Oficialii din serviciile occidentale pândesc semne ale instalării armelor nucleare tactice în Belarus
După răzmerița forțelor Grupului Wagner în Rusia, SUA și Europa și-au îndreptat privirea către un Belarus din ce în ce mai imprevizibil: un aliat cheie al Rusiei, de care oficialii occidentali se tem nu doar că ar oferi efectivelor mercenare exilate o nouă casă, ci că ar putea servi totodată drept teren de desfășurare pentru armele nucleare tactice rusești.
Imagini din satelit arată o bază pentru Wagner în Belarus FOTO Planet Labs via BBC
Totuși, până în prezent, oficialii americani și europeni nu au văzut semne clare că vreunul din aceste scenarii se derulează. Aceștia continuă să monitorizeze îndeaproape o tabără militară care a apărut în afara Minskului în urma revoltei din sudul Rusiei, însă trupele Wagner nu par să se fi mutat în masă în această țară.
„S-ar putea întâmpla ca PMC Wagner să decidă să nu se relocheze aici”, a declarat joi președintele belarus Alexander Lukașenko. Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, nici măcar nu se află în Belarus, a precizat Lukașenko pentru CNN, ci în Rusia.
În plus, cu toate că președintele rus Vladimir Putin anunța luna trecută că instalațiile necesare pentru a depozita armele nucleare tactice rusești în această țară vor fi gata până la 7 iulie, oficialii occidentali nu au văzut încă vreun semn de așa ceva. Belarus nu pare să dispună nici acum de infrastructura adecvată pentru a găzdui aceste arme au declarat oficialii, și probabil că va dura luni, dacă nu mai bine, până când acest lucru va fi fezabil din punct de vedere tehnic.
Nici imaginile din satelit disponibile nu au captat vreun indiciu al genului de pregătiri și de securitate considerate standard la o instalație nucleară. Rusia deține cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, cu 4.477 de focoase nucleare active și în rezervă, între care aproximativ 1.900 de arme nucleare tactice, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani. Nu este clar câte dintre acestea intenționează Rusia să desfășoare în Belarus.
„Ne aflăm în această ceață a oglinzilor rusești. Ce acțiuni va întreprinde Putin? Nu știm”, a apreciat Max Bergmann, director de studii rusești și europene la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
„Putin nu are nevoie de arme nucleare tactice în Belarus pentru a folosi aceste arme. Dar este îngrijorător pentru SUA faptul că armele nucleare tactice ar putea fi potențial amplasate în Belarus împreună cu luptătorii Wagner ...se pare că este un drum lung până acolo”, a adăugat Bergmann.
Comandă și control nuclear rusesc
Oficialii americani au în continuare nedumeriri cu privire la modalitatea în care Rusia ar urma să-și protejeze potențialul arsenal din Belarus de actorii periculoși. Totuși, aceste îngrijorări nu au declanșat alarma în cadrul guvernului american, iar oficialii sunt încrezători că, atunci când vine vorba de comandă și control, este în interesul lui Putin să-i împiedice atât pe luptătorii wagnerieni, cât și pe Lukașenko să aibă acces la arsenalul nuclear rusesc.
De la destrămarea URSS, arsenalul nuclear al Rusiei se află sub controlul celei de-a 12-a Direcții principale a Ministerului Apărării. Experții spun că ar fi surprinzător dacă unui alt organism i-ar fi atribuit controlul asupra oricăror focoase nucleare tactice din Belarus. Un ofițer superior din cadrul Direcției a călătorit în Belarus în primăvară.
Cu toate acestea, relația apropiată între Lukașenko și Putin, dar și rolul neașteptat pe care l-a jucat primul în înăbușirea revoltei Wagner i-a făcut pe analiștii serviciilor de informații să rămână vigilenți cu privire la ceea ce ar putea urma și este un subiect cheie de discuție între aliații NATO înainte de summitul de săptămâna viitoare de la Vilnius, Lituania. Totodată, unii oficiali americani sunt îngrijorați că Putin ar putea face un anunț legat de prezența Rusiei în Belarus în timpul summitului.
Dar chiar și fără un astfel de anunț major din partea Rusiei, membrii alianței sunt neliniștiți: Polonia cere fonduri suplimentare de la Uniunea Europeană pentru a-și întări securitatea la graniță, pe fondul temerilor că Wagner se va reconstitui în Belarusul vecin. Premierul leton și-a exprimat îngrijorarea că Wagner ar putea încerca să se infiltreze în Europa din Belarus. Iar președintele Lituaniei i-a descris pe luptătorii lui Wagner drept „criminali în serie” care ar putea apărea în Belarus în orice moment. Or, nimeni nu știe când s-ar putea întoarce împotriva noastră”,
Președinții acestor țări au scris vineri o scrisoare către secretarul general al NATO și șefii alianței NATO, avertizându-i cu privire la amenințarea „reprezentată de acțiunile agresive ale Rusiei și de evoluția situației din Belarus”.
„Cooperarea dintre Rusia și Belarus a deteriorat securitatea regiunii și pe cea a întregii zone euro-atlantice”, au scris ei, potrivit Grupului de comunicare al președintelui lituanian.
„Faptul că rușii își mută o parte din arsenalul nuclear în Belarus este ceva nou, nu știm care este intenția, așa că polonezii sunt îndreptățiți să fie îngrijorați”, a apreciat Angela Stent, director de studii rusești la Universitatea Georgetown. „Acest lucru face parte din politica nucleară în care Putin s-a angajat încă de la începutul războiului”.
Indicii ale prezenței Wagner în Belarus
Oficialii americani și europeni nu au văzut semne că trupele Wagner s-ar fi retras în Belarus în număr mare și nici măcar Prigojin însuși nu pare să se afle în țară. Lukașenko a declarat joi pentru CNN că acesta se află în prezent în Sankt Petersburg, Rusia, în ciuda faptului că a ajuns la o înțelegere cu Putin în urmă cu aproape două săptămâni, prin care a acceptat să fie exilat în Belarus pentru rolul său în organizarea revoltei Wagner.
Oficialii au monitorizat îndeaproape posibile semne că o garnizoană militară aflată la aproximativ 80 de kilometri sud-est de Minsk este reactivată, posibil pentru a fi folosită de forțele Wagner. Guvernul belarus a oferit vineri presei străine, inclusiv CNN, un tur al garnizoanei, care ar putea fi folosită pentru a găzdui luptători Wagner.
Lucrările la tabăra de campanie par să fie anterioare revoltei, au declarat oficialii. Generalul-maior belarus Leonid KasinskI a declarat vineri pentru CNN că „nu există absolut nicio legătură între această tabără și Wagner”. El a adăugat că „ieri, președintele a spus că, dacă Evgheni Prigojin ia o decizie împreună cu comandanții săi de a veni în Belarus ca să se instaleze, atunci această tabără, printre alte locuri, ar putea fi oferită acestora”.
Cu toate acestea, având în vedere că Prigojin este acum lipsit de o mare parte, dacă nu chiar de toate finanțările de la Kremlin, nu este clar că poate susține un contingent mare în interiorul Belarusului - sau că Lukașenko i-ar permite să facă acest lucru, știind că ar putea reprezenta o amenințare pentru domnia sa.
Liderul belarus a explicat că, dacă Wagner s-ar muta în Belarus, ar trebui să semneze un contract cu guvernul belarus - lucru pe care Prigojin a refuzat să îl facă cu Ministerul rus al Apărării înainte de a pune în scenă tentativa sa de insurecție în Rusia luna trecută.
„Când vor decide să se stabilească în Belarus, vom întocmi un contract cu ei. Totul va fi precizat în el. Cadrul în care va funcționa această unitate va fi stabilit la nivelul unei legi sau al unui decret prezidențial”, a declarat Lukașenko joi.
Sursa: adevarul.ro