Ofițerii ucraineni care opresc bărbații pe străzile din Kiev în vederea mobilizării, întâmpinați cu ostilitate: „Este foarte dificil emoțional”

Ofițerii ucraineni care opresc bărbații pe străzile din Kiev în vederea mobilizării, întâmpinați cu ostilitate: „Este foarte dificil emoțional”

Atunci când echipa formată din Pavlo Pimahov și Iuri Pihota apare în cartiere din Kiev, mulți bărbați care îi văd din depărtare preferă să se întoarcă pe călcâie și săs se îndepărteze în grabă. Uniformele militare, escorta poliției și dosarul negru de sub brațul lui Pihota îi fac pe cetățeni să-i recunoască dintr-o privire drept una dintre echipele de mobilizare ale armatei ucrainene, relatează The Guardian.

Viața la Kiev în timp ce invazia rusă continuă FOTO EPA-EFE

Viața la Kiev în timp ce invazia rusă continuă FOTO EPA-EFE

Acești ofițeri cutreieră străzile din Ucraina verificând acte de identitate și înmânând citații militare, în contextul în care Ucraina încearcă să sporească rândurile armatei sale pentru a putea în continuare să lupte împotriva agresiunii Rusiei.

Pimahov era vânzător de mașini de la mâna a doua înainte de invazia la scară largă din 2022, în timp ce, care Pihota lucra pe un șantier în Israel, s-a întors degrabă în țară când a izbucnit războiul. Amândoi s-au oferit voluntari pentru armata ucraineană în primele săptămâni de război și au fost răniți pe front.

Acum, în timp ce se recuperează, ofițerii în vârstă de 36 de ani lucrează pentru a mobiliza noi recruți. Jurnaliștii The Guardian i-au însoțit recent pe străzile cartierului Sviatoșin din Kiev.

„Nu îi judec pe cei care evită recrutarea, dar tot mă simt jignit”, a spus Pimahov. „Am stat la cozi lungi, într-o disperare de a ne oferi voluntari, iar acești tipi încearcă totul pentru a se sustrage de la încorporare. Toți oamenii curajoși s-au oferit deja voluntari", a observat el dezamăgit.

Confruntându-se cu o armată rusă cu efective și stocuri de armament superioare, în timp ce trupele ucrainene de pe front sunt epuizate și au nevoie de rotație, guvernul a încercat să intensifice campania de mobilizare în ultimele luni. O nouă legislație a intrat în vigoare în luna mai, ce prevede ca bărbații ucraineni cu vârste cuprinsă între 25 și 60 de ani să își înregistreze datele la autoritățile militare pentru o eventuală chemare pentru a sluji.

Pălăria lui Pimahov și ochelarii de soare ai camaradului său, precum și comportamentul lor jovial dau impresia unui număr de comedie, însă întâlnirea cu ei are potențialul de a schimba complet viața cuiva. După ce se înregistrează și trec printr-un consult medical, noii recruți primesc 45 de zile de pregătire militară de bază și ar putea ajunge în prima linie în câteva luni.

Ruslan, un ucrainean în vârstă de 40 de ani originar din regiunea Sumi aflat în vizită la Kiev, era într-o lume proprie în fața unui magazin, ascultând muzică la căștile sale cu funcție de anulare a zgomotului, când s-a trezit bătut pe umăr.

El a semnat formularul de convocare, a fost fotografiat și datele sale au fost introduse în sistem. „Nu m-am înscris pentru că am unele probleme de sănătate, dureri la picioare. Dar sunt gata să merg dacă voi fi chemat", a declarat Ruslan, care a efectuat serviciul militar în 2003 și a spus că pesemne că nu a uitat cu totul o parte din abilitățile dobândite atunci.

