunitate înainte de pauză, însă şutul său cu dreptul din întoarcere nu i-a dat emoţii lui Noppert (40).
După pauză, campioana Americii de Sud a continuat să fie echipa mai periculoasă, dar Messi a trimis razant cu transversala din lovitură liberă de la 20 de metri (63).
Argentina şi-a dublat avantajul în min. 73, când Messi a transformat impecabil penalty-ul acordat pentru un fault al lui Dumfries asupra lui Acuna.
Messi a ajuns astfel la 95 de goluri la echipa naţională, în 170 de selecţii. A fost, totodată, golul cu numărul 2.700 din istoria Cupei Mondiale.
Finalul a fost unul foarte tensionat, la care a contribuit şi un suporter argentinian care a pătruns pe teren (min. 75).
Olandezii au renunţat la orice precauţii şi au aruncat în atac toate forţele, iar acest lucru a dat rezultate. Uriaşul Weghorst (83) a marcat cu capul la centrarea lui Berghuis. Apoi, Berghuis (85) a şutat violent, însă mingea a fost deviată de Tagliafico în plasa laterală. După un fault nenecesar comis de Pezzella în marginea careului, când mai erau puţine secunde din minutele adiţionale, echipa Oranje a restabilit egalitatea: Koopmeiners a executat cu schemă lovitura liberă, i-a pasat în careu lui Weghorst, iar acesta a înscris pe lângă portar (90+11), spre stupefacţia numeroşilor fani argentinieni.
Argentina a trecut peste momentele dificile şi a dominat prelungirile, aceasta fiind pentru a zecea oară când echipa Albiceleste joacă extra-time la Cupa Mondială (Germania şi Italia au făcut-o de 11 ori - record).
Otamendi nu a ajuns la mingea centrată de Messi în careu (104), Messi a tras peste poartă (110), Lautaro Martinez l-a luat la ţintă pe van Dijk (114), şutul lui Fernandez (115) a fost deviat puţin peste transversală, Pezzella a trimis cu capul peste poartă (116), Noppert a salvat la şutul lui Lautaro din marginea careului (119), şutul lui Messi a fost deviat în corner (120), Noppert a deturnat peste poartă cornerul cu efect bătut de Di Maria (120), iar la ultima fază, Enzo Fernandez a şutat în bară din marginea careului (120+1).
La loviturile de departajare Emiliano Martinez a apărat primele două şuturi, trimise de Virgil van Dijk şi Steven Berghuis, Messi, Leandro Paredes şi Gonzalo Montiel au înscris pentru sud-americani, Teun Koopmeiners şi Wout Weghorst au transformat pentru batavi, iar tensiunea a crescut după ce Enzo Fernandez a trimis pe lângă poartă, iar Luuk De Jong a marcat, restabilind egalitatea. Lautaro Martinez a marcat şi a dus Argentina în a cincea sa semifinală de Cupă Mondială, după cele din 1930, 1986, 1990 şi 2014 (în 1978, când a cucerit titlul, s-a calificat direct în finală din faza a doua a grupelor).
De menționat că Messi a marcat și un assist în episodul cu primul gol al argentininilor. Pentru atacant, acest transfer a fost al cincilea în meciurile din playoff de la Cupa Mondială, el a devenit campionul competiției în acest indicator, învingându-l pe triplul campion mondial din echipa națională a Braziliei Pele. Messi a jucat și al 24-lea meci la campionatele mondiale, egalându-l pe germanul Miroslav Klose. Recordul pentru numărul de întâlniri desfășurate la campionatele mondiale îi aparține germanului Lothar Matthäus (25).
Weghorst a marcat ultimul gol din play-off din istoria Cupei Mondiale, egalând în timpul regulamentar la 100 de minute și 30 de secunde. Jucătorul a marcat mingea după ce a tras o lovitură liberă, când mijlocașul Thön Koopmeiners a făcut o pasă în suprafața de pedeapsă de jos, pe lângă perete, iar atacantul a reușit să prelucreze pasa și să o tragă cu o a doua atingere. Anterior, la Cupa Mondială din Qatar, s-a înscris și cel mai recent gol din istoria campionatelor mondiale din timpul regulamentar, acest record fiind stabilit de atacantul naționalei Iranului Mehdi Taremi. El a transformat un penalty în meciul din faza grupelor împotriva echipei Angliei (2-6) la aproximativ 102 minute și 30 de secunde.
Argentina va înfrunta Croația în semifinalele Cupei Mondiale. Întâlnirea va avea loc pe 13 decembrie pe Stadionul Naţional. În sferturile de finală, croații au fost mai puternici decât brazilienii la loviturile de departajare (1-1, 4-2).
Argentina şi Olanda s-au întâlnit de şase ore la Cupa Mondială cu meciul de vineri. Olanda a ajuns la 20 de meciuri consecutive fără înfrângere (rezultatul oficial va fi cel de egalitate, n. red.). Arabia Saudită a pus capăt unei serii de 36 de partide fără înfrângere a Argentinei.
Olanda a pierdut ultimele trei confruntări la loviturile de departajare, precedentele fiind cu Brazilia (1998) şi Argentina (2014), singurul succes fiind în faţa Costa Ricăi (2014).
Pentru prima dată în 12 ani, naționala Olandei nu a reușit să ajungă în semifinalele Cupei Mondiale. Ultima dată când echipa nu a reușit să ajungă în această etapă a fost în 2006, pierzând în faza de optimilor de finală în fața portughezilor (0-1). După aceea, echipa Olandei a câștigat medaliile de argint (2010) și bronz (2014) ale competiției și, de asemenea, nu s-a calificat la Cupa Mondială din Rusia 2018. În total, echipa a participat la 11 campionate mondiale, ea a devenit și medaliată cu argint a competiției în 1974 și 1978.
Naționala Argentinei a ajuns pentru a cincea oară în semifinalele Cupei Mondiale, în 1978 și 1986 echipa a devenit câștigătoarea turneului, în 1990 și 2014 - medaliată cu argint. La Campionatele Mondiale din Rusia, argentinienii au părăsit turneul în faza de 1/8 de finală, pierzând în fața viitoarei câștigătoare a campionatului mondial, echipa Franței (3:4).
Meciurile Cupei Mondiale din Qatar au loc în cinci orașe pe opt stadioane. Câștigătorul ultimului campionat mondial, care a avut loc în Rusia, a fost echipa Franței.
Meciul final al campionatului mondial din Qatar va avea loc pe 18 decembrie pe Stadionul Național.
Sursa: adevarul.ro