Oficialii americani se tem că Israelul va lupta pe două fronturi și că un astfel de conflict ar putea atrage atât Statele Unite, cât și Iranul
Oficialii americani au aflat că ministrul israelian al apărării și alți oficiali militari de la Tel Aviv au susținut o lovitură preventivă asupra Hezbollah, dar premierul Benjamin Netanyahu a fost mai precaut.
Președintele american Joe Biden, în Israel. FOTO: Profimedia
Președintele Biden și colaboratorii săi de top i-au îndemnat pe liderii israelieni să nu efectueze un atac major împotriva Hezbollah , puternica miliție din Liban, care ar putea-o antrena în războiul dintre Israel și Hamas, spun oficialii americani și israelieni.
Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că unii dintre membrii mai duri ai cabinetului de război al Israelului au dorit să se ocupe de Hezbollah chiar dacă Israelul începe un lung conflict împotriva Hamas după atacurile din 7 octombrie . Americanii le spus israelienilor dificultățile de a lupta atât cu Hamas în sud, cât și cu o forță Hezbollah mult mai puternică în nord, scrie The New York Times.
Oficialii americani cred că Israelul se va lupta într-un război pe două fronturi și că un astfel de conflict ar putea atrage atât Statele Unite, cât și Iranul, principalul susținător al miliției.
Efortul înalților oficiali americani de a opri o ofensivă israeliană asupra Hezbollah, dezvăluie îngrijorările administrației Biden cu privire la planificarea războiului de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu și a colabăratorilor săi, chiar dacă cele două guverne se străduiesc să prezinte un front unit puternic în public.
Oficialii americani se temeau că Netanyahu ar putea aproba o lovitură preventivă asupra Hezbollah
În numeroase întâlniri din Orientul Mijlociu, diplomații americani i-au îndemnat pe omologii lor arabi să-i ajute să transmită mesaje miliției, inclusiv prin contactele lor din Iran, pentru a încerca să împiedice izbucnirea oricărui război Israel-Hezbollah, fie prin acțiuni ale grupului islamist, fie prin acțiuni ale israelienilor.
Oficialii americani se tem că Netanyahu ar putea aproba o lovitură preventivă asupra Hezbollah. Deși aceste temeri s-au mai atenuat deocamdată pentru că Netanyahu pare să fi renunșat la idee, anxietățile persistă în continuare cu privire la două posibilități: o reacție exagerată a Israelului la atacurile cu rachete Hezbollah și tactici dure israeliene într-o ofensivă terestră așteptată împotriva Hamas în Gaza, care ar obliga Hezbollah să intre în război.
Oficialii americani i-au sfătuit pe omologii israelieni, în cadrul întâlnirilor din această săptămână, să aibă grijă ca acțiunile lor din nord împotriva Hezbollahului și din sudul Gaza să nu-i ofere Hezbollah un pretext ușor pentru a intra în război. Aceste discuții sensibile au avut loc în timpul vizitei președintelui Biden la Tel Aviv,e miercuri și în timpul negocierilor lungi ale secretarului de stat Antony Blinken în Israel la începutul acestei săptămâni.
În ambele vizite, oficialii americani s-au întâlnit cu Netanyahu și cu cabinetul său de război, lucru nemaivăzut în istoria Israelului. Ei au evitat să folosească un limbaj direct pentru a-i avertiza pe israelieni să evite acțiunile militare provocatoare, deoarece au înțeles vulnerabilitatea resimțită de oficialii israelieni după atacurile din 7 octombrie. Dar atât Biden, cât și Blinken și-au exprimat clar îngrijorările, au spus oficialii americani și israelieni, care au vorbit sub condiția anonimatului pentru a vorbi sincer despre discuțiile diplomatice din timpul războiului, scrie NYT.
Ministrul israelian al Apărării, pentru un atac preventiv
Unul dintre cei mai mari campioni ai unui atac preventiv asupra Hezbollah a fost Yoav Gallant, ministrul apărării, care a susținut că principalul efort militar al Israelului ar trebui să se concentreze asupra Hezbollah, deoarece reprezintă o amenințare mai mare decât Hamas, au spus oficialii.
Gallant i-a spus lui Blinken, în cadrul întâlnirii de luni, că a pledat săptămâna precedentă pentru lansarea unor atacuri preventive asupra Hezbollah, dar a fost respins de alți oficiali, a declarat o persoană familiară cu discuția.
Biden s-a întâlnit miercuri cu cabinetul de război israelian, unde a fost prezent și Gallant, și a subliniat pericolele unui război pe două fronturi punând întrebări dure despre numeroasele consecințe pentru Israel ale unui conflict pe scară largă cu Hezbollah, au spus oficialii. Biden a ridicat, de asemenea, spectrul deciziilor dezastruoase ale oficialilor americani de a invada Irakul și de a duce un război lung și deschis în Afganistan.
SUA au luat măsuri de descurajare
O navă a marinei americane a interceptat rachete lansate de rebelii houthi în Yemen. Două baze americane din Siria au fost atacate. În Irak, drone și rachete au tras asupra forțelor americane.
Gaza poate fi locul în care războiul are loc acum , dar în Orientul Mijlociu luminile de avertizare pentru alte probleme care clipesc roșu, se arată într-o analiză CNN.
SUA au desfășurat două grupuri de protavioane în estul Mediteranei pentru a descuraja Iranul și aliații săi, Siria și Hezbollah, să deschidă noi fronturi împotriva Israelului. Două mii de pușcași marini americani sunt în așteptare pentru desfășurarea în regiune.
Președintele american Joe Biden a petrecut șapte ore în Israel miercuri, exprimând sprijinul deplin pentru campania Israelului împotriva Gazei, deși îndemnând liderii israelieni și repetând în discursul său de joi seara de la Casa Albă, să nu fie orbiți de furie. Biden se angajează să ofere Israelului ajutor suplimentar de miliarde de dolari.