Alții nu au reacționat cu atâta calm. Un bărbat, care stătea pe o bancă cu soția sa și bea o cafea cu gheață, a semnat formularul cu o mână tremurândă după o dispută de 20 de minute. Doi curieri care se odihneau lângă bicicletele lor în apropierea unui pasaj subteran, au părut îngroziți când li s-au oferit formularele, dând telefoane panicați. Unul dintre ei purta pantaloni de camuflaj și un tricou cu sigla armatei ucrainene. „Poartă acel tricou, dar nu a avut niciodată de-a face cu armata”, a remarcat Pihota.

Sancțiunile pentru ignorarea unei citații includ o gamă de amenzi și, în cele din urmă, răspunderea penală. Unii bărbați au început să se ascundă în casă, de teamă să nu dea nas în nas cu echipele de mobilizare. Alții au dat mită pentru a obține certificate de scutire medicală sau pentru a se strecura peste graniță. Mulți spun că sunt patrioți, dar că nu doresc sau nu sunt pregătiți să servească pe front.

Insulte și acuzații

„Ați găsit o altă victimă, așa-i? Ticăloșilor, de ce nu sunteți voi înșivă pe front?", a exclamat o doamnă în vârstă văzându-i înmânând citațiile.

Aceste insulte sunt frecvente și emblematice pentru diviziunile sociale declanșate de campania de mobilizare. Sondajele de opinie arată că majoritatea ucrainenilor susțin mobilizarea în teorie, însă sentimentele se pot schimba atunci când dau piept cu această realitate.

În această privință, Mihailo Podoliak, un consilier cheie al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu la Kiev: „Desigur, vor exista întotdeauna probleme de comunicare, întrucât nu este niciodată ușor să găsești cuvintele potrivite - pentru mame, soții, familii - atunci când o persoană pleacă la război.”

Există, de asemenea, credința larg răspândită că militarii din echipele de mobilizare și-au mituit ofițerii și că se eschivează de la datoria militară „reală” de pe front. Pimahov a spus că această acuzație nu este adevărată. „Sunt 10 persoane în grupul nostru, luăm doar oameni care au fost anterior pe front. Cred că cei care nu au fost ei înșiși pe front nu au dreptul moral de a-i mobiliza pe alții”, a subliniat el.

Ostilitatea față de ofițerii de mobilizare a fost sporită de o serie de cazuri de corupție în care s-a dovedit că ofițeri din centrele de recrutare au luat mită pentru a permite unor cetățeni să se sustragă de la recrutare.

De altfel, Pimahov și Pihota devenit protagoniștii fără voie ai unui videoclip viral pe TikTok în care erau mustrați de un trecător după ce a încercat să ofere o citație unui tânăr, iar în comentarii au fost ironizați fără milă.

Cei care lansează însă aceste insulte nu au idee că telefonul mobil al lui Pihota este plin de fotografii cu clădiri în flăcări, echipamente militare carbonizate și camarazi acum morți. Nu cunosc nici faptul că Pimahov a fost rănit de două ori pe front: merge și acum șchiopătat și vede slab și cu un singur ochi, după ce o rachetă Grad a lovit aproape de locul în care săpa un șanț, omorându-i un prieten și explodându-i fragmente de craniu peste față.

Uneori încearcă să își prezinte experiența în luptă în fața celor care îi insultă; alteori, pur și simplu oftează și merg mai departe. „Este foarte dificil emoțional vorbind. Uneori, la sfârșitul zilei, mâinile îmi tremură la fel de mult ca pe front", a mărturisit Pihota.

La finalul unei după-amieze de lucru, cei doi au înmânat aproximativ 10 convocări și s-au angajat în numeroase dispute și îndelungi discuții în contradictorii. Ofițerii spun că speră să se întoarcă în curând la serviciul activ pe front.

„Este greu pentru mine să fiu în Kiev, să văd oamenii relaxându-se și ducând o viață normală, când știu că prietenii mei sunt încă acolo, pe front”, a spus Pihota. „Mă întreabă: «Cum de pot să își continue viața ca de obicei?». Iar eu nu am niciun răspuns pentru ei".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii