Ofițerul SRI, agent 007 sau extensia securistului. Ce răspunde Serviciul Român de Informații
Filmele și cărțile de spionaj au creionat o lume captivantă a Serviciilor Secrete, cu eroi precum James Bond, faimosul agent 007. Serviciul Român de Informații arată la ce trebuie să se aștepte aspirantul la o carieră în domeniul „intelligence“.
Personalul SRI îşi desfăşoară activitatea deschis sau acoperit Foto: SRI
Oamenii sunt atrași de lumea strict secretă și plină de momente de suspans, în care spionii au de îndeplinit misiuni în cele mai riscante medii.
Pregătirea fizică și psihologică, șarmul, aspectul fizic și modul prin care eroul iese din orice încurcătură au făcut ca lumea întreagă să fie fascinată de spioni.
Acesta este și motivul pentru care oamenii visează în continuare la postura de erou imbatabil din filme și în cărțile de spionaj, cel mai cunoscut fiind Agentul 007 care se prezintă, fermecător, drept „Bond. James Bond“.
Viață de lux sau risc extrem
În mentalul colectiv, activitatea ofițerilor din Servicii este asimilată celei a unui spion care se învârte doar în cercuri selecte, duce o viață de lux și învinge întotdeauna .
În România, aspirația la o astfel de carieră poate trece pe la Serviciul Român de Informații ( SRI ), unul dintre Serviciile Secrete naționale.
De aceea, curiozitatea oamenilor a determinat Serviciul Român de Informații să răspundă unei serii de întrebări care privesc adevărata natură a activității unui ofițer SRI.
„Ofițerul SRI este un 007 sau extensia vechiului <securist>?”, este una dintre cele mai dese întrebări.
Iar răspunsul este oferit chiar pe site-ul SRI: „Nici una, nici alta. Ofiţerii SRI desfăşoară misiuni complexe, în cadrul cărora culeg, analizează şi prelucrează date, pe care le transformă în produse de intelligence, care constituie suport pentru decizia strategică adoptată de preşedintele ţării şi decizionalii din aparatul administrativ. SRI nu formulează recomandări, ci prezintă opţiuni în chestiuni care privesc securitatea naţională”.
Viața de agent de informații nu este, însă, ca în filme. „Dincolo de mit, misiunile derulate de ofiţerii SRI implică o responsabilitate deosebită, uneori în situaţii de risc extrem şi fără a avea strălucirea din filmele cu James Bond sau metodele de lucru din legendele despre Securitate, iar rezultatul trebuie să fie oportun pentru cetăţeni”, explică SRI.
SRI-ist pe față sau acoperit?
Personalul operativ al SRI îşi desfăşoară activitatea în mod „deschis“ sau „acoperit“, în raport cu „nevoile de asigurare a securităţii naţionale“.
În caz în care suspectezi o persoană de faptul că lucrează pentru SRI, trebuie știut că instituția nu poate să îți confirme acest lucru.
„Potrivit legislaţiei în vigoare, nu putem confirma sau infirma apartenenţa unei persoane la instituţia noastră, informaţiile respective fiind exceptate de la accesul liber al cetăţenilor”, susține SRI.
Instituţia eliberează doar foştilor angajaţi documente care atestă raporturile de serviciu dintre părţi.
Sursa: adevarul.ro