Înainte de aceasta, secretarul de stat Antony Blinken a petrecut șapte ore întâlnindu-se cu cabinetul de război al Israelului – nu cu cabinetul obișnuit al Israelului, cu guvernul de război.
În tot acest timp, SUA transportă aerian cantități masive de muniție și echipament pentru a ajuta efortul de război israelian.
Totul înseamnă că: Statele Unite se apropie mai mult de posibilitatea foarte reală de implicare directă într-un război regional în Orientul Mijlociu. Aceasta nu este campania din 1991 de expulzare a armatei lui Saddam Hussein din Kuweit sau invazia Irakului din 2003, ambele precedate de luni de planificare și pregătire. Atunci, SUA și aliații săi au determinat ora, locul și amploarea atacului.
Acum, în cel mai bun caz, SUA se luptă să răspundă la evenimente care în mare parte nu sunt sub controlul său.
Iar pe acest teren periculos, brusc vulnerabilitățile prezenței militare americane extinse din Orientul Mijlociu sunt evident.
Rivalități regionale
SUA au trupe în nord-estul și sud-estul Siriei, o țară în care armata lui Bashar al-Assad și forțe din Rusia, Turcia, Iran, Hezbollah, o serie de facțiuni anti-regim și miliții kurde operează toate, la care se adaugă rămășițe încă active ale Statului Islamic. Israelul bombardează în mod regulat ținte în Siria , cel mai recent, aeroporturile din Alep și Damasc, cu scopul de a opri Iranul să trimită arme și muniții.
SUA au, de asemenea, o prezență militară în Irak, unde o multitudine de miliții bine înarmate și întărite prin lupte susținute de iranieni operează în mare măsură independent de guvernul de la Bagdad. Și apoi este Iranul.
În ciuda deceniilor de sancțiuni draconice ale SUA, Iranul a reușit să dezvolte o serie de armament sofisticat. Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a câștigat o experiență valoroasă de luptă în Siria și Irak. A oferit antrenament și arme rebelilor houthi din Yemen, regimului sirian, Hezbollah, Hamas și Jihadulului Islamic.
În urma asasinarii de cătrew SUA în ianuarie 2020 a comandantului IRGC Qasem Soleimani , Iranul a reușit să tragă o salvă de rachete într-o bază americană din Irakul vecin.
Și deși costă mii de dolari să muți un soldat sau un pușcaș marin din SUA în Orientul Mijlociu, este doar o călătorie cu autobuzul pentru un soldat IRGC pentru a ajunge la Bagdad, Damasc sau Beirut.
S-ar putea ca SUA să aibă cea mai puternică armată din lume, dar așa cum au demonstrat dezastrul american din Vietnam și Afganistan, aceasta nu este o garanție a victoriei asupra unui inamic hotărât și plin de resurse.
În timpul vizitelor recente la Beirut, Damasc, Bagdad și Doha, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a avertizat în mod repetat, dacă Israelul își continuă ofensiva împotriva Gaza, deschiderea de noi fronturi nu poate fi exclusă. Poate fi o retorică goală. Sau poate nu.
Proteste împotriva Israelului și SUA
Pe măsură ce războiul din Gaza evoluează, Orientul Mijlociu fierbe de furie. În Iordania, Liban, Libia, Yemen, Iran, Turcia, Maroc, Egipt și în alte părți au izbucnit proteste împotriva Israelului, dar o mare parte a furiei este îndreptată și împotriva celui mai vocal, persistent și generos susținător al Israelului, Statele Unite.
Regele Abdullah al Iordaniei, cel mai cooperant prieten arab al Washingtonului, a anulat summitul programat cu președintele Biden la Amman, în urma exploziei mortale de la Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza. Fără îndoială, el și ceilalți participanți la summit-ul planificat, președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi și președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, nu au vrut să fie văzuți cot la cot cu un lider american care a îmbrățișat cu atâta pasiune Israelul pe măsură ce numărul morților în Gaza a crescut.
SUA mai pot număra aliați printre autocrații regiunii, dar populațiile sunt cu totul altceva.
Furia a fost supraalimentată în urma unei explozii mortale de la Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza , marți, ucigând sute de oameni. Oficialii palestinieni acuză Israelul că a lovit spitalul. Israelul neagă.
Reuniți joi la Cairo, președintele Sisi și regele Abdullah au emis o declarație comună în care avertizau că „dacă războiul nu se oprește și se extinde, conflictul amenință să cufunde întreaga regiune într-o catastrofă”.
Luptătorii Hezbollah vizează zilnic pozițiile armatei israeliene, folosind rachete ghidate pentru a lovi tancuri, trupe și, cel mai constant, echipamente de supraveghere și comunicații. Aripile militare ale Hamas și Jihadul Islamic Palestinian trag ocazional salve de rachete în Israel. Israelienii ripostează, vizând ceea ce spun ei că este infrastructura militară a Hezbollah. Combatanți și civili au fost uciși și răniți de ambele părți.
Este suficient pentru a ține în frâu nervozitatea, dar nu suficient, încă, pentru a precipita un război total și nu este suficient, încă, pentru a atrage SUA în conflict. Dar posibilitatea foarte reală există.
Grupurile de portavioane americane aflate la orizont sunt acolo pentru a descuraja Iranul, Hezbollah și alții să meargă prea departe. Dacă o fac, iar SUA răspunde, atunci toate pariurile sunt oprite.
Toate piesele sunt acum la locul lor pentru ca cearta de zeci de ani a Israelului cu palestinienii să explodeze într-un cataclism regional. Și SUA ar putea fi în mijlocul ei.
Sursa: adevarul.ro