OFICIAL/Ce SALARIU va avea PREȘEDINTELE începând cu 1 august
Presedintele, premierul si sefii celor doua camere din Parlament vor avea salariu brut de 21.540 lei, iar net de 15.108 lei, incepand cu 1 august 2015, potrivit unor surse guvernamentale. Salariul brut al vicepremierului va fi de 20.000 lei, iar cel net de 14.024 lei. Ceilalti inalti demnitari, ministri si sefi de servicii secrete, vor fi platiti cu cate de 19.055 lei brut, salariul net urmand sa fie de 13.365 lei.
In prezent, salariile presedintelui si premierului sunt de aproximativ 6.500 lei net, iar al unui ministru de circa 5.300 lei.
Reamintim ca premierul interimar Gabriel Oprea a anuntat miercuri ca indemnizatiile lunare ale mai multor demnitari de rang inalt se majoreaza incepand cu luna august. Cele mai mari salarii le vor avea presedintele Romaniei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, primul ministru si presedintii celor doua camere, a precizat Oprea. Intrebat de jurnalisti cu cat vor creste salariile demnitarilor, Oprea a afirmat ca este "doar o declaratie".
"Este vorba de salariile presedintelui, primului-ministru, ministrilor, ale sefilor celor doua camere, ale conducatorilor serviciilor de informatii etc. In total sunt vizat 48 de functii de aceasta ordonanta", a spus Gabriel Oprea. Cele mai mari salarii le vor avea presedintele Romaniei, presedintele Inaltei Curti, primul ministru si presedintii celor doua camere, a precizat Oprea.
"Sunt doua motive pentru care am facut acest anunt. In primul rand, pana la finalul acestui an vom avea cresteri de salarii in tot sistemul public. In al doilea rand, din ratiuni de transparenta, pentru a nu exista nicio suspiciune," a spus Oprea, care a subliniat ca “isi asuma corectitudinea” actului normativ.
"Nu este posibil ca un presedinte sa primeasca la sfarsitul lunii doar 1500 de euro", a declarat premierul interimar, care a argumentat si ca "am avut ministri cu salarii mai mici decat subordonatii lor".
"Am incercat ca echilibrul puterilor in stat sa se reflecte si la nivelul salariilor", a spus Oprea, aratand ca in justitie salariile sunt mult mai mari ca in restul institutiilor si ca poate din acest motiv justitia performeaza atat de bine.
Majorarea este fireasca pentru ca este corelata cu cresterea economica datorata masurilor pe care le-a luat Guvernul Romaniei, a mai argumentat acesta.
"Peste tot in lume salariile mici genereaza coruptie" a mai afirmat Oprea.
Premierul interimar a mai spus ca mai sunt pasi de facut pentru imbunatatirea actului administrativ.
Presedintele Klaus Iohannis declarase, inainte ca Oprea sa faca anuntul oficial privind aceasta ordonanta, ca intentia este "inteleapta si cu bataie lunga" si ea se poate incadra la categoria "prevenirea coruptiei".
Stire in curs de actualizare