Olaf Scholz, despre armata germană: Trebuie să devină „cea mai bine echipată din Europa”
Germania trebuie să dețină „forţa armată cea mai bine echipată din Europa”, a declarat vineri cancelarul Olaf Scholz, după ani de analize „eronate” conform cărora ţara sa ar fi „înconjurată de prieteni”.
Cancelarul german Olaf Scholz FOTO EPA-EFE
„În calitate de ţara cea mai populată, dotată cu cea mai mare putere economică şi situată în centrul continentului, armata noastră trebuie să devină pilonul apărării convenţionale în Europa, forţa armată cea mai bine echipată din Europa”, a declarat Olaf Scholz într-un discurs în faţa unor ofiţeri de rang înalt din Bundeswehr, transmite agențiile de presă AFP și Reuters, preluate de Agerpres .
Războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a constituit un moment de cotitură pentru politica de apărare a Germaniei, care s-a dotat cu un fond special de aproximativ 100 de miliarde euro, de la bugetul federal, pentru investiţii şi proiecte de înarmare.
„Un fost ministru german al Apărării credea că nu suntem înconjuraţi decât de prieteni. Consecinţe eronate, aşa cum ştim astăzi, dacă privim starea armatei germane. În acelaşi timp, noi demonstrăm în mod clar şi de o manieră credibilă că Germania este gata să-şi asume o responsabilitate de prim plan în securitatea continentului nostru”, a continuat Scholz.
Criticat pentru că nu sprijină suficient militar Ucraina, Olaf Scholz s-a pronunţat în favoarea înființării unui „cartier general european” care ar urma să „desfăşoare misiuni”. „Fie că este vorba de o evacuare a cetăţenilor noştri, aşa cum a fost cazul anul trecut în Afganistan, fie că ne referim la o misiune europeană de consiliere sau de formare, precum în Irak, Mali sau Niger”, a precizat cancelarul german.
Scholz a pledat pentru o „creştere coordonată a capacităţilor europene”. Doar aceasta „îi va permite Europei să acţioneze”, a insistat el, cerând o atenție aparte pentru apărarea aeriană.
În urma invaziei ruse din Ucraina, Guvernul german a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi 2% din PIB-ul țării, un prag stabilit ca angajament de statele membre NATO.
Sursa: adevarul.ro