Oficial/Ofițerul MAI de la Gerota a infectat peste 30 de persoane. Nelu Tătaru: Numărul lor ar putea să crească, a intrat în contact cu peste 120 de persoane

Oficial/Ofițerul MAI de la Gerota a infectat peste 30 de persoane. Nelu Tătaru: Numărul lor ar putea să crească, a intrat în contact cu peste 120 de persoane

Numărul persoanelor care au intrat în contact cu ofițerul MAI diagnosticat cu COVID-19 care fusese internat la Spitalul Gerota și a ascuns faptul că a fost în Israel, depășește 120, a declarat luni secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a declarat, luni, la Digi 24, că în acest moment sunt 30 de persoane diagnosticate care au legătură cu fostul ofițer MAI internat la Spitalul Gerota, după ce a fost diagnosticat cu noul coronavirus.

"În acest moment sunt peste 30 de persoane pe care le avem, dar numărul contacților depășește 120. E posibil ca numărul să crească, pentru că având în vedere că noi îi testăm ca și contacți, ei sunt asimptomatici la acest moment”, a spus Tătaru.

El a fost întrebat dacă toate spitalele din țară au stocurile asigurate, deoarece mulți medici s-au plâns că nu au materiale sanitare și echipamente, acesta spunând că la la centrul de comandă de la Ministerul Sănătății se vede în timp real stocul la fiecare dintre spitalele județene sau de boli infecțioase, precum și la nivelul DSP-urilor.

Tătaru a susținut că se vor face noi achiziții în doneniul sănătății și că speră să existe "tot necesarul” până la sfârșitul acestei săptămâni, "ca să avem stocurile rezonabile”.

"Odată cu instituirea stării de urgență ne dă posibilitatea ca aceste stocuri să fie reîncărcate, pentru că nu mai avem acea perioadă lungă de 45 de zile pentru a putea face achiziții. Putem face achiziții directe, iar atât la nivelul MAE, cât și la nivelul MS se derulează în acest moment achiziții directe de materiale și echipament”, a mai spus Tătaru.

Potrivit secretarului de stat în MS, odată semnat decretul privind starea de urgență, nu va fi cazul limitării unor drepturi civile în situația în care este România.

"Constituțional, starea de urgență poate merge până la limitarea unor drepturi civile, dar nu este cazul. În acest moment, pe noi ne ajută la achiziția de medicamente, la achiziția de aparatură, la achiziția de materiale sanitare, ne ajută la a face acele proceduri de angajare fără a mai respecta acele termene. Ne ajută efectiv la a lua niște măsuri sanitare de dezinfecție în locuri în care nu aveam acces până acum, precum și la a limita accesul în zonele aglomerate, pentru a nu avea acea apropiere socială”, a mai spus secretarul de stat. (Sursa: Mediafax)

Tablou INTERACTIV/Cum s-a transmis coronavirusul în România: Cine a infectat pe cine

Cel mai flagrant caz este cel al pacientului #17 - angajatului ADP Sector 4, fostul polițist care a fost internat la Spitalul Gerota și care a ascuns că se întorsese din Israel. Bărbatul de 60 de ani a fost internat din 5 martie la Spitalul Gerota. El a infectat mai mulți membri ai familiei, dar și medicul gastroenterolog ce-l trata, iar cadrul medical la rândul său l-a infectat pe managerul spitalului Gerota, dar și un alt pacient.

Graficul a fost realizat de către  comunitatea geo-spațial.org  având la dispoziție informațiile comunicate public de către autorități.

NOTĂ: Nu toate relaționările pot fi exacte, iar graficul se poate schimba în funcție de noi informații apărute.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…