Oficialităţi ale administraţiei Trump au încercat să blocheze anchetarea lui Rudy Giuliani (presă)

Oficialităţi ale administraţiei Trump au încercat să blocheze anchetarea lui Rudy Giuliani (presă)

Înalţi funcţionari din Departamentul de Justiţie din timpul administraţiei preşedintelui republican Donald Trump au încercat în repetate rânduri să-i împiedice pe procurorii federali din Manhattan (New York) să ancheteze relaţiile avocatului personal al lui Trump, Rodolph W. Giuliani, cu diverse personalităţi ucrainene, transmite joi EFE, care citează informaţii publicate de cotidianul american The New York Times.

Potrivit sursei citate, aceşti funcţionari au evitat astfel să fie făcut un pas crucial în anchetarea lui Giuliani prin amânarea emiterii unui ordin de percheziţie pentru o parte din arhivele electronice ale lui Giuliani.

Cotidianul american, care citează surse apropiate cazului, fără a le identifica, scrie că aceste acţiuni s-au produs în ultimele luni ale administraţiei Trump, care şi-a încheiat mandatul la 20 ianuarie.

Procurorii din Manhattan erau pregătiţi să solicite un ordin de percheziţie a arhivei ce conţine comunicările între personalităţi ucrainene de marcă şi Giuliani, despre care se bănuieşte că-l ajutau să caute elemente compromiţătoare cu privire la familia actualului preşedinte american, democratul Joe Biden.

Giuliani a negat faptele, potrivit NYT, iar avocatul său, Robert J. Costello, a refuzat miercuri să comenteze aceste "speculaţii de presă".

Rudolph Giuliani a fost un personaj central în cele două procese de punere sub acuzare ale lui Trump, mai întâi acţionând în Ucraina în numele fostului preşedinte republican, apoi aflându-se în fruntea unei campanii de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie 2020 şi implicându-se în mitingul organizat cu puţin timp înainte ca susţinătorii lui Trump să ia cu asalt Capitoliul din Washington, aminteşte ziarul american.

Foto: (c) Ting Shen / Xinhua


Anchetatorii din Manhattan au fost nevoiţi să notifice mai întâi funcţionarii din Departamentul de Justiţie din Washington, care trebuie consultaţi cu privire la ordinele de percheziţie în care sunt implicaţi avocaţi. Ordinul referitor la Giuliani a fost deosebit de delicat, dat fiind numele celui mai important client al său: Donald Trump, scrie The New York Times.

Cu toate că funcţionarii de carieră din Departamentul de Justiţie de la Washington au susţinut în mare măsură emiterea ordinului de percheziţie, înalţi funcţionari din minister şi-au exprimat preocuparea în legătură cu faptul că un astfel de ordin este emis mult prea aproape de data organizării alegerilor prezidenţiale. Cu 60 de zile înainte de un scrutin, Departamentul de Justiţie încearcă de obicei să evite începerea unor anchete agresive care ar putea afecta rezultatul votului, aminteşte The New York Times.

Procurorii din Manhattan le-au transmis funcţionarilor de la Washington că iniţial s-au gândit să ceară acceptul pentru emiterea unui mandat de percheziţie în vară, înainte de limita de 60 de zile până la alegeri. Apoi, după scrutinul din noiembrie, procurorii au încercat din nou. Însă chiar şi atunci politicieni numiţi în Departamentul de Justiţie de către administraţia Trump, inclusiv funcţionari ai biroului procurorului general adjunct din acel moment, nu au aprobat cererea şi au transmis că preşedintele în exerciţiu se afla încă în plin proces de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale în mai multe state, acţiune în justiţie coordonată de Giuliani.

Foto: (c) Ting Shen / Xinhua


Şi deşi aceste înalte oficialităţi politice s-au arătat sceptice cum că ar exista suficiente probe pentru a-l acuza pe Giuliani, funcţionarii de carieră implicaţi în acest caz erau de părere că sunt destule motive pentru a crede că în urma percheziţiei se vor descoperi dovezi ale unui delict, ceea ce era mai mult decât suficient pentru a obţine un mandat judiciar.

În cele din urmă, înalţi funcţionari de la Washington au propus amânarea deciziei până după ceremonia de învestitură a lui Biden. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